Krupka (ODS): Že by se snad David Rath bál dvou manželek?

14.03.2012 12:03

Projev na 36. schůzi PS PČR ze dne 14. 3. 2012 k novele zákona o elektronické komunikaci.

Krupka (ODS): Že by se snad David Rath bál dvou manželek?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já budu pouze stručný. Nebudu nějak obsahově reagovat na vystoupení předřečníka. Předpokládám, že možná z toho bude mezititulek v novinách, že pan poslanec Rath se bojí sledování manželek, ale to nechci nějakým způsobem pitvat. Na druhé stranu z jeho vystoupení musím říct, že uznávám argumenty, které určitým způsobem poukazují na nezbytnost výrazným způsobem omezovat údaje, které jsou archivovány o jednotlivých osobách, a mj. bavíme se nyní v dané chvíli o hovorech zejména v mobilní síti. Jenom chci říci, že pro ty, kteří tady už byli v minulém volebním období, to není výmysl teď Ministerstvo vnitra, které shodou okolností je předkladatelem novely tohoto zákona, protože gesčně problematika elektronických komunikací patří Ministerstvu průmyslu a obchodu, a právě v minulém volebním období na základě směrnice EU - to jenom směrem k příznivcům, kteří možná se nacházejí i v řadách těch, kteří budou kritizovat novelu tohoto zákona - byla právě přijata tato forma, kterou Ústavní soud zrušil, a právě tam byly nedostatky, o kterých jsem se zmínil: nebyla tam stanovena lhůta, nebyly tam stanoveny podmínky a právě touto novelou se hledá náprava. Čili na jedné straně se tady budou uvádět údaje, které jsou nezbytné k tomu, aby byla identifikována osoba, u které bude žádán výpis lokalizačních údajů a záznam o hovorech, na straně druhé je minimalizována tato lhůta zejména směrem k té směrnici na pouhých a nejméně možných šest měsíců.

Na straně druhé chci zdůraznit - a já jsem to ve svém úvodním slovu řekl - že zcela předpokládám /a koneckonců to potvrdil svým vystoupením i kolega Marek Benda/, že ještě proběhne diskuse na téma, jaké trestné činy by měly být předmětem obsahu této novely.

Na závěr bych chtěl požádat, pane předsedající, aby po návrhu Ministerstva vnitra byla zkrácena lhůta na projednávání na 30 dní. Důvod je poměrně jednoduchý - nález Ústavního soudu stanovil taxativně lhůtu 30. září 2012 a se znalostí procesů, které probíhají jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu, a předpokládám, že tento zákon může být ještě předmětem jisté medializace, tak abychom se nedostali do časového presu, myslím si, že těch 30 dní i pro podrobnou diskusi může být dostačující.

Děkuji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.