Sobotka (ODS): Jako prezident se zaadím o zastavení eroze demokracie

17.05.2012 18:56

Občanští demokraté v Jihočeském kraji volí svého kandidáta na prezidenta.

Sobotka (ODS): Jako prezident se zaadím o zastavení eroze demokracie
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Volebním shromážděním v Českých Budějovicích ukončili hlasování v prezidentských primárkách občanští demokraté ve volebním regionu „Jih“. Svůj hlas mohli dát v tajném hlasování 1. místopředsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi nebo poslanci Evropského parlamentu Evženu Tošenovskému. Výsledky voleb v regionu budou známy již zítra.

Přemysl Sobotka, 1. místopředseda Senátu, se ve svém proslovu ke členům ODS zastavil u aktuální politické situace: „Jako prezident se jasně zasadím o zastavení dnešního trendu eroze demokracie. Vždy jsem odmítal jakékoli alternativní cesty mimo demokracii, které vždy vedou k totalitě. Principy, které jsem hájil v dresu ODS, budu hájit i nadále.“

„V Evropské unii jsme suverénním, sebevědomým členem, sebevědomou zemí, která se nemusí krčit někde v koutě. Proto chci bojovat o realistický pohled na Evropskou unii, se znalostí věcí, s potřebou jednat o záležitostech, které se dotýkají nás, s naší historickou zkušeností, dotýkající se našeho každodenního života. Je potřebný realistický pohled, ne velké vzdušné zámky,“ poznamenal na účet EU poslanec Evropského parlamentu, bývalý hejtman Moravskoslezského kraje a primátor Ostravy Evžen Tošenovský.

Do Českých Budějovic si přišlo poslechnout oba kandidáta na prezidenta na 90 členů ODS z oblastních sdružení Český Krumlov, Strakonice, Prachatice, Písek, Tábor, Jindřichův Hradec a České Budějovice. Ti mohli hlasovat pro vybraného kandidáta také již v úterý a středu v oblastních kancelářích ODS.

Debatu kandidátů se členy ODS moderoval senátor Tomáš Jirsa. Oba kandidáti během ní odpověděli na zhruba desítku dotazů. Ty se týkaly zájmena toho, s jakými názory by oba kandidáti v roli hlavy státu reprezentovali Českou republiku v zahraničí, jaký mají názor na Evropskou unii či jaké priority by viděli v obranné politice.

V prvním volebním týdnu prezidentských primárek ODS, ve kterém hlasovali členové ODS v Pardubickém a Královéhradeckém kraji (volební region „Východ“), získal nejvyšší počet hlasů kandidát Přemysl Sobotka (404 hlasů, 74 %). Pro druhého z kandidátů, Evžena Tošenovského, hlasovalo 141 členů ODS (26 %).

Těsným výsledkem naopak dopadly primárky ve Zlínském a Olomouckém kraji (volební region „Střed“). Evžen Tošenovský získal o jeden hlas více než Přemysl Sobotka, když pro něj hlasovalo celkem 295 oprávněných voličů, zatímco druhý kandidát si připsal 294 hlasů. Stav hlasování po druhém týdnu primárek je 698 hlasů pro Přemysla Sobotku (61,5 %) a 436 pro Evžena Tošenovského (38,5 %).

Protože na čtvrtečním volebním shromáždění v Českých Budějovicích proběhla poslední volba třetího týdne prezidentských primárek, budou výsledky pro region Vysočina a Jihočeský region (volební region „Jih“) známé již v pátek.

Zúčastnit se volebního shromáždění a právo volit v prezidentských primárkách mají všichni členové ODS, jejichž členství trvá nepřetržitě od 1. března 2012 až do dne, kdy půjdou hlasovat. Primární volby zatím proběhly v Pardubickem, Královéhradeckem, Zlínském a Olomouckem regionu. Možnost zvolit svého kandidáta do volby hlavy státu už využilo 1100 občanských demokratu.

Další volební shromáždění je na programu v úterý 22. května v Chebu. Aktuální výsledky a veškeré informace k primárkám je možné sledovat na www.ods.cz/primarky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.