Chládek: Zpráva OECD - Drábkovy dětské skupiny místo školek jsou špatně

14.09.2012 6:23

Zpráva OECD dala za pravdu kritikům zavedení tzv. dětských skupin, se kterými nedávno přišel ministr Drábek. Jedná se totiž o rezignaci na předškolní vzdělávání, protože dětské skupiny nabízejí spíše hlídací než vzdělávací služby.

Chládek: Zpráva OECD - Drábkovy dětské skupiny místo školek jsou špatně
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Už v době, kdy s tímto návrhem ministr Drábek přišel, se zvedla vlna kritiky. Tento nápad ministerstva práce a sociálních věcí navíc kritizuje i náměstek ministra školství Nantl, což je pro mne osobně velkým překvapením. Pokud zpráva OECD hovoří o tom, že kvalita předškolního vzdělávání je důležitá pro následný rozvoj vzdělanosti, nechápu, proč jde ministr Drábek, respektive pravicová vláda, směrem, který tomuto odporuje.

Sociální demokracie ve své Zelené knize pro vzdělávání navrhuje, aby byla oblast předškolního vzdělávání brána "jako základní kámen vzdělávací soustavy, který má klíčový význam při utváření osobnosti a úspěšném zařazení do společnosti". Pokud vláda myslela své proklamace o prioritách v oblasti školství a konkurenceschopnosti ČR vážně, věřím, že návrh ministra Drábka bude od základu přehodnocen. Sociální demokracie naopak navrhuje rozšíření mateřských školek a jejich výstavbu, na což mohly být využity peníze z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK), pokud by je však vláda - jak jsem sám navrhoval - přealokovala do Regionálních operačních programů (ROP). Jsem rád, že OECD dala našemu návrhu za pravdu a pevně věřím, že vláda své rozhodnutí změní a nemávne nad její zprávou rukou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marcel Chládek

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.