Klasnová: Praha 1 hodlá vyplatit kontroverznímu podnikateli přes 90 milionů

21.03.2012 22:23

Za smlouvu, kterou neplnil, dostane podnikatel Sebastian Pawlowski od městské části Praha 1 až necelých čtyřiadevadesát milionů korun. ČSSD, TOP 09 a ODS tak rozhodly na dnešním zastupitelstvu bez příslušných podkladů, bez právních a ekonomických analýz.

Klasnová: Praha 1 hodlá vyplatit kontroverznímu podnikateli přes 90 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Kateřina Klasnová žádala koncem loňského roku po zastupitelstvu, aby vypovědělo části smlouvy s firmou Sebastiana Pawlowského Immovision, týkající se náplavky u Mánesova mostu. Koalice tehdy věc odročila do konce března a chtěla s podnikatelem, který smlouvu neplní už od roku 1999, ještě jednat. „Na konci února mi starosta Lomecký sdělil, že Praha 1 odstoupí od celé smlouvy, nikoli jen od jejích částí, jak jsem požadovala, a panu Pawlowskému vyplatí asi sto milionů korun. Považovala jsem to za nehorázné, ale ani ve snu mě nenapadlo, že by tento šílený návrh prošel zastupitelstvem už na konci března,“ rozčílila se Klasnová. Smlouva se týká kromě náplavky také objektu U Lužického semináře 42, například známé restaurace Hergetova cihelna.
 Původně šel na dnešní zastupitelstvo návrh Pawlowského, kterým za odstoupení od smlouvy žádal 226 800 000 Kč. Z toho třiadevadesát milionů za ušlý zisk a 133 800 000 Kč za investice do objektu. Podle návrhu usnesení, předloženého starostou Lomeckým, mělo zastupitelstvo vzít tento návrh na vědomí, ale v žádném případě neschvalovat. „Až přímo během jednání nám byl rozdán jakýsi posudek, který vyčíslil zhodnocení objektu na sedmdesát osm milionů korun a ušlý zisk na dalších osmdesát milionů, vše bez DPH. „Lidumil“ Filip Dvořák pak navrhl, abychom pominuli ušlý zisk, ale vyplatili Pawlowskému zhodnocení objektu. Tedy osmasedmdesát milionů korun a k tomu DPH, jehož výše činí patnáct a půl milionu. Tak se také stalo. Bez právní analýzy, bez ekonomické analýzy… Takto se radnice, která doopravdy hájí zájmy obce a nikoli soukromých investorů, prostě nechová. Dnešním rozhodnutím TOP 09, ODS a ČSSD okradly všechny obyvatele Prahy 1,“ řekla Klasnová. Smlouva, faktury, výpisy z účtu a příjmové pokladní doklady. To vše by mělo být městské části doloženo, aby mohla vyhodnotit, jaký objem financí je nutné vrátit investorovi v případě vypovězení nájmu. Nic z toho zastupitelé VV ani SZ, kteří hlasovali proti, neviděli.

Bod s tak velkým dopadem na obecní rozpočet (jedná se asi o 10 % celoročního rozpočtu) byl přitom zařazen do sekce Různé, zastupitelé k němu tedy dostali podklady méně než týden před dnešním jednáním. A jen díky žádosti Klasnové, byl dnes bod předřazen.

Pawlowski má pronajaté pozemky a veřejnou zeleň u Mánesova mostu za korunu na metr čtvereční ročně už od roku 1999. Od tohoto roku také smlouvu neplní. Nevybudoval sportoviště, dětské hřiště, nestaral se o veřejnou zeleň apod., jak se zavázal ve svém projektu, který se stal součástí smlouvy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turoňová (Stačilo!): Fico je připraven zahájit spolupráci, která je noční můrou Bruselu

21:03 Turoňová (Stačilo!): Fico je připraven zahájit spolupráci, která je noční můrou Bruselu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica.