Chládek: Plošné testování žáků 5. a 9. tříd české školství nespasí

18.02.2013 13:15

Sociální demokracie opakovaně upozorňuje na chybnou snahu ministerstva školství prostřednictvím plošného testování žáků 5. a 9. tříd vyřešit veškeré zásadní problémy základního vzdělávání v naší zemi.

Chládek: Plošné testování žáků 5. a 9. tříd české školství nespasí
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

MŠMT nahrazuje systémová opatření bezduchým testováním, které má ovšem celou řadu rizik. Například v zemích, kde takovýto způsob testování zavedly, došlo k zanedbávání netestovaných předmětů či snaha školy o zbavení se žáků se slabšími výsledky, aby byla škola v žebříčku "kvality" co nejvýše.

Plošné testování, které chce zavést ministr Fiala už od roku 2014, vyvolává řadu vážných otazníků. 

Především je třeba se ptát, k čemu přesně bude toto testování sloužit a kolik peněz za něj zaplatí každý daňový poplatník? Jaká je záruka, že projekt nebude stejným propadákem, jako státní maturita, která udělala do veřejných rozpočtů díru v objemu více než 1,5 mld. Kč a její efekt je stále velmi pochybný? Zapadá vůbec plošné testování do nějakého uceleného konceptu?

Tyto závažné otázky zůstávají ze strany ministra Fialy stále nezodpovězeny. Jsem ale přesvědčen, že bez odpovědí je spouštění tohoto projektu dalším hazardem s oblastí vzdělanosti. Předražených pokusů o záchranu českého školství totiž Nečasova vláda předvedla již více než dost!


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…