Interpelace na premiéra: Jak je možné, že firma HICON dodává bez výběrového řízení registrační značky již 26 let za cca 4 miliardy korun?

27.10.2016 17:17

Interpelace poslance Marka Černocha (Úsvit) na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Interpelace na premiéra: Jak je možné, že firma HICON dodává bez výběrového řízení registrační značky již 26 let za cca 4 miliardy korun?
Foto: Marek Černoch
Popisek: Marek Černoch

Pane premiére,

interpeluji vás v otázce neprůhledných veřejných zakázek, které probíhají na Ministerstvu dopravy. Začnu veřejnou zakázkou na Dodávky tabulek registračních značek. Tato zakázka byla dle mých informací opakovaně Ministerstvem dopravy vyhlašována a zrušována, přičemž pokaždé došlo k uzavření dalšího smluvního vztahu bez výběrového řízení se společností HICON. Tato firma dodává registrační značky státu již 26 let, aniž by přitom vzešla z jakékoli soutěže. Do dnešního dne společnost HICON za dodávky registračních značek inkasovala od státu cca 4 miliardy korun. Jde tak z Ministerstva dopravy o udržování bezprecedentního stavu, kdy jsou ústředním orgánem státu ze státní pokladny vypláceny enormní sumy peněz. Ty značně převyšují částku za nákup registračních značek, než by tomu bylo v případě vypsání otevřeného a transparentního výběrového řízení. Ministerstvo dopravy, které řídí ministr Ťok, se tím také dopouští nedovolené veřejné podpory, která je podle článku 107 Smlouvy o fungování EU nepřípustná. 

V otázce společnosti Kapsch nebylo schopno Ministerstvo dopravy připravit otevřené zadávací řízení na dodavatele mýtného systému. I když již od počátku plnění původní smlouvy se společností Kapsch bylo zcela zřejmé, kdy tato smlouva skončí. Díky této kauze dostalo Ministerstvo dopravy dokonce milionovou pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pro nezákonné jednání!! 

Podobných případů je, pane premiére, na Ministerstvu dopravy daleko víc. A nejen tam. Toto přece není možné tolerovat!!

Vaše vláda, pane premiére, se předhání v projevech, jak bojujete proti korupci. Jak prosazujete transparentní zakázky.

Vy jako předseda vlády, máte zodpovědnost za své ministry, proto se ptám:

- jak je možné, že firma HICON dodává bez výběrového řízení registrační značky již 26 let za cca 4 miliardy korun??

- jaké vyvodíte kroky z toho, že Ministerstvo dopravy vědomě porušilo zákon, a že za to dostalo milionovou pokutu?

A jaké kroky konkrétně podniknete, aby zadávání veřejných zakázek a veřejná soutěž na Ministerstvu dopravy byly transparentní?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.