Kohoutová: Ministr Drábek při zavádění sKaret směřuje k jejich použítí pro běžné důchody?

13.09.2012 21:49

Reakce na tiskovou konferenci Ministerstva práce a sociálních věcí k zavádění sKaret

Kohoutová: Ministr Drábek při zavádění sKaret směřuje k jejich použítí pro běžné důchody?
Foto: modrenoviny.cz
Popisek: Poslankyně Lenka Kohoutová

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se dnes na tiskové konferenci pochlubilo úspěšně dokončenou pilotní fází zavádění sKaret, prostřednictvím kterých budou nově vypláceny sociální dávky. Prezentovaný počet vydaných karet a uskutečněných transakcí však nemění nic na faktu, že MPSV svým postupem a výkladem zákona ohýbá koaliční dohody.

Využívání platebních funkcí karty má být plně dobrovolné a ministerstvo by mělo zachovat dosavadní možnosti čerpání dávek v hotovosti, tedy poštovní poukázkou. Na tomto způsobu čerpání dávek jsou závislí zejména senioři a lidé s handicapem. Ministerstvo za tuto formu výplaty dávek zatím nepředstavilo odpovídající náhradu. Stejně tak není stále jasné, jak budou probíhat u postižených lidí, či seniorů výběry z bankomatů. Pravidelně se na mě obracejí desítky lidí, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu nemohou obsluhovat bankomat, nebo se dojezdová vzdálenost k němu počítá na desítky kilometrů. Výběr dávek by měl být z principu bezplatný a případné poplatky musí být jasně vymezeny v zákoně. I tak by měl stát zachovat alespoň jednu zcela bezplatnou cestu k výběru.

Budu ráda, pokud pan ministr Drábek jednoznačně vyloučí, že postup MPSV při zavádění sKaret směřuje k tomu, aby se jejich prostřednictvím vyplácely v budoucnu také běžné důchody. Tomu už ODS jednou v rámci koalice zabránila.

Lenka Kohoutová,
členka vedení poslaneckého klubu ODS
předsedkyně podvýboru pro osoby se zdravotním postižením a sociálně potřebné PS PČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce