Chládek: Podpora cestovního ruchu v Středočeském kraji je pro nás prioritou

10.09.2011 17:46

Cestovní ruch v kraji roste, také díky historickému vlaku.

Chládek: Podpora cestovního ruchu v Středočeském kraji je pro nás  prioritou
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Podle posledních analýz příliv tuzemských i zahraničních turistů ve Středočeském kraji meziročně roste o cca 10% a nadále procento narůstá, přičemž v minulosti region, stejně jako celý svět, zasáhla hospodářská krize.

Důvodem vzrůstající návštěvnosti turistů je především maximální podpora cestovního ruchu ze strany Středočeského kraje. Tato podpora probíhá různými způsoby např. pořádáním pravidelných tématických akcí, jako je Gurmánfest (září), Poděbradské filmové zážitky (červen), Pivní slavnosti (duben), nebo kulturních akcí nahodilého charakteru (golfové turnaje, výlety historickým parním vlakem po kraji, Buštěhradské slavnosti, vánoční mše v chrámu Sv.Barbory v Kutné Hoře, umělecké a řemeslné trhy, ...).  Úspěšně se také rozvíjí spolupráce se zahraničními regiony (Opolské vojvodství, Burgundsko, Sichuan, Porýní-Falc, Bratislavský samosprávný kraj,...).

Středočeský kraj také v minulém roce otevřel GASK - Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře, což je jedna z neefektivnějších investic do podpory rozvoje regionu. Vysoké počty spokojených místních i zahraničních návštěvníků jsou důkazem, že podobné projekty mají smysl. 

Náměstek středočeského hejtmana Marcel Chládek k tomu dodává: „Podpora cestovního ruchu v regionu je pro nás  prioritou. Domnívám se, že Středočeský kraj má návštěvníkům skutečně co nabídnout. A byla by škoda tyto krásy, ať už přírodní, kulturní či historické, turistům zatajit, proto se snažíme pořádat akce, které osloví co možná největší návštěvnické spektrum." 

Jednou z takových akcí je výlet historickým parním vlakem v rámci projektu Propagace turistických destinací - „ROAD TRIP". Hlavním cílem tohoto unikátního projektu je rozšířit povědomí o nejvýznamnějších historických a přírodních památkách Středočeského kraje, a to formou vyjížďky parním vlakem, jako tradičním historickým dopravním prostředkem. Série celkem 4 parních výprav by měla zvýšit turistický zájem o region a zatraktivnit ho pro co nejširší spektrum zájemců.

Historický vlak „ROAD TRIP" je určen zástupcům médií, odborné veřejnosti a studentům cestovního ruchu. Během jízdy se pasažéři vlaku mohou účastnit odborných přednášek na téma historie Středočeského kraje, jeho atraktivních destinací nebo aktuálních témat cestovního ruchu ve středočeském regionu.

V pořadí třetí jízda historického vlaku taženého legendární lokomotivou 354.1 vezla 9.9.2011 pasažéry ve směru Praha -  Lužná u Rakovníka - Stochov (Lány) - Praha. Na této téměř celodenní trase Křivoklátskými lesy si mohli zájemci například poslechnout vystoupení skupiny Frajéři s galerky, prohlédnout si Muzeum Českých drah, projet se na koni, shlédnout módní přehlídku dobového spodního prádla či si připomenout život a dílo našeho prvního prezidenta v Muzeu TGM v Lánech.

„Tato akce je  jednou z mnoha smysluplných podpor cestovního ruchu v regionu, a to nejen směrem k návštěvníkům, kteří do kraje přijíždějí, ale také k samotným obyvatelům Středočeského kraje. Nedávné pozitivní výsledky průzkumu společnosti STEM ohledně turistické návštěvnosti našeho kraje nás přesvědčily o tom, že jdeme správnou cestou," dodává náměstek Marcel Chládek.

Na poslední, v pořadí čtvrtou, jízdu dobovým vlakem se můžete těšit 30.9.2011, přičemž tentokrát bude mapován Křivoklát a Karlštejn, královské perly české architektonické historie.

Dále čtěte:
Středočeské VV zvažují trestní oznámení na hejtmana Ratha
Křik kvůli tisícům, o milionech ticho. To je středočeské zdravotnictví

##PROFIL 39##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marcel Chládek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.