Ministr Vondra: Poslední vojáci 9. jednotky PRT Lógar se vrátili do České republiky

26.08.2012 20:34

Ministr obrany Alexandr Vondra dnes na vojenském letišti v pražských Kbelích přivítal poslední skupinu příslušníků 9. jednotky Provinčního rekonstrukčního týmu Lógar v čele s jeho velitelem, plukovníkem Antonínem Genserem.

Ministr Vondra: Poslední vojáci 9. jednotky PRT Lógar se vrátili do České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

„Jsem rád, že jsem je mohl pozdravit,“ řekl dnes po příletu vojáků do České republiky Alexandr Vondra. Působení 9. jednotky přitom označil slovem skvělé. „Odvedli vynikající práci a byli v Afghánistánu v té nejtěžší letní sezóně, kdy riziko stoupá. Prožili si nelehké situace a já jsem velice rád, že se všichni ve zdraví vrátili domů a že splnili to, co splnit měli,“ uvedl ministr obrany.

"Bylo to samozřejmě hodně práce, ale v každém případě to bylo zejména potvrzení kvalit vojáků, kterým jsem velel. To znamená jádra 42. mechanizovaného praporu, rád jsem s nimi pracoval," zhodnotil uplynulých šest měsíců v Afghánistánu plukovník Antonín Genser.

Jádro jednotky, která v provincii Lógar působila od 14. února do 14. srpna 2012, tvořili vojáci 42. mechanizovaného praporu z Tábora. Jejím hlavním úkolem bylo zajistit bezpečnost civilních expertů v rámci probíhajícího rekonstrukčního procesu v Afghánistánu a spoluprací s místními autoritami, koaličními partnery a výcvikem tamních bezpečnostních sil přispívat ke zvyšování stability, bezpečnosti a legitimity afghánské vlády. Za šest měsíců působení v misi ISAF uskutečnili více než 330 patrol, úspěšně se účastnili osmi koaličních bezpečnostních operací. 9. jednotku PRT Lógar tvořilo 293 vojáků, z toho deset žen, a dalších 21 specialistů. Nejmladšímu vojákovi bylo 21 let, téměř 90 procent příslušníků jednotky již bylo ve své vojenské kariéře dříve nasazeno v zahraniční operaci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…