Lukša (TOP 09): Utajených dvanáct miliard...

07.01.2013 10:31

Komentář místopředsedy TOP 09 Pavola Lukši

Lukša (TOP 09): Utajených dvanáct miliard...
Foto: top09.cz
Popisek: starosta Čeladné Pavol Lukša

Někdo jen mluví a někdo opravdu jedná. To není nic nového pod sluncem. Avšak vysoce postavený politik by měl mít dostatek kuráže, aby se neschovával za plané řeči kritiky, nýbrž se naučil vysvětlovat fakta.

A proto mě mrzí, že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v sobě nedávno nenašel dostatek píle, aby se důkladně seznámil se státním rozpočtem, který se právě schvaluje. Při projednávání totiž prohlásil, že vláda zapomíná na lidi v regionech a boj s nezaměstnaností. Údajně nevidí ani žádný impuls pro severní Moravu či další regiony s velkým počtem lidí bez práce. A jaká fakta opomenul? Především to, že od 1. ledna příštího roku nabývá účinnosti novela zákona o rozpočtovém určení daní, která zvýší obcím daňové příjmy asi o 12 miliard korun. A to z části na úkor státních dotací, z části na úkor čtyř největších měst, ale zejména díky úsporám ve státním rozpočtu.

Malé a střední obce na to čekaly jako na smilování dlouhá léta.

Nyní budou moci konečně dát více prostředků na opravy chodníků, základní a mateřské školy či do potřebné infrastruktury. Veškeré možnosti plynoucí z výrazného zvýšení příjmů jednoduše, a logicky, přinesou práci místním firmám a lidem, což je nejlepší povzbuzení pro místní ekonomiku. Dodatečné příjmy také mohou města a obce použít na spolufinancování projektů z dotací od Evropské unie, kde doposud dík nedostatku peněz mnohdy přicházely o velké projekty, jelikož neměly ani na jejich spolufinancování (15 % celkových nákladů).

Je nepochybně dobře, že více peněz získají přímo obce a politici z Prahy nebudou mít možnost je dle vlastního uvážení přerozdělovat. Zastupitelé v Bruntálu nebo Fulneku totiž znají konkrétní problémy svého města daleko lépe.

A proto by o investicích prostředků měli rozhodovat právě oni.

Tato vládou prosazená novela rozpočtového určení daní pomůže místním ekonomikám více než lichá slova šéfa ČSSD, který by regiony dokázal podpořit pouze prohloubením dluhů, což jeho strana již dokázala.

Pavol Lukša
místopředseda TOP 09 a starosta Čeladné

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…