Paroubek: Úklid po Drábkově rotyce nebude snadný

14.05.2013 18:00

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny dne 14. 5. 2013

Paroubek: Úklid po Drábkově rotyce nebude snadný
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, musím říci, že tento projekt musel být - u tohoto projektu muselo být - každému jasné na jeho začátku, jak skončí. Nebylo k tomu potřeba velké předvídavosti a myslím, že bychom měli napnout všechno úsilí k tomu, aby také rychle skončil. 
 
Nedávno jsem se ženou po pár letech navštívil na několik dnů Londýn. Londýnští přátelé mi půjčili dvě karty na městskou hromadnou dopravu - jakési londýnské Opencard - jak jsem zjistil, zcela funkční a ve vztahu k uživateli zcela korektní. Žádná paušální platba placená uživatelem měsíčně jako je tomu u nás. Ze své kreditní karty jsem každou kartu, tedy již zmíněný londýnský Opencard, ale fungující, nabil kreditem dvacet liber a začal jsem vesele jezdit po městě. Říkal jsem si, čím to asi je, že tam to funguje a u nás ne. Je to neumětelství, chamtivost nenasytných zájmových skupin kolem politiky a politiků a politiků samotných a nebo proč to u nás vlastně nejde? 
 
Také u zrodu sKaret byla v zásadě rozumná myšlenka. Já jsem uplatnění této myšlenky viděl na městském úřadu, viděl jsem ji fungovat v praxi, něco podobného na Městském úřadu v Litvínově někdy před třemi čtyřmi lety. Šlo o to zajistit, aby sociální dávky nebyly čerpány v rozporu s jejich určením, tedy marnotratně. Tedy jinak řečeno, aby nebyly zneužívány a nekončily například v hracích automatech. Cílově mělo u tohoto projektu jít o 900 tisíc lidí. A že to dopadlo jinak? No, na neumětelství už v tomto případě nevěřím, když se probírám někdejšími argumenty, proč vlastně uplatnit sKarty. Já je připomenu, protože tady byly shrnuty v poněkud jiné podobě. 
 
Za prvé se mělo jednat o identifikační funkci. Občan se touto kartou měl prokazovat ve styku s úřadem práce. V praxi ale na úřadech práce chtějí občanský průkaz. Samotná sKarta jim nestačí. Tak k čemu vlastně ta karta je? 
 
Za druhé funkce platební karty. Peníze může občan vybrat z bankomatu nebo platit v obchodě. Česká spořitelna má nejhustší síť bankomatů v celé republice ze všech bank, ale obcí - má jich třináctset - ale obcí je přes šest tisíc. Když někdo bude chtít, bude dostávat peníze na účet v bance, nemají-li lidé účet, tak to bude horší. Dostávali-li lidé dosud peníze složenkou, budou si muset zajet autobusem či vlakem k bankomatu. Samozřejmě jim to zvyšuje náklady, platí nemalé jízdné. A nebo pokud jedou autem, tak platí za benzín. Uvědomme si, o jakou skupinu lidí se jedná - důchodci, nezaměstnaní, zdravotně postižení. Takže zrovna ne ti lidé s vysokými příjmy, často jsou to lidé, kteří musí počítat každou desetikorunu, někdy často i každou korunu. Doufat, že nebude komplikace u této funkce, u té platební funkce, je nemístný optimismus. 
 
Třetí funkce - omezovací funkce. No, tady už jsem naznačil, o co šlo, aby významná část těch, kteří pobírají sociální dávky, je nepromarnila například v hracích automatech. To je bohulibý účel, ale zajdou-li si tito lidé pěkně na svůj účet do banky, vyberou si peníze v hotovosti, no a pak si můžou jenom zaběhnout je prohrát do heren k hracím automatům. 
 
Takže vlastně asi šlo o něco jiného, nežli o tyto funkce - údajné funkce sKaret. Jak jsem jen velmi rychle ukázal a velmi zjednodušeně, je možné tyto funkce velmi jednoduše obejít. Pro Českou spořitelnu je to určitě hezký byznys. Já bych chtěl vidět, že by se její mateřská banka Erste Bank v Rakousku pustila do podobného byznysu. Chtěl bych to opravdu vidět, protože tento byznys je na hranici etického podnikání. U zavedeného bankovního a seriózního bankovního úřadu - seriózního bankovního ústavu - se seriózními manažery, za který Českou spořitelnu pokládám já i většina veřejnosti, bych to prostě nečekal. 
 
Ale samozřejmě jde o byznys. Na svých účtech bude Česká spořitelna pár dní disponovat miliardami korun finančních prostředků, které půjdou postupně k občanu. Část peněz k nim půjde rychleji, část pomaleji, určitě nebudou vyčerpány první den tyto miliardy, co na účet České spořitelny od státu přijdou. Celá záležitost sKaret je typickým projektem této vlády, kdy dochází k privatizaci do té doby dobře fungující veřejné služby. A přeborníci v tom jsou bývalí šéfové Ministerstva práce a sociálních věcí, bývalý ministr Drábek a jeho první náměstek Šiška. Po chaosu, neopakovatelném chaosu, který oba způsobili v loňském roce na do té doby dobře fungujících úřadech práce, se toto duo pustilo do dalšího dobrodružství - sKaret. A se stejnými, v podstatě tragickými výsledky. 
 
Po obvinění náměstka Šišky - tohoto významného exponenta strany TOP 09 - policií, s panem Šiškou je připravován soud, aniž by měl někdo obavy o ovlivňování svědků či útěk tohoto výtečného muže na konec světa, na rozdíl od Davida Ratha, který dnes slaví první rok svého pobytu ve vyšetřovací vazbě. Zajímavý rozdíl v přístupu orgánů státní moci k oběma obviněným. Vzhledem k tomu, že se tady může jednat v případě pana Šišky o škody v řádech desítek nebo dokonce stovek miliónů korun tak, jak vyplývají z uplatnění a ukončení tohoto projektu. Pan Drábek byl i se svými nestoudnými plány nucený již před časem odejít z Ministerstva práce a sociálních věcí, na kterém způsobil velkou rotyku, a nebude vůbec snadné po něm provést úklid. Zanechal nám svůj nezdárný a zcela zprofanovaný projekt. České spořitelně hrozí bezprostředně ztráta ve výši 300 miliónů korun za zmařenou investici.
 
Je samozřejmé, že její akcionáři se budou domáhat téhle částky a není možné se divit. Žijeme v tržní ekonomice. Ze zkušenosti bych řekl, že se bude jednat ještě o více peněz. Auditoři prý rozhodnou, jak nám sdělila paní ministryně práce. A nejen to. 
 
Za zmínku jistě také stojí, a to tady zatím zmíněno nebylo, že Ministerstvo práce a sociálních věcí čelí v souvislosti s sKartami také žalobě kvůli ukradenému patentu. Princip, na jakém funguje sKarta, má totiž patentován firma Rožmitál Development.cz. Ta zároveň kvůli zneužití jejího patentu podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Jedná se o žalobu na ochranu průmyslových práv a užitných vzorů, kterou firma vlastních patentů na takzvané SD karty podala k soudu 6. února 2013. Kvůli formální chybě ji ale městský soud v Praze zamítl. Společnost se ji ale chystá podat znovu, tentokrát formálně určitě správně. 
 
Firma Rožmitál Development jednala prý v roce 2010 s prvním náměstkem ministra Jaromíra Drábka z TOP 09 Vladimírem Šiškou, který měl všechny věci ohledně IT technologií na starosti. Nabídla mu řešení výplaty sociálních dávek za pomoci karet podle svého patentu. Svůj patent vyvinula ve spolupráci s finským partnerem v roce 2002 a je odhodlána ho bránit. Nedivím se jí, žijeme přece v tržní společnosti. 
 
Návrh na předběžné opatření počítá s tím, že celý systém sKaret by se měl zastavit. Firma se kromě toho domáhá náhrady vzniklé škody užíváním jejího patentu. 
 
Dámy a pánové, včera pořádala strana LET 21, kterou vedu, protestní demonstraci za okamžité ukončení projektu sKaret a vymezení politické a osobní odpovědnosti za vzniklou škodu v řádech set miliónů korun před budovou Ministerstva práce a sociálních věcí. Já logicky budu postupovat v těchto intencích. Čím dříve tato hrůzná epizoda skončí, tím lépe. 
 
A na závěr - pokud jde o řešení vzniklé škody, nezbývá nežli - a dívám se přitom na místo, kde obvykle sedívá pan Jaromír Drábek - použít slova pověstného generála von Schwarzburg z Osudů dobrého vojáka Švejka, který na adresu s veřejnými penězi poněkud příliš velkoryse nakládajících oficírů při rozloučení říkal /Upravuji trošku jeho vyjádření a osvobozuje je od vulgarit, které von Schwarzburg použil v Osudech dobrého vojáka Švejka./ : Být na vašem místě, jistě bych věděl, co je má povinnost. 
 
Všichni očekáváme, co pan emeritní ministr Drábek udělá. Obávám se, že ani dnes nepochopí a bude házet vinu na druhé. Anebo bude ještě raději mlčet. Proto je potřeba, aby dostal jasný signál od sněmovny. Návrh, přicházející ze Senátu, považuji za dobrý, správný, dobře propracovaný a podpořím jej. 
 
Děkuji za pozornost.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedlová (Zelení): Chceme nabízet konkrétní poctivá řešení, ne jen laciný populismus

14:21 Nejedlová (Zelení): Chceme nabízet konkrétní poctivá řešení, ne jen laciný populismus

Modernizace evropského hospodářství a infrastruktury, zvyšování kvality života a energetická soběsta…