Dolejš (KSČM): Závažná zpráva BIS

26.08.2012 8:25

Odpověď na dotaz čtenáře.

Dolejš (KSČM): Závažná zpráva BIS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Mohu se zeptat, jakým způsobem by jste posílil kontrolu BIS a vlády, které je dle vašich slov značně limitována a formalizována?

Činnost bezpečnostní informační služby upravuje specielní zákon. Ve vládě pak je v kompentenci přímo premiéra. Parlamentní kontrola existuje, ale má pochopitelně také zvláštní režim a určité limty.

Narážíte zřejmě na komentáře ke zprávě BIS zveřejněné tento týden.  K tomu  se vyjadřovala především kolegyně JUDr. Bebarová-Rujbrová. Takže by asi bylo lepší směřovat dotaz na ni.

Zprávu BIS jsem nečetl, ale obecně mohu říci, že pokud BIS píše ve své zprávě že lobbysté se snaží ovlivńovat veřejnou sféru a že existují jakési podivnosti ve fungování veřejné správy a statutárních orgánů společností zřizovaných veřejným sektorem. tak si dovedu představti dvě možnosti :

a) informační služba získala nějaké závažné poznatky o klientelismu a sdělila je příslušným lidem v exekutivě. pak je podivné až alarmující že exekutiva nejedná (BIS nemůže vyšetřovat, ale policie a kontrolní orgány státu ano).

b)  tvrzení o kriminálním chování které směřují i ke konkrétním firmám (kde jsou konkrétní odpovědní lidé) nemají oporu v prokazatelných faktech. Pak jde pouze o zpravodajské drby pro slohové cvičení, které by mohlo sledovat politické účely.

Obojí by bylo špatně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Dolejš - profil

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

4:32 Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku.