Urban (ČSSD): Snížme spotřební daň u pohonných hmot

20.03.2012 16:10

Předseda sněmovního Hospodářského výboru Milan Urban s dalšími poslanci sociální demokracie předložili do Poslanecké sněmovny zákon, který má za cíl snížit výši spotřební daně u pohonných hmot. Reagují tím na stoupající ceny ropy na světových trzích a neúměrně vysokou spotřební daň v České republice, která motivuje občany a zejména velkodopravce k cenově výhodnějším nákupům pohonných hmot v okolních zemích.

Urban (ČSSD): Snížme spotřební daň u pohonných hmot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

V současnosti je v ČR daň z minerálních olejů u motorové nafty 10,95 Kč za litr, u benzínů s obsahem olova do 0,013 g/l činí tato daň 12,84 Kč za litr, a u benzínů s obsahem olova přes 0,013 g/l činí tato daň 13,71 Kč za litr. Navíc je na pohonné hmoty uvalena 20 % daň z přidané hodnoty.

„Výše spotřební daně v ČR se zvyšující se cenou ropy je skutečně destruktivní kombinace pro naše občany i celou českou ekonomiku. Lidé i dopravci nakupují benzín i naftu v okolních zemích a stát přichází o miliardy korun,“ uvádí M.Urban.

Proto M.Urban navrhuje snížení spotřební daně z motorové nafty o 2,50 Kč za litr, u benzínu pak o 1,50 Kč za litr. Podle odborných analýz Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze by tato změna znamenala zvýšení prodeje pohonných hmot až o 23 % a tomu odpovídá adekvátní zvýšení příjmů státního rozpočtu v oblasti spotřební daně.

„Zvýšená tuzemská spotřeba navrhovaného opatření je současně doprovázena dalším efektem -  vyšším výběrem daní z přidané hodnoty z důvodu zvýšení objemu prodeje pohonných hmot. Státu by tak po přijetí navrženého zákona vzrostl daňový příjem o 3 až 5 miliard Kč,“ doplňuje M.Urban.

„Jsem přesvědčen, že návrh na snížení spotřební daně u pohonných hmot bude v Parlamentu podpořen napříč politickým spektrem. Cílem tohoto zákona je především podpora české ekonomiky a zabránění zbytečným ztrátám miliard korun, které zaplatí při doplňování pohonných hmot především dopravci okolním zemím,“ dodal M.Urban.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.