Emmerová: Sociálně-právní ochrana dětí nemá bez zákona o dětských centrech smysl

22.03.2012 6:38

ČSSD dnes předložila legislativní návrh, který by měl v nejkratším možném čase vyřešit katastrofální situaci rodin se zdravotně postiženými dětmi způsobenou novelou zákona o státní sociální podpoře účinnou od 1. ledna 2012. Tuto novelu prosadili poslanci vládní koalice přes odpor sociální demokracie.

Emmerová: Sociálně-právní ochrana dětí nemá bez zákona o dětských centrech smysl
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Novela zákona o státní sociální podpoře je jedním z vládních „reformních“ zákonů, který poslanci ČSSD napadli u Ústavního soudu, protože nebyl přijat ústavně předepsaným způsobem. Vládní poslanci totiž prosadili sloučení rozpravy k tomuto zákonu s dalšími 13 nesouvisejícími vládními předlohami. Zatím Ústavní soud o návrhu poslanců ČSSD nerozhodl.

Proto poslanci ČSSD předkládají novelu tohoto zákona ve spolupráci s Národní radou zdravotně postižených ČR (NRZP ČR), jež jako první na mimořádně kritickou situaci upozornila.

Návrh poslanců ČSSD znovu umožňuje společnou výplatu rodičovského příspěvku i příspěvku na péči u zdravotně postižených dětí až do 7 let věku. Vládní novela totiž zásadně snížila příjem těchto rodin (v některých případech až o 10 000 korun měsíčně), čímž došlo k ohrožení jejich schopnosti zajišťovat dětem potřebnou finančně i časově náročnou péči.

„Je to začarovaný kruh. Do práce rodiče nemohou, protože se starají o postižené děti a stát jim nedá dostatek prostředků. Řada rodin se tak ocitla v naprosto neřešitelné situaci,” potvrdil předseda NRZP ČR Václav Krása.

„Zároveň chceme vyřešit problém, který nový zákon vytvořil u pěstounských rodin. Paradoxně by totiž nyní mohly rodiny se zdravými dětmi pobírat rodičovské příspěvky téměř o 4 000 korun měsíčně vyšší než pěstouni se zdravotně postiženým dítětem. Tuto situaci napravíme,” uvedla poslankyně a místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Milada Emmerová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).