Sobotka (ČSSD): Mlčením premiér Nečas vyjadřuje souhlas s Kalouskovými výroky

25.06.2012 12:36

ČSSD žádá předsedu vlády Petra Nečase, ministra vnitra a ministra spravedlnosti o reakci na sporné výroky ministra financí Kalouska.

Sobotka (ČSSD): Mlčením premiér Nečas vyjadřuje souhlas s Kalouskovými výroky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Ministr financí Miroslav Kalousek v neděli vystupňoval své útoky na policii v souvislosti s návrhem na obvinění poslankyně TOP 09 Vlasty Parkanové ze dvou trestných činů, kterých se měla dopustit při pořizování letounů CASA pro ministerstvo obrany. Ministr Kalousek označil kroky policie za „náběh na policejní stát, bezprecedentní útok na demokratický systém a demokratické rozhodovací mechanismy státu“.

Výroky ministra financí mohou být velkou částí veřejnosti vnímány jednak jako útok na nezávislou práci policie, jednak jako indicie toho, že policie nepracuje objektivně a že může, podle tvrzení ministra financí, dokonce jednat účelově na čísi objednávku.

ČSSD pokládá situaci, v níž významný člen vlády obviňuje policii z nezákonného jednání a nedemokratických aktivit, za velmi závažnou. Domníváme se, že je zcela nezbytné, aby se k celé věci urychleně a jednoznačně vyjádřil jak předseda vlády, tak ministr vnitra a ministr spravedlnosti.

Pokud bude premiér Nečas nadále mlčet, vystaví se podezření, že ve skutečnosti s výroky svého ministra financí sympatizuje a že i jemu není po chuti aktivita policie v kauze CASA.

ČSSD dlouhodobě kritizovala pořízení letounů CASA za Topolánkovy vlády a poukazovala na nestandardní procesy, které ho provázely. Uvítali jsme proto aktivity policie, které směřují k jeho důkladnému prošetření a pokládáme za nepřijatelné, aby byla policie bez jasných důkazů veřejně osočována a možná i zastrašována kterýmkoliv členem Nečasovy vlády.

Odpovědnost za zákonnost celého procesu má státní zastupitelství a to by mělo garantovat, že vyšetřování probíhá nezávisle, v souladu se zákony a kompetentně. Pokud má Vlasta Parkanová či Miroslav Kalousek jakékoliv důkazy o tom, že tomu tak není, mohou se obrátit jak na dozorujícího státního zástupce, tak na Generální inspekci ozbrojených sborů. To se týká i sladění postupu všech státních orgánů při aplikaci a výkladu zákona o majetku státu a zadávání veřejných zakázek.

Vzhledem k opakovaným snahám o politizaci celé kauzy ze strany TOP 09, které mohou být motivovány snahou zabránit důkladnému prošetření této podivné armádní zakázky, pokládá ČSSD za jediné rozumné východisko hlasovat v případě poslankyně Parkanové pro zbavení poslanecké imunity tak, aby se poslankyně mohla obhájit před nezávislým soudem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu