Rouček (ČSSD): Poslední zápas „odvážnýho chlapa“ Alexandra Vondry

27.08.2012 10:03

„Odvážnej chlap se rve za svůj kraj“ je jedním z volebních hesel Vondrovy kampaně v senátním obvodu Litoměřicko, Slánsko, Podřipsko. Budiž, Pražák Vondra snad může i leckoho přesvědčit o tom, že mu leží na srdci blaho Litoměřicka, Slánska a Podřipska, nic proti tomu. Ale ta část o „odvážným chlapovi“ už asi fungovat nebude.

Rouček (ČSSD): Poslední zápas „odvážnýho chlapa“ Alexandra Vondry
Foto: liborroucek.cz
Popisek: Europoslanec Libor Rouček

Alexandr Vondra byl bezpochyby nesmírně odvážný v době totality – o jeho osobní odvaze svědčí jeho stíháhí represivními složkami komunistického režimu i fízlování StB v době, kdy nikdo netušil, jak dlouho se ještě totalitní hydra udrží u moci.

Po odchodu Alexandra Vondry z kruhu spolupracovníků Václava Havla jsme však byli svědky nebývalého názorového veletoče. Vondra začal stále více obdivovat úspěšné podnikatele a naslouchat jejich zájmům. Jeho rozhodný příklon k ODS, o které již bylo v době jeho vstupu do modré strany (prosinec 2006) známo leccos z jejího pojetí politické kultury a prostředků mocenského boje, jeho důvěryhodnosti bývalého disidenta nepřidal. Pak přišlo pochlebování prezidentovi Klausovi a snaha zavděčit se Pavlovi Bémovi. Cílem bylo získat podporu pražské ODS, které mělo dopomoci k získání postu místopředsedy strany. Jedním z aspektů této snahy získat si bémovskou kliku bylo jmenování Rudolfa Blažka do funkce svého náměstka pro vyzbrojování (od 1. 3. 2011) na ministerstvu obrany. Připomeňme, že Blažkova přitažlivost po Bémově kauze s Janouškem rychle vyprchala a on sám je nyní krátce před svým odvoláním, protože dodnes nezískal bezpečnostní prověrku pro svou funkci (takže práci museli po celou dobu funkce za něj vykonávat jeho prověření podřízení). Tato okolnost je pro Vondru vítanou záminkou pro odvolání náměstka, jehož politický přínos pominul.

Nejpozději od medialiazace kauzy ProMoPro, kdy se Alexandr Vondra zachoval všelijak, jen ne jako „odvážnej chlap“ musí být všem jasno. Vláda rozpočtové odpovědnosti v čele s ODS má v ministrovi obrany jednoho z místopředsedů strany, který očividně nikdy rozpočtově odpovědný nebyl. Pokrytectví, se kterým se vykrucuje z odpovědnosti za předražené služby by v západní demokracii politicky nepřežil nikdo.

Ministr obrany Alexandr Vondra nyní vytáhl do boje o zachování svého senátorského postu. Trumfem v kampani je pojízdné kino, které během srpna a září bude lidem zdarma promítat populární komedii z fotbalového prostředí s názvem Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka. Promyšleno je to pěkně. Vondra sází na fotbal jako na nejpopulárnější sport u nás a na letní kino zadarmo. Senátorově popularitě má dopomoci humor filmu navazujícího na úspěšný a zdařilý televizní seriál Okresní přebor.

Průšvih je však v tom, že scénárista a režisér filmu Jan Prušinovský o využívání svého díla v politické kampani nevěděl a ani s ním nesouhlasí. Považuje zneužívání své práce pro kampaň za hroznou drzost a dodává, že není voličem ODS. Souhlas s využitím filmu pro politické účely by podle informací serveru Česká pozice Prušinovský nedal. Snad to přesvědčí o manažerských schopnostech „odvážnýho chlapa“ Alexandra Vondry i ty, kterým neotevřelo oči Vondrovo vedení českého předsednictví v EU (kdy to trapnou Entropou nebo aférou ProMoPro spíše než Evropě „osladil“ českým občanům).

Uvidíme, zda Pepik Hnátek, volky nevolky, pomůže znovuzvolení  senátora Vondry v nadcházejících volbách. Pokud voliči zapojí zdravý úsudek, tak nikoli. Vondrovo další volební heslo „Odvážnej chlap vydrží až do konce“ sugeruje, že se blíží konec. Ale čeho? Litoměřicka, Slánska a Podřipska rozhodně ne. Že by šlo o poslední zápas senátora Vondry?

Psáno pro blog idnes.cz

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…

reklama