Drastichová (VV): Kanalizace v Orlové. Hrozí propadák

25.05.2013 13:40

Občany Orlové znepokojuje situace kolem stavby nové kanalizace, dotované Evropskou unií. Obrátili se proto na poslankyni Janu Drastichovou.

Drastichová (VV): Kanalizace v Orlové. Hrozí propadák
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Jana Drastichová

Jednou z obav je, že město bude muset vrátit peníze Evropské unii, pokud se nepřipojí všichni obyvatelé. „Obavy jsou prý zbytečné, protože město se všemi zainteresovanými dopředu jednalo,“ dověděla se poslankyně Drastichová. „Kdo se bude chtít připojit později, může. Doufám jen, že je vše i smluvně podchyceno a není to jen na dobré slovo jako investice na náměstí. Aby se nakonec se změnami neroztrhl pytel a vedení města se pak nestačilo divit, kdyby muselo 300 milionů platit ze svého.“ 
 
Město dokonce slíbilo bezúročnou půjčku těm občanům, kteří by museli přípojku ke svému domu vést do kopce, a měli tudíž zvýšené náklady.
 
Skutečným a velmi vážným problémem je ale materiál, který zhotovitel stavby použil do tzv. podsypu kanalizačního potrubí, který je v nejspodnější vrstvě. Ten musí být z přírodního kameniva a má obsahovat konkrétní frakce. Jenže zhotovitel použil materiál z haldoviny. Hrozí, že takový podsyp bude pracovat, může dojít ke zvlnění a praskání povrchu podobně jako na dálnici D47. 
 
Město si nechalo udělat znalecký posudek od akreditovaného zkušebního ústavu TZÚS. Podle něho je podsyp špatný, neodpovídá projektu a normám. Po dohodě se zhotovitelem město zadá další posudek soudnímu znalci, obě strany sporu ho zaplatí napůl.
„I sami občané tušili, že něco není v pořádku, proto vzali fotoaparát a pořídili si vlastní fotodokumentaci,“ zjistila Jana Drastichová. „Doufám, že nový posudek nebude zmanipulován, že vše dopadne dobře pro občany, že materiál nebude pracovat tak, aby způsobil zvlnění, praskání a propadání a poničil cesty. Obávám se, aby Orlované nedoplatili na šlendrián jiných. Pokud by to nakonec bylo samo město, kdo by měl za své opravovat poničené silnice a chodníky, kde by na ně vzalo peníze?“
 
Celá kanalizace má být dokončena v červnu 2014. Pokud se prokáže, že podsyp je nesprávný, bude se muset udělat kompletně znovu. A kdyby podsyp kanalizace byla ponechán tak, jak je, a nakonec by se ukázalo, že nevyhovuje požadavkům, mohlo by se stát, že by město opravdu o dotaci přišlo.
 
Drastichová, Orlová, kanalizace, D47, TZÚS, podsyp

Mgr. Jana Drastichová

  • BPP
  • Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.