Seďa (ČSSD): Chybná politika stran současné vládní koalice

05.09.2011 5:48

Sněmovnou arogantně tlačené reformní zákony současné vlády a návrh státního rozpočtu na roky příští charakterizují zřetelnou politiku stran současné vládní koalice.

Seďa (ČSSD): Chybná politika stran současné vládní koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Rozpočtová zodpovědnost je v tom, že škrtají sociální výdaje pro ty nejpotřebnější, zvyšují zdravotní poplatky a zdražují DPH. Zároveň zhoršují dostupnost a kvalitu veřejných služeb. Přitom tato pravicová vláda nejvíce zvyšuje zadlužení země v celé historii České republiky.

Vláda tvrdí, že si žijeme nad poměry. Slovy pana předsedy poslaneckého klubu TOP 09 mejdan již skončil. Chtěl bych se zeptat představitelů vládní koalice, kdože se účastnil tohoto kritizovaného mejdanu. Protože skutečností je, že ČR vydává například na zdravotnictví nižší podíl HDP, než průměr Evropské unie. Podobně vydává méně na výzkum a vzdělávání. Český sociální systém je méně štědrý než u zemí na západ od nás. Dlouhodobě schází peníze na dokončení dopravní infrastrukturu či opravy silničních komunikací.

Takže buď naše ekonomická výkonnost nestačí na to, aby pokryla poskytování veřejných služeb a fungování státních institucí nebo je chyba v přerozdělování národního bohatství.
Pokud si vzpomínám, tak Klausovy úsporné balíčky také podvázaly růst HDP v devadesátých letech. Nicméně za následujících vlád ČSSD se ekonomika nejen rozjela, ale dokonce dosáhla vysokého růstu HDP. Tím naše země začala sice pomalu, ale jistě dohánět životní úroveň starých zemí EU. Takže v ekonomické výkonnosti to nebude.

Topolánkova vláda začala snižovat zdanění firem a těm nejbohatším. Tím podvázala příjmy státního rozpočtu o 90 miliard korun ročně. Když v roce 2009 přišla světová hospodářská krize, začala pravice a v tomto trendu pokračuje i vláda P.Nečase, omezovat státní investiční výdaje, podlamovat domácí koupěschopnost a škrtat v sociální oblasti. Ovšem na druhou stranu bují korupce jak nikdy předtím, snížením daní pro velké firmy odchází desítky miliard korun jejich majitelům do ciziny a hlavně úzké skupině těch nejbohatších roste podíl z výkonu ekonomiky, a o na úkor snížení životního standardu většiny obyvatel naší země.

Problém je v tom, že dnes přijímané reformní zákony i rozpočtový výhled státního rozpočtu ještě zvýší rozdíl mezi těmi nejbohatšími a těmi nejchudšími. Zvýší sociální napětí ve společnosti, zvýší kriminalitu a zejména zvýší počet těch, kteří se ocitnou na pokraji společnosti a spadnou do pasti chudoby. Pasti, kterou na ně současná vláda svojí chybnou politikou přichystala.

Více:
Ne homeopatika kravám, ale léčbu "volů", nadávají čeští politici Bruselu

##PROFIL 243##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.