Váhalová (ČSSD): Nečasova vláda nemá důvěru českých občanů

21.03.2012 10:30

Smyslem takzvaných úspor v sociální oblasti a reformy státní správy není dle mého názoru ušetřit, ale omezit výkonnost státu, jako ochránce lidí, kteří z různých důvodů potřebují pomoc v nepříznivé životní situaci.

Váhalová (ČSSD): Nečasova vláda nemá důvěru českých občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas ve sněmovně

Dnes jsme byli v PSP ČR svědky důležitého hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, vládě, která vznikla před necelými 2 roky. Poslanci rozhodovali o důvěře vlády, která ji sice stále má v parlamentu v rámci koalice, ale absolutně ji ztratila u české veřejnosti. Vždyť skoro 80% občanů by uvítalo konec této vlády. Proč tomu tak je? Tato vláda totiž za krátkou dobu své existence svými činy přesvědčila občany, že je nesolidní, nekompetentní, neřeší problémy ČR, nezajímá ji životní úroveň občanů a hájí zájmy pouze úzkých skupin svých podporovatelů. Současnou ekonomickou krizi se současná vláda rozhodla využít jako důvodu ke konečnému omezení vlivu státu a zejména zničení samotného konceptu sociálního státu.

Smyslem takzvaných úspor v sociální oblasti a reformy státní správy není dle mého názoru ušetřit, ale omezit výkonnost státu, jako ochránce lidí, kteří z různých důvodů potřebují pomoc v nepříznivé životní situaci. Každý nemůže být mladý, zdravý a bohatý. Prakticky denně se dozvídáme o dalších šokujících plánech škrtů, které mají omezit dokonce už i bezpečnost občanů. Policii má údajně opustit v průběhu let 2013 a 2014 až deset tisíc lidí z nynějších necelých 39 tisíc příslušníků. To by se rozhodně neobešlo bez fatálních následků. Např. zrušení by se mohlo dotknout minimálně 130 policejních obvodních a místních oddělení, přitom je jich celkově v celé republice přes pět set. Podobně jako policie už nedávno před drastickými úsporami varovali hasiči, ti by museli zavřít dokonce až dvě třetiny svých stanic. Jak je vidět, vláda chce privatizovat nejenom sociální služby, zdravotnictví, ale dokonce, jak to tak vypadá, i bezpečnost veřejnosti. Přitom na druhé straně vláda přímo nekontrolovatelně, jen tak na dobré slovo, rozhazuje veřejné peníze například v podobě církevních restitucí, které nás budou stát neuvěřitelných až 150 miliard Kč. Nepochopitelně štědrá je vláda také vůči soukromým penzijním fondům.

Zahájení důchodové reformy bude pro veřejné finance znamenat, že 3 % pojistného na důchodové pojištění účastníků tzv. druhého pilíře bude přesměrováno ve prospěch soukromých důchodových fondů. Pro představu jedno procento pojistného reprezentuje dnes 12,5 miliard Kč. A to z 1 státního pilíře, kde už bez vyvedení těchto peněz je stále větší deficit. A aby toho nebylo málo, svou nepochopitelnou nečinností promrhává neopakovatelné desítky miliard korun z evropských fondů. Přitom jsme jako sociální demokraté mnohokrát upozorňovali vládu, že čerpání dotací z evropských fondů není v pořádku a žádali jsme informace o aktuálním stavu čerpání. Varovali jsme předtím, že České republice hrozí nevyčerpání přidělených prostředků a obrovská ostuda v okamžiku, kdy Evropská komise čerpání peněz ČR zastaví. Ministři této  vlády  přitom vždy nás i veřejnost uklidňovali, jak mají vše pod kontrolou, vše se včas stihne a nic ČR nehrozí. Už samo ohlášené pozastavení čerpání peněz poprvé v historii - je důvodem, aby tato vláda odstoupila. Dovolím si tvrdit, že vláda také prakticky rezignovala na boj s korupcí a boj s šedou ekonomikou.

Podle jednoho zajímavého výzkumu o evropské šedé ekonomice z pera jednoho britského daňového poradce vyplývá, že odhadem šedá ekonomika v ČR představuje zhruba 18% ekonomiky a pokud by se zdanila, přineslo by to dodatečných téměř 9 miliard Euro tj. skoro 225 miliard Kč za rok. Proč tedy  vláda nehledá peníze zde? Přitom náklady svých špatných rozhodnutí a neschopnosti přesouvá na občany ČR. V situaci stagnujícího ekonomického růstu jsou plány na zvyšování DPH zničující pro kupní sílu obyvatel i růst české ekonomiky. Naprosto nepřijatelné jsou v této souvislosti i plány na zastavení valorizace starobních důchodů. Vždyť v dnešní době jsou již mnohé české rodiny natolik zadlužené, že každá změna DPH je může přivést na hranici chudoby. A vezmeme-li k tomu v  úvahu současné praktiky některých exekutorů, kteří doslova okrádají lidi, kteří se dostali do existenčních problémů, můžeme očekávat nárůst bezdomovectví, sociálního vyloučení a kriminality.

Současná politika vlády v rámci EU je sama tragikomickou fraškou – neschopnosti, lavírování a nesolidnosti, která odsouvá ČR na slepou kolej. Česká vláda se chová vůči EU jako by ČR byla evropskou velmocí, čistým plátcem a evropskou integraci vůbec nepotřebovala. Tento arogantní přistup, vychází ze samé  její podstaty, a podobně se chová i ke svým vlastním občanům doma. Pravdou však je, že ČR je životně závislá na EU, a to nejenom na jejich dotacích, ale i ekonomickém prostoru.

Česká vláda může v mnohých věcech nesouhlasit, ale musí mít věcné argumenty a musí se snažit, aby je také mohla prezentovat. Bohužel tyto věcné argumenty nemá doma a tudíž  je nemá ani v Evropě. Evropskou politiku současného českého premiéra suše zhodnotila paní Radičová slovy, že "tohle čestný a rovný chlap nedělá“. Tento komentář o českém předsedovi vlády, je o to smutnější, že zazněl od pravicové slovenské premiérky. Na odcházející slovenské premiérce si vážím, že když cítila, že vláda nemá skutečnou podporu a vládne prostřednictvím podivného slepence různých zájmů, tak nelpěla na moci. Nyní měl český premiér  historickou možnost, dokázat,  že je i přes všechnu svoji politiku – nepolitiku, v podstatě čestný a rovný chlap, tím, že  sám odejde a dá možnost občanům, aby si zvolili novou vládu, která nebude hájit zájmy jenom  úzké skupiny,  ale která bude skutečně hájit  zájmy ČR a  jejich občanů doma i v EU. Tuto možnost však nevyužil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.