Ministr Heger: Pacient bude vnímán jako rovnoprávný partner

30.08.2011 20:30

Projev na 22. schůzi Poslanecké sněmovny, dne 30. 8. 2011

Ministr Heger: Pacient bude vnímán jako rovnoprávný partner
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona o zdravotních službách, který je prvním z pěti vládních návrhů zdravotnických zákonů předložený v Parlamentu České republiky a které by měly být nyní postupně projednávány.

Vládní návrh zákona jsem již uváděl v předcházejících fázích jeho projednávání. Je reakcí na programové prohlášení vlády, v němž se vláda zavázala uskutečnit reformu zdravotnictví a za tímto účelem provést nezbytné kroky. Cílem je nahradit dosavadní zastaralou právní úpravu zdravotní péče a podmínek jejího poskytování právnickými i fyzickými osobami, která je dosud vymezena v zákoně o péči o zdraví lidu a v zákoně o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních, nahradit tedy úpravou komplexní a moderní, reflektující pokrok v oblasti vědy a zdravotní péče, tak vývoj v oblasti práva.

Zákon o zdravotních službách bude zákonem obecné právní povahy, na který bude navazovat zákon o specifických zdravotních službách a zákon o záchranné službě a další novelizační zákony.

Vládní návrh definuje pojem zdravotní péče a zdravotní služby. Dále se stanovují podmínky pro udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb, a to procesem, který je oproti minulé praxi zjednodušen. Jsou zde široce řešena práva a povinnosti poskytovatelů zdravotních služeb, zdravotnických pracovníků i pacientů. Významným posunem oproti současnému stavu je snaha zakotvit práva a povinnosti subjektů zúčastněných na poskytování zdravotních služeb tak, aby byl pacient vnímán jako rovnoprávný partner.

Vládní návrh dále vymezuje postupy hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb. V současné době jsou ve zdravotnictví tyto programy realizovány bez odpovídající právní úpravy. Účelem vytvoření pravidel je zejména zajištění transparentní a kontrolovatelného postupu při hodnocení programu kvality.

Zákon dále vymezuje národní zdravotnický informační systém, zavádí registr poskytovatelů, který bude nástupcem registru zdravotnictví zdravotnictví, který je v současné době provozován novým registrem. Bude i registr zdravotnických pracovníků. Česká lékařská stomatologická nebo Lékárnická komora vedou pouze členskou evidenci zdravotnických pracovníků, kterou nelze využít ke všem účelům, pro které je registr zřizován. Registr bude sledovat vzdělávání nejenom lékařů, ale též nelékařských zdravotnických pracovníků a bude sloužit k ověřování oprávnění k výkonu zdravotnických povolání pro osoby v České republice i v Evropské unii.

Považuji za důležité se zmínit o sankcích, k nimž byla opakovaně vznášena kritika. Výše pokut v rámci správních deliktů byly stanoveny, a to zdůrazňuji s vědomím, že jde o maximální možné sankce. Při určení výše pokuty příslušný správní úřad přihlédne k závažnosti deliktu, zejména ke způsobu jeho spáchání, následkům a okolnostem. Poskytovatel nebude za správní delikt odpovídat, pakliže prokáže, že vynaložil veškeré úsilí, které bylo možno požadovat, aby porušení právní povinnosti zabránil. Považuji za nutné ještě zdůraznit, že zákonem budou zdravotní služby vymezeny obecně.

Tato obecná úprava je bez konkrétností na konkrétní návaznosti, na úhradu z veřejného zdravotního pojištění.

Stejně tak zdravotní služby, zakotvené v zákoně o specifických zdravotních službách nebo v zákoně o zdravotnické záchranné službě, mají ve vztahu k právním předpisům, upravujícím veřejné zdravotní pojištění, obecnou povahu. Rozsah úhrady budou stanovovat pracovní předpisy, upravující veřejné zdravotní pojištění.

Uvádím, že jsem se seznámil s usnesením výboru pro zdravotnictví a pozměňovacími návrhy k tomuto zákonu a podporuji je.

Děkuji vám za pozornost a v další rozpravě požádám o zkrácení lhůty mezi prvním a druhým (?) čtením na 48 hodin.

Více:
Šimůnková: Zákonem o specifických zdravotních službách se nedobrovolná sterilizace stane minulostí

##PROFIL 2005##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…