Sobotka (ČSSD): Tak nakonec se ODS stávka nepovedla

04.03.2010 16:41

Nejlepší je ta stávka, která splní účel, aniž by vůbec musela proběhnout.

Sobotka (ČSSD): Tak nakonec se ODS stávka nepovedla

 

Stávka v dopravě nebude. To je dobrá zpráva. Nejen pro cestující vlakem a metrem. Už jsem na webu psal o tom, že nejlepší je pouze taková stávka, která splní svůj účel, aniž by ve skutečnosti musela proběhnout. Zdá se, že přesně k takovému řešení odbory (a vláda spolu s částí poslanců a senátorů) směřují. Gratuluji odborovým předákům k rozvaze a dobré strategii. o tom, že nejlepší je pouze taková stávka, která splní svůj účel, aniž by ve skutečnosti musela proběhnout. Zdá se, že přesně k takovému řešení odbory (a vláda spolu s částí poslanců a senátorů) směřují. Gratuluji odborovým předákům k rozvaze a dobré strategii.

V té souvislosti: Doktor (ODS): Oprávněná stávka, či špatný vtip?!

Poněkud horší hodnocení si odbory zaslouží za komunikační strategii. Nepodařilo se jim dostatečně vysvětlit fakt, že nejde jen o obhajobu železničářských režijních jízdenek, ale že jsou ohroženy zaměstnanecké benefity stovek tisíc zaměstnanců i z nestátní podnikové sféry.

 

ODS o stávku velmi stála. Dělala vše, aby k ní odboráře vyprovokovala. Počínaje projevem Petra Nečase, který ve sněmovně odbory demagogicky obvinil z toho, že nikoho nereprezentují, a konče arogantním a agresivním postojem poslanců ODS a satelitu TOP 09 ve Sněmovně a v Senátu.

Müllerová (TOP 09): Proč je veřejnost brána za rukojmí?

Proč ODS o stávku tolik stála? Musí nyní riskovat. Její voličský elektorát slábne, ODS potřebuje zvýšit napětí ve společnosti. Mobilizuje proti komunismu v inzerátech, kde z Jiřího Paroubka z nějakého záhadného důvodu udělala komunistu Zápotockého a ze mne slovenského komunistu Gustava Husáka (asi proto, že nosím brýle ...) Stávka by ODS umožnila znovu mobilizovat své radikální voliče, kteří nečiní rozdíl mezi odborářem a ruským bolševikem. Současně by ODS na téměř filmovém pozadí stojících rychlíků mohla obvinit ČSSD z vyvolávání hospodářského a politického chaosu. A chaos věru nemilují zejména voliči ze středních vrstev. Tak tahle strategie nevyšla.

 

ČSSD se zachovala principiálně. Odmítla snížení reálných mezd, které zaměstnancům hrozilo, a podpořila vládní návrh novely, který zdaňování benefitů ruší. Zvyšovat napětí a narušit sociální smír uprostřed hospodářské krize by byla vážná chyba. Kalousek a Topolánek budou muset se svými daňovými experimenty počkat až na výsledek květnových voleb. A ten je věru nepotěší.

V té souvislosti:

Čtvrteční stávka v dopravě se ruší

Odborář Dušek: Česko možná čeká nepřetržitá stávka

Foto: Vlaky.net

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice