Vaňhová: Legitimní požadavky slušné a produktivní většiny přehlušují excesy extremistických skupin

13.09.2011 18:20

Reakce hejtmanky Ústeckého kraje k výrokům prezidenta k situaci na Šluknovsku

Vaňhová: Legitimní požadavky slušné a produktivní většiny přehlušují excesy extremistických skupin
Foto: vanhova.cz
Popisek: Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová

Ústecký kraj považuje za nutné vyjádřit se k pondělním výrokům prezidenta Václava Klause, který v souvislosti s nepokoji ve Šluknovském výběžku prohlásil, že: „Tady musí stát nemilosrdně zasáhnout, zasáhnout silou, aby tyto nepokoje skončily."

Stát musí především naslouchat požadavkům slušných občanů a chránit jejich zdraví a majetek. Ukazuje se, že role státu v tomto je nezastupitelná a musí k tomu volit odpovídající postupy.

„Legitimní požadavky slušné a produktivní většiny bohužel přehlušují excesy extremistických skupin, proti kterým je samozřejmě nezbytné důrazně zasáhnout. Nemůžeme však přijmout státní násilí proti občanům, kteří jsou dlouhodobě poškozováni chováním neproduktivní a nepřizpůsobivé menšiny," uvedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Dodala, že zásahy policie však musí být adekvátní situaci a postup policie nemůže být řešen přesunutím policistů z jiných míst kraje.

Na vyhrocené situaci ve Šluknovském výběžku se dnes jasně ukazuje, že vlády v posledních letech, a to jak pravicové, tak levicové, nevěnovaly problematice nepřizpůsobivých občanů dostatečnou pozornost a nereflektovaly náznaky rostoucího napětí, a nyní nemohou nabídnout občanům kromě represí žádné jiné řešení. „Je pro mě značným překvapením, že pouze Ústecký kraj systematicky pracoval na problematice nepřizpůsobivých občanů a extremismu. Proto nyní jako jediní po dvouleté přípravě můžeme představit ucelený návrh nezbytných legislativních změn. Bohužel již není na nás, zda budou tyto důležité změny přijaty, zda to bude dostatečně rychle a zda zůstanou po připomínkování zachovány zásadní změny," doplnila Jana Vaňhová.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje schválilo dne 7. září 2011 balíček legislativních změn, které mají pomoci řešit sociální napětí na území Ústeckého kraje. Návrh počítá se změnou zákona v otázkách sociálního bydlení, hazardních her a upravuje postup proti narušování veřejného pořádku. Balíček již v září zamíří do Poslanecké sněmovny. Návrh legislativních změn projednala hejtmanka se starosty Šluknovska a balíček nalezl jejich podporu.

Významnou částí legislativního návrhu Ústeckého kraje je novelizace zákonné úpravy proti narušování veřejného pořádku. V současnosti přehlížené přestupky jako je rušení nočního klidu nebo obtěžování sousedů bude při opakování kvalifikováno jako trestný čin. Podobně je tomu i u klasifikace drobných krádeží, které bývají nejčastější majetkovou trestnou činností v sociálně vyloučených lokalitách a okolí. „Vzhledem k časté migraci pachatelů počítá návrh také se zřízením centrální evidence přestupků, kde bude možné sledovat skutečný počet prohřešků proti občanskému soužití bez ohledu na místo pobytu," dodala Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje.

Více:
Nechci vládě dávat knížecí rady, ať řeší Šluknovsko sami, říká Klaus

##PROFIL 311##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-ustecky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…