Tejc: Nečasi, Kalousku, Bárto, nechci s vámi mít nic společného

20.03.2012 22:42

Projev na 37. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 3. 2012.

Tejc: Nečasi, Kalousku, Bárto, nechci s vámi mít nic společného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, pan premiér Nečas včera označil dnešní hlasování o vyslovení nedůvěry vládě za prázdné gesto. Ale tak to rozhodně není. Pan premiér jen ukazuje, že není schopen vnímat realitu. Ukazuje, že mu je vše, co se kolem nás děje, lhostejné, kromě jeho premiérské židle. Pro mne jako poslance Parlamentu České republiky dnešní hlasování rozhodně není ani divadlem, ani gestem. A rozhodně není zbytečné. Dává mi totiž možnost se vyjádřit. Dává mi možnost říct, pane premiére Nečasi, pane ministře Kalousku, pane předsedo Bárto, že s vámi nemám a nechci mít nic společného.

Díky mně, mému hlasu a hlasu voličů sociální demokracie z roku 2010 na svých židlích nesedíte. Vládnete této zemi a jejím občanům z vůle lidí, kteří vás v roce 2010 zvolili. Tehdy jich bylo více než 50 procent. Dnes vám věří 15, možná 16 procent lidí. A vy se chlácholíte tím, že dnes vás ve vašich funkcích, ve vládních křeslech a ostatních udrží 114 poslanců ODS, TOP 09 a Starostů a Věcí veřejných.

Z vašich vyjádření v posledních dnech a také hodinách plyne, že vám to přijde samozřejmé. Mně ne. Mně nepřipadá samozřejmé mít takovou vládu. Říká se, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. V případě naší země to nemůže být pravda. My si nezasloužíme tak špatnou vládu, jakou máme. (Potlesk zleva.) A to přesto, pane premiére, že si vás většina voličů zvolila a dnes toho trpce lituje.

Je trapné, kolegyně a kolegové z koalice, že se držíte svých křesel a funkcí za cenu ostudy, kterou u lidí máte. Je děsivé, že vás nezajímá názor lidí, kterým byste měli jít příkladem. Je šílené, že si myslíte, že postačí mít většinu tady ve sněmovně, abyste měli pravdu. Pravdu totiž nemá obvykle ten, který má většinu.

Argumenty vás nepřesvědčí. A nemá smysl tady trávit hodiny tím, že je budeme trpělivě opakovat. Vy máte totiž pocit, že můžete vše. Máte pocit, že můžete přehlasovat opozici a že se můžete lidem smát do očí. Nechcete a nevnímáte realitu. A nechcete se podívat pravdě do očí. Nechcete vidět, že vás lidé mají plné zuby, že jim pomalu, ale jistě dochází trpělivost. S vámi i s vaší destruktivní politikou. Jste jako děti, které si hrají se sirkami ve stohu, kdy díky vaší aroganci, kterou k lidem uplatňujete, vyjdou brzy lidé do ulic a možná nebudou mít v rukou jenom transparenty. A jestli máte pocit, že vás ochrání ty plůtky, které jsou tady rozestavěny kolem sněmovny, a ti policisté, které postupně decimujete, tak se mýlíte. Ještě je čas na změnu názoru. Ještě máme my všichni tady možnost říct lidem venku, za zdmi této budovy, že nám není jejich názor lhostejný.

Z vystoupení pana premiéra Nečase mám pocit a pochopil jsem, že on nic nepochopil. Opravdu nám stojí (krátká odmlka v řeči a následný šum a smích v sále) všem tady v Poslanecké sněmovně, zejména vám, kolegyně a kolegové, poslankyně a poslanci z těchto řad, za to hlasovat pro tuto vládu i za cenu té ostudy, kterou u lidí máte? Opravdu chcete svou podporou vládě Petra Nečase se před voliči zpovídat? Na co ještě chcete, kolegyně a kolegové, čekat?

Myslím, že je čas dohodnout se na konání nových voleb. I když si myslíte, kolegyně a kolegové z koalice, že máte ještě čas, lidé nám už moc času nedají. Já myslím, že je potřeba skončit toto jednání tím, že Poslanecká sněmovna, včetně hlasu koaličních poslanců, řekne jasné ne této vládě.

Děkuji vám za pozornost. (Silný potlesk poslanců ČSSD a KSČM.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Několik slohových cvičení od klávesnicových bojovníků. Pak přišlo slovo ale

10:14 Schillerová (ANO): Několik slohových cvičení od klávesnicových bojovníků. Pak přišlo slovo ale

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k atentátu na Roberta Fica a reakcích na to.