Tejc: V důsledku rozhodnutí vlády P. Nečase se v roce 2014 sníží počet hasičských stanic

17.10.2011 4:52

V roce 2014 se počet příslušníků Hasičského záchranného sboru sníží přibližně o 2500 (ze současných 9250) a počet stanic se sníží z 238 na 89. Pokud vláda premiéra Nečase dodrží rozpočtový výhled na léta 2013 a 2014, který sama schválila.

Tejc: V důsledku rozhodnutí vlády P. Nečase se v roce 2014 sníží počet hasičských stanic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Dostaneme se tak do početních stavů na úrovni sedmdesátých let, kdy stanice budou téměř výhradně jen v okresních městech. Počet požárů je však násobně vyšší. Dojezdový čas k zásahu se tak může prodloužit z desíti na třicet minut. Plánovaný pokles výdajů je uveden v příloze - je však potřeba připomenout, že už rozpočet na rok 2011 pro MVČR byl zkrácen oproti roku 2010 o více než 8 miliard korun.

ČSSD dnes kritickou situaci projednala za účasti předsedy Bohuslava Sobotky a Jeronýma Tejce se zástupci Odborového sdružení hasičů a jejich předsedy Zdeňka Oberreitera. Jednání vyústilo v tyto závěry:

1) ČSSD odmítá škrty státního rozpočtu, které bezprostředně ohrožují bezpečnost všech občanů. Požár ani nehoda si nevybírá mezi bohatými a chudými. Je v zájmu všech, aby HZS fungoval a chránil zdraví a životy. Přestože kraje pod vedením ČSSD investují do vybavení profesionálních i dobrovolných hasičů více než jejich předchůdci, nemohou vládou nastavené škrty nahradit a není to ani jejich úkolem.

2) ČSSD navrhne na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny zařazení bodu: Informace premiéra, ministrů vnitra a financí o výhledu financování HZS v letech 2012-14.

3) ČSSD v příštím týdnu osloví všechny politické strany ve sněmovně s iniciativou změny zákona o pojišťovnictví, která by měla po vzoru sousedních států zajistit vícezdrojové financování profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Na tom by se měly podílet nově i pojišťovny, jejichž zisky chráněním hodnot a likvidací požárů zvyšují zákroky hasičů. Nově by měly pojišťovny ze zákona odvádět mezi 3-6 % z vybraného druhu pojištění, např. odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla nebo pojištění nemovitostí proti požáru. Nová úprava by měla na speciální účet Ministerstva vnitra přinést přibližně 1 miliardu korun ročně. Tyto prostředky by byly účelově vázány na investice do požární techniky a vybavení. Věřím, že v kontextu zoufalé kritické situace financování HZS budou všechny strany ochotny k diskusi a nalezení kompromisu o podobě zákona, včetně dohody s pojišťovnami. Zákon předložíme do konce tohoto roku k projednání sněmovně.

Jeroným Tejc, poslanec a stínový ministr vnitra za ČSSD

Dále čtěte:
Tejc: Odchody elitních policistů povedou ke zvýšení zadlužení ČR

##PROFIL 275##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…