Premiér Nečas: Dobří hospodáři

02.09.2011 18:41

Téměř bez povšimnutí proběhla zpráva, že ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila České republice rating o dva stupně, což je v evropských poměrech naprostá výjimka.

Premiér Nečas: Dobří hospodáři
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas

Tato poněkud strohá informace má zcela zásadní význam pro občany této země, na rozdíl od různých žabomyších sporů, které veřejnosti nic pozitivního nepřinášejí. Znamená to, že zahraniční pozorovatelé vnímají naši zemi jako ekonomicky stabilní a jdoucí správným směrem při proplouvání současnou globální ekonomickou krizí. Vidí naši zemi mnohem pozitivněji, než by se mohlo zdát z některých domácích komentářů a analýz. Toto je hmatatelné ocenění reformního úsilí české vlády. Tím, že jsme začali provádět systémové změny už před několika lety, nemusíme dnes schvalovat drakonická opatření jako v jiných zemích, kde naopak rating klesá. Nemusíme o desítky procent snižovat platy ve veřejné sféře nebo důchody. Můžeme si stále dovolit jeden z nejvstřícnějších evropských pro rodinných systémů, s nejnižšími daněmi pro rodiny s dětmi v rámci zemí OECD.

Verdikt přinesl okamžité efekty

Agentura uvedla, že nové hodnocení České republiky odráží obezřetné hospodaření a vyváženou ekonomiku země. Zároveň zohlednila očekávání zavedení navrhované penzijní reformy, která cílí na snížení nákladů v sociálním systému a řeší problém stárnoucí populace. Dluhovou zátěž na současné úrovni považuje za mírnou a dluhový profil za příznivý. Toto hodnocení by se ovšem mohlo změnit, kdyby došlo k zastavení reforem, obratu ve vládní politice a k politické nestabilitě.

Česká měna zareagovala posílením. Výnosy českých dluhopisů klesly na historická minima. Naše dluhopisy jsou pro zahraniční investory důvěryhodnější a nakupují je podstatně levněji než v zemích s ekonomickými problémy. Tím se zlevňuje obsluha dluhové služby a šetří miliardy korun daňových poplatníků.

Ušetřili jsme sto miliard korun

To se odehrává v době, kdy parlament projednává řadu reformních kroků. Chtěl bych zdůraznit, že kontinuálně navazují na reformní politiku minulé politické vlády. Jen díky reformám v sociálním systému v letech 2008 až 2010 jsme ušetřili v sociálních mandatorních výdajích celkem 100 miliard korun. Například změna výplaty nemocenského vedla k prudkému snížení pracovní neschopnosti na běžnou evropskou úroveň. Velkou diskusi vyvolala důchodová reforma, především zda má být soukromé penzijní spoření povinné, či nepovinné. V souladu s programem všech koaličních stran jsme zvolili dobrovolné spoření, které bylo ovšem zakotveno v programovém prohlášení vlády už v roce 2007. Rozšiřujeme tak vějíř možností zvýšit si příjmy ve stáří, na základě vlastního rozhodování. Vyšli jsme tím vstříc i opozici a odborům, ve snaze dosáhnout širší politické shody.

Zjednodušujeme daňový a sociální systém

Daňová reforma přináší několik zásadních prvků. Ruší desítky výjimek, snižuje vedlejší náklady práce, výpočet daní bude spravedlivější a jejich správa bude bližší lidem. Částečně přesunuje těžiště od zdanění práce ke zdanění spotřeby. Reálně tím pomůže celé ekonomice. Vysoké zdanění práce má na první pohled špatně viditelné, ale velmi škodlivé dopady na všechny. Zdanění spotřeby způsobuje nejméně negativních vedlejších efektů. Odstraníme různé v minulosti vylobbované výjimky, které nemají žádné reálné opodstatnění. Celý systém zjednodušíme. Cílovým stavem je jedno inkasní místo, jedna platba, jedna kontrola, jeden formulář, při zachování jedné daňové sazby.

Snížíme tak náklady nejen firmám a podnikatelům, ale i státního rozpočtu.

Sociální reforma vede ke zjednodušení systému a posílení adresnosti vyplácení dávek. Chceme rozšířit nabídku veřejné služby převedením tohoto instrumentu na Úřad práce. Změny pracovního trhu budou více motivovat zaměstnavatele k nabírání nových zaměstnanců a nezaměstnané k aktivnějšímu hledání práce. Sociální elektronická karta bude povinná jen pro ty, u nichž je podezření ze zneužívání dávek v hmotné nouzi.

Reformou zdravotnictví chceme zprůhlednit toto prostředí, snížit neefektivní náklady včetně zavedení elektronických aukcí, definovat místní a časovou dostupnost lékařské péče. Zvyšující se kvalita lékařské péče vyžaduje mírné zvýšení spoluúčasti, která bude nadále v rámci EU podprůměrná. Nikomu se přitom nesníží přístup ke kvalitní péči. Zvýšení ratingu je výzva, kterou nesmíme promrhat. Je to výzva k pokračování reforem a odpovědné rozpočtové politiky.

RNDr. Petr Nečas, předseda strany, člen regionální rady, místopředseda oblastního sdružení a předseda vlády, poslanec PČR

Vyšlo v MF Dnes

Více:
Premiér Nečas: Když šetří stát, šetří i poplatník

##PROFIL 211##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…