Paroubek: O prolomení limitů musí rozhodnout občané v referendu

28.11.2011 21:23

Vedení Ústeckého kraje v čele s ČSSD evidentně definitivně opustilo úvahu o uskutečnění krajského referenda v souvislosti s možným prolomením tzv. limitů těžby uhlí v Ústeckém kraji.

Paroubek: O prolomení limitů musí rozhodnout občané v referendu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Důkazem může být podpis zástupce ústecké hejtmanky Vaňhové - a to jistě s jejím vědomím - Pavla Koudy pod připomínkami Ústeckého kraje ke státní energetické koncepci, která v krajem doporučené variantě A2 počítá s prolomením limitů a faktickou likvidací některých obcí. Považuji to za další důkaz pohrdání kvalitou života občanů v kraji a snižování možnosti lidí rozhodnout o kvalitě života a dalším směřování kraje pro další generace.

Já osobně i naše strana NS-LEV 21 budeme prosazovat jinou cestu. Jsem přesvědčen, že lidé mají právo rozhodovat o budoucnosti své i o budoucnosti svých potomků. Vždyť proto jsem ještě jako předseda sociální demokracie prosazoval právě zřízení institutu krajského referenda.

Navrhujeme a budeme proto žádat zahájení celospolečenské diskuse, a to jak na úrovni krajské, tak i na úrovni celostátní, protože problematika prolomení limitů těžby se ve výsledku týká celé země. Jsem zvyklý na to, že každá seriózní debata by měla být podložena kvalitními a objektivními argumenty.

Primárním podkladem pro tuto širokou diskusi by proto mělo být vypracování dvou variant posudků, přičemž jedna varianta by počítala s prolomením územních limitů těžby a druhá s jejich zachováním. Zohledněny by u obou variant byly argumenty pro a proti. Po seznámení veřejnosti s výsledky takového posudku bude moci být zahájena veřejná diskuse na odborné i laické úrovni tak, aby se občané dotčeného kraje mohli definitivně rozhodnout v krajském referendu, které by mohlo proběhnout například společně s krajskými volbami v příštím roce na podzim.

Jsem přesvědčen, že v tak klíčové roli by měli mít poslední slovo občané, nikoli politici.

Více:
Vláda je v otázce těžebních limitů nezodpovědná, míní Urban

##PROFIL 221##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…