Březina (ČSSD): Omezení MHD způsobuje problémy tisícům Pražanů

03.09.2012 17:15

Pražská ČSSD odmítá omezení veřejné dopravy v metropoli

Březina (ČSSD): Omezení MHD způsobuje problémy tisícům Pražanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

Sociální demokraté v Praze odmítají změny v městské hromadné dopravě, které prosadila koalice ODS a TOP 09 pod vedením primátora Bohuslava Svobody. Iniciovali proto petici, pod kterou se už během dnešního dopoledne podepsalo více než tisíc občanů. Tím byl splněna podmínka k tomu, aby byly změny  projednány na zasedání zastupitelstva. Sbírání pokračuje dál a nelze vyloučit ani požadavek na uspořádání místního referenda. „Přijde nám neuvěřitelné, že ty změny koalice neprojednala ani s městskými částmi, ani v příslušných výborech a na zastupitelstvu. V plné nahotě se ukazuje, že primátor a tato koalice řeší pouze své vnitřní spory, a na opravdovou práci nezbývá čas. Už dnešek ukazuje, že omezení způsobuje problémy tisícům Pražanů, proto vyzýváme občany, aby se připojili k petici,“ říká pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD). 

Změny v pražské veřejné dopravě prosadila koalice ODS a TOP 09 pod vedením primátora Svobody, aniž by vzala v potaz dlouhou řadu námitek městských částí a odborníků. Nebylo umožněno jejich projednání ani v příslušných výborech Magistrátu hl. m. Prahy a na zastupitelstvu, jak požadovala sociální demokracie. Je zcela evidentní, že zavedené změny veřejnou dopravu v hlavním městě omezují, občanům způsobují výrazné komplikace, znesnadňují a prodlužují cestování. Nutnost více přestupů je obzvlášť nepříjemná pro seniory, handicapované a maminky s kočárky. Zcela reálně hrozí, že mnozí Pražané zvolí raději pro cestu do práce automobil a tím dojde k ještě většímu zhoršení dopravní situace v Praze. Navíc není zřejmý ani důvod těchto změn, protože původně oznamované ušetření 400 milionů korun se ukazuje být naprostou utopií.

Pražská organizace ČSSD považuje provedené změny za naprosto nepřipravené a nezvládnuté včetně jejich komunikace vůči občanům, kteří musí složitě studovat jízdní řády a řešit, jak se dostat do práce, do škol apod. Proto se sociální demokraté rozhodli iniciovat petici, jejímž primárním cílem je zařadit projednání uvedených změn na zastupitelstvu hlavního města. K tomu je potřeba tisíc podpisů, které se podařilo nasbírat během několika hodin. Na zastupitelstvu bude ČSSD chtít vysvětlení změn a požadovat jejich revizi na základě připomínek od městských částí, odborníků i občanů.

„Tyto změny jsou v zásadním rozporu s programem ČSSD. Pro nás je veřejná doprava jednou z klíčových priorit a budeme bojovat všemi prostředky proti jejímu nesmyslnému omezení. Naše kroky podporují reprezentanti sociální demokracie na městských částech i naši kandidáti do senátu. Pokud s námi koalice odmítne jednat, hodláme nasbírat dostatečný počet podpisů, abychom mohli vyvolat místní referendum,“ uvádí Karel Březina.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…