Husák (TOP 09): Pokutu by měli zaplatit poslanci

20.03.2012 14:20

Zafixovat počet poštovních poboček. Pro to v pátek, ať už pod vlivem České pošty, či jiných zájmových uskupení, horovali někteří členové Poslanecké sněmovny.

Husák (TOP 09): Pokutu by měli zaplatit poslanci
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec TOP 09 Jan Husák

Rozhodli se tak, že je pro Českou republiku výhodnější mít pevně daný počet pošt než kvalitní a dostupné služby. A to i přesto, že nám za tyto nesystémové kroky může hrozit i pokuta od Evropské komise. „Jestli v budoucnu Česká republika pokutu dostane, měli by ji zaplatit ti poslanci, kteří nekoncepční návrhy prosazovali,“ říká zpravodaj novely Jan Husák.

Jedině 3 400 poboček? – Dokonale nelogické!

Zkušenosti ze zahraniční ukazují, že liberalizace poštovních služeb zatím vždy vedla k jejich zkvalitnění, nikoli k ohrožení dostupnosti. Návrh na fixaci poboček pošt na počtu 3 400 navíc odporuje evropské směrnici i podstatě novely zákona o poštovních službách. „Zajištění základních poštovních služeb může být v roce 2017 vysoutěženo více držiteli poštovních licencí, nejen Českou poštou. Vázat počet provozoven na jednoho držitele licence je proto dokonale nelogické. Můžeme totiž očekávat více různých poskytovatelů působících v různých regionech a poskytujících různé služby. To, co chceme, je přece větší kvalita a dostupnost, ne přesně daný počet kanceláří s visačkou České pošty,“ popisuje poslanec Jan Husák a dodává: „Jeden držitel licence může zabezpečovat například doručování zásilek do dvou kilogramů, druhý doručování balíků do deseti kilogramů, přičemž by oba měli povinnost udržovat síť o celkovém počtu minimálně 3 400 poboček, což je nesmysl.“

Podle Husáka povede umělé udržování počtu poboček ke zdražování poštovních služeb. „Pošta si za dva roky vyhodnotí, že optimální počet poboček je například jen 3 300 a těch zbylých 100 zaplatíme všichni ve zvýšených cenách za poštovní služby,“ objasňuje nesmyslnost poslaneckých návrhů Husák.

Ať pokutu neplatí občan, nýbrž poslanec

Novela stanovuje rozsah garantovaných poštovních služeb. Pokud by vznikly vícenáklady za jejich provozování, měly by je zaplatit jak státní, tak soukromí provozovatelé poštovních služeb. „Česká pošta i soukromníci by museli platit spravedlivě podle svého podílu na trhu. S tím ale poštovní operátoři nesouhlasí, chtějí, aby na jejich případné ztráty doplácel státní rozpočet, tedy občan. A to je pro nás neakceptovatelné“, zdůrazňuje Husák, podle kterého, kdyby poslanci tento návrh prosadili, by šlo o porušení rovné hospodářské soutěže a hrozila by nám pokuta od Evropské komise. „Poté, ať tuto pokutu zaplatí tito poslanci sami,“ míní Jan Husák.

Jan Husák, poslanec TOP 09, místopředseda Poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…