Uhl (ČSSD): Marný boj senátora Štětiny proti BIS

11.10.2011 18:25

Těžko mě může něco tak moc zvednout ze židle jako společná akce senátora Jaromíra Štětiny a jeho chráněnce „disidenta“ Vladimíra Hučína.

Uhl (ČSSD): Marný boj senátora Štětiny proti BIS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

Štětinovo tvrzení z minulého týdne, že poslanec František Bublan (nestraník za ČSSD) a ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang ochromují činnost sněmovní komise pro kontrolu BIS v kauze bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína, je nehorázná lež. Shoduju se v tom s BIS, jak mám proti ní výhrady Lež je silné slovo, ale já, a asi i BIS jsme usoudili, že i kdyby to Štětina žaloval, že to u soudu ustojíme.

Už deset let zuří Štětinův a Hučínův boj proti komunismu ve státních orgánech. Štětina byl možná slušný člověk, ale po roce 1969 ho vyhodili z KSČ (stejně jako půl milionu - dodnes neoceněných - z tehdy 1,5 milionu členů). Chtěl však žít a cestovat po sibiřských řekách a psát o tom do Mladého světa.

Jeho tajná spolupráce se Státní bezpečností, kterou po roce 1990 - stejně jako své někdejší členství v KSČ - zamlčoval, je dnes už veřejně dokumentována. Pátrá se ještě o jeho stycích se sovětskými tajnými službami. Mám značnou potíž i s jeho novinářskou a další podporou islamistů, v Čečensku a Dagestánu, tedy podporou islámským fundamentalistům, někdy i teroristům. Štětina jim s Petrou Procházkovou pomáhal. Islamisté tam byli protiruští, nebo se tak aspoň tvářili.

Odkrývání Štětinovy minulosti ho ohrožuje. Kope kolem sebe, a prosazuje právní nesmysl - soudně zakázat dnešní KSČM. V roce 2004 se stal senátorem ze Stranu zelených, senátořil pak za Klub otevřené demokracie, za TOP a dnes už ani nevím.

Historie Vladimíra Hučína je jednodušší. Není to žádný „disident", jeho podpis pod Chartou 77 - na jaře 1989 - bylo zjevným nedorozuměním, musel vědět, že její zásady, tedy nabídka dialogu o lidských právech a nenásilný odpor proti poměrům, je mu cizí.

Hučín byl Mašínovec, částečně z antikomunistikých důvodů se dopouštěl drobných krimináních činů. Je ostudou Ústavního soudu, že v březnu 2006 vydal nález, že obecné soudy mají Hučína rehabilitovat, a to i za krádeže, poškozování cizí věci a užívání násilí. Prý tak činil v třídním boji - ÚS to tehdy tak neřekl, ale znělo to tak.

V tomto boji pak pokračoval Hučín i jako kapitán BIS. Má výhrada proti BIS je ta, že léta nechala Hučína předstírat, že Zifčákovi a Štěpánovi „komunisté"v Přerově chystají násilí. Hučín je k tomu podle obžaloby i podněcoval. Kvůli tomu zahynul při přenášení bomby ze služebny do auta v roce 2000 policista Stanislav Podepřel, který se podílel na Hučínově stíhání před rokem 1990. Omkolmosti této sm,eti se nikdy neobjasnily.

Hučín byl pak od roku 2001 za své postupy v BIS stíhán. Soud ho ale osvobodil, z jednoho skutku ho až po stížnosti nejvyšší státní zástupkyně Vesecké Nejvyšší soud. Pak na náměstích spolu se senátorem Štětinou podporoval Jiřího Čunka.

Je ovšem možné, že se v ODS najde klika, která teď bude chtít využít Štětinovo stěžování si Sněmovně k boji proti jiné klice ODS.

Více:
Štětina a Bublan se dostali do sporu kvůli Hučínovi


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …