Vaňhová (ČSSD): Legislativní balíček jako výsledek snahy bojovat proti extremismu

05.09.2011 8:55

Ústecký kraj připravil balíček legislativních opatření k řešení otázky rostoucího napětí v sociálně vyloučených lokalitách.

Vaňhová (ČSSD): Legislativní balíček jako výsledek snahy bojovat proti extremismu
Foto: vanhova.cz
Popisek: Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová

Rada Ústeckého kraje projednala dne 24. 8. 2011 balíček legislativních změn, které mají pomoci řešit sociální napětí na území Ústeckého kraje. Návrh počítá se změnou zákona v otázkách sociálního bydlení, hazardních her a upravuje postup proti narušování veřejného pořádku. Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová v nejbližších dnech představí návrhy starostům obcí na Šluknovsku. Navrhované úpravy legislativy mají vyřešit rostoucí napětí v sociálně vyloučených lokalitách, na které Ústecký kraj upozorňuje již od podzimu 2009.

Ústecký kraj si nechal ve spolupráci s odborníky na legislativu, sociální problémy a extremismus připravit balíček legislativních změn, které by měly pomoci eliminovat negativní jevy ve společnosti. „Legislativní balíček je výsledkem naší usilovné snahy bojovat proti extremistickým a rasově motivovaným projevům v Ústeckém kraji. Po bezpečnostní konferenci, která proběhla v roce 2009, jsme dospěli k závěru, že tuto otázku lze řešit pouze úpravou legislativy. Následovala daleko těžší a zdlouhavější část, kdy jsme připravovali legislativní změny pro konečnou podobu navrhovaného řešení," uvedla Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje.

Významnou částí legislativního návrhu Ústeckého kraje je novelizace zákonné úpravy proti narušování veřejného pořádku.  V současnosti přehlížené přestupky jako je rušení nočního klidu nebo obtěžování sousedů bude při opakování kvalifikováno jako trestný čin.  Podobně je tomu i u klasifikace drobných krádeží, které bývají nejčastější majetkovou trestnou činností v sociálně vyloučených lokalitách a okolí. „Vzhledem k časté migraci pachatelů počítá návrh také se zřízením centrální evidence přestupků, kde bude možné sledovat skutečný počet prohřešků proti občanskému soužití bez ohledu na místo pobytu," dodala Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje.

Balíček legislativních změn počítá také s úpravou stávající legislativy v otázkách zákonných opatření při zajištění bydlení osobám v hmotné nouzi a změnou loterijního zákona. Nová úprava jasně vymezuje, co je to sociální bydlení, jak určit oprávněnou osobu, poradenství v otázkách zajištění sociálního bydlení, jednoznačně stanovuje postup při uzavírání nájemních smluv a úhrad energií. V otázce provozování loterijních a hazardních her nebo sázek návrh počítá s rozšířením pravomocí jednotlivých měst a obcí zejména v souvislosti s regulací počtu a umístění heren a loterijních a video terminálů a také se zpřísněním podmínek pro jejich provozování.

„Situace, která nastala na Šluknovsku, byla jen otázkou času, kdy se vyostří napětí, na které dlouhodobě upozorňujeme. Naší prioritou je zajistit trvalou bezpečnost obyvatel Ústeckého kraje," dodala hejtmanka Jana Vaňhová. Balíček legislativních opatření byl od ledna zveřejněn na webových stránkách Ústeckého kraje a byli o něm informováni starostové obcí, které byly také zahrnuty do připomínkového procesu. Následně jej projedná Zastupitelstvo Ústeckého kraje, které je svoláno na 7. září 2011. Jeho finální podobu pak předloží hejtmanka Jana Vaňhová k jednání v Poslanecké sněmovně České republiky.

##PROFIL 311##

SLEDUJEME TÉMATA: Romové a Romové v Novém Boru a Romové v Rumburku

Čtěte:
Protiromský pochod ve Varnsdorfu: Proražen policejní kordon
Odsunout Romy, navrhl mládežník z ČSSD


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanhova.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …