Kováčik (KSČM): Vypadá to, jakoby VV pomáhaly koalici získat čas

04.09.2012 19:26

Řeč na 45. schůzi PSP ČR dne 4. 9. 2012.

Kováčik (KSČM): Vypadá to, jakoby VV pomáhaly koalici získat čas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik

Děkuji za slovo, pane předsedající, paní a pánové, přeji hezké dobré teď už skoro pozdní odpoledne. Musím říci, že jsem momentálně tak trošičku zmaten. Až do nedávné chvíle jsem si myslel, že Věci veřejné přešly do opozice. A teď mám dojem, že svou, pravda, předem ohlášenou a oprávněnou obstrukcí, spíše pomáhají premiéru Nečasovi vytvořit čas pro to, aby dokázal přemluvit svých sedm nebo šest nebo kolik statečných odpůrců daňových zákonů.

Ale to je možná pouze můj dojem. Promiňte mi, že jsem se tady s vámi o něj podělil. Já chci přednést jeden konkrétní návrh k tématu, které možná právě pod lavinou oněch silných témat, již jsou obsahem návrhu programu této schůze, může trošku zapadnout, a myslím si, že by nemělo zapadnout. Protože ať budeme vydávat koho budeme vydávat, ať schvalujeme či neschvalujeme daně, ať restituujeme či nerestituujeme či cokoliv jiného děláme, běžný život občanů běží dál. A myslím si, že jsme tady mimo jiné také od toho, abychom naslouchali problémům, které občané mají, a abychom se alespoň pokusili je pomoci vyřešit.

A proto prosím, aby byl zařazen na program této schůze Poslanecké sněmovny, a to na dobu co nejbližší - řekl bych ještě před řádnými body, aby na to byly čerstvé síly - to znamená jako bod 1, nevyjde-li jako bod 1, potom jako první bod našeho pátečního jednání, bod s názvem Informace ministra zemědělství České republiky o řešení situace těch zemědělských podniků, které byly velmi silně postiženy abnormálním suchem. Jen dodávám, že jde o minimálně tři okresy v kraji Jihomoravském a řadu podniků i v jiných okresech, které jsou pověstné tím, že jsou ve srážkovém stínu.

Doporučení, které jsem tady v této Poslanecké sněmovně při nedávných interpelacích od pana ministra Bendla slyšel, že si zemědělci měli na tento problém myslet předem a ušetřit si z dotací minulých let, já neberu. A neberou to doporučení ani zemědělci. Jsem přesvědčen o tom, že těch skutečně velmi vážně suchem postižených zemědělců zase není tak masivně tolik, aby tento stát nenašel formy, metody a také prostředky, jak jim pomoci a jak udržet podnikání v zemědělství v těchto okresech alespoň při životě, alespoň při překlenutí problémů a škod, které v letošním roce nastaly.

Zatím vždycky v historii - alespoň co já pamatuju v této Poslanecké sněmovně - jsme se dokázali domluvit na tom, že se postiženým zemědělcům pomůže. Zatím vždycky se to státu, tedy daňovému poplatníkovi, vyplatilo. Dnes v této situaci nebo v této době, kdy se přece jenom začíná slyšet na to, že potravinová soběstačnost je velmi důležitá věc, řekl bych životně důležitá pro Českou republiku, že české potraviny je třeba řekněme upřednostnit při spotřebě, protože správný vlastenec se mimo jiné vyznačuje také tím, že v obchodě se snaží nakupovat české potraviny nebo potraviny od českých výrobců, tak prostě máme právo na to, abychom měli i v budoucnu šanci kupovat a spotřebovávat české potraviny a zemědělské výrobky, abychom nebyli nuceni jenom tím, že teď nedokážeme těm postiženým pomoci, ještě daleko více potravin než v této chvíli do České republiky dovážet.

Věřím, že tento v lavině tak důležitých témat zdánlivě nepodstatný problém pomůžete vyřešit a podpoříte zařazení tohoto bodu. Děkuji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…