Půta: Pomůžeme hledat Václavu Moravcovi krajského medvěda

05.09.2012 9:00

Jak najít krajského medvěda? V televizním pořadu Otázky Václava Moravce Speciál mě moderátor upozornil na to, že jsem dal slib voličům, který již vládnoucí ČSSD splnila.

Půta: Pomůžeme hledat Václavu Moravcovi krajského medvěda
Foto: martinputa.cz
Popisek: Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou

Do svého slibu voličům jsem mimo jiné napsal, že po našem případném vítězství ve volbách zrušíme porcování tzv. krajského medvěda. Oficiální název tohoto programu je G99 a jedná se o grantový program s neprůhledným rozhodováním o příjemcích dotací a řadou sporných projektů, které se takto z veřejných peněz financují. Protože kolem zrušení medvěda vznikla ve studiu debata, která se protáhla i po ukončení vysílání, chtěl bych záležitost uvést na správnou míru.

Moderátor Václav Moravec a kandidát KSČM Stanislav Mackovík v pořadu uvedli, že na kraji již porcování medvěda zrušili. Není to bohužel pravda. ČSSD pouze na své tiskové konferenci před vysíláním OVM Speciál uvedla, že chce program G99 zrušit. Mezi výrazy zrušit, a chtít zrušit, je velký rozdíl.

Program G99 je navíc stále v seznamu grantových programů Libereckého kraje, nicméně v rozpočtovém výhledu na roky 2013 - 2016 není finančně naplněn. Důvod? Kraj na to na straně příjmů prostě nemá dost peněz.

To, že G99 není předem plánován, ale neznamená, že se porcování medvěda dít nebude. V uplynulých letech se tento fond vždy plnil až přebytkem hospodaření z předchozího roku. Tato metoda funguje tak, že trochu podhodnotíte odhad daňových příjmů, a to, co na konci roku reálně zbyde, nezvete kladným výsledkem hospodaření a část takového rozpočtového přebytku nalejete do medvěda.

Navíc pouhé dva dny před diskusí v otázkách Václava Moravce, na které zaznělo, že porcování medvěda na kraji již zrušili, bylo z programu G 99 schváleno zastupitelstvem kraje poskytnutí dotací za dalších 1 247 990 Kč.

Abychom prověřili, jak vážně míní ČSSD své předvolební sliby, navrhnu na příštím Zastupitelstvu Libereckého kraje zrušení grantového programu G99.

Věřím, že tento návrh všech 15 zastupitelů ČSSD v hlasování podpoří.

Martin Půta
předseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj
starosta Hrádku nad Nisou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Starostové pro Liberecký kraj

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce