Velebný (ČSSD): Potvrzeno. V Lesích je bordel…

21.03.2012 6:33

U nás v České republice nemáme jen tak nějaké lesy, ale rovnou Lesy. Ty naše mají zvláštní postavení. Naše Lesy České republiky jsou totiž stát ve státě. Na ně je krátký kůrovec i vláda.

Velebný (ČSSD): Potvrzeno. V Lesích je bordel…
Foto: ČSSD
Popisek: Poslanec Ladislav Velebný

Nezávislý kontrolní úřad se vypravil do Lesů a jeho kontrolorům se dokonce podařilo nezabloudit, což je v případě našich Lesů opravdu malý zázrak, neboť právě naše Lesy jsou husté, neprůchodné, dalo by se říci, že naprosto neprůhledné, jsou to spíše vysoce netransparentní pralesy. Hrdinní auditoři po návratu z téměř neprostupných luhů přinesli drsné zprávy. Popravdě ale nešlo o žádné překvapení.

Mnoho z nás, co sledujeme naše Lesy delší dobu a snažíme se do nich alespoň trochu nahlédnout, totiž tušilo, že za příkrovem porostu se odehrávají strašlivé věci. Věděli jsme například, že když se Lesy rozhodují, koho do sebe vpustí, aby tu a tam nějaký ten strom zasadil a pokácel, tak že je výběr těchto vyvolených velmi podivný a nejasný. Věděli jsme také, že někteří z těch, kdo do Lesů touží vstoupit, z ne zcela pochopitelných důvodů na poslední chvíli cuknou. Věděli jsme, že ač jsou Lesy mocné a velmi bohaté, mnohdy přimhuřují jedno či dokonce dvě oči a nechávají odvážet o nějaký ten strom více než je dohodnuto.

Ale díky brigádě NKÚ teď víme, že Lesy jsou tak mocné, že si nedělají nic z ministerstva a ani z ministra. Ať se již jmenuje, jak chce. Oni totiž ministři přicházejí a odcházejí, Lesy však zůstávají. Tak se můžeme dočíst na straně 6 zprávy NKÚ o kontrole v Lesích České republiky, že i když přímo ministr zadá nějakou povinnost generálnímu řediteli Lesů, může svůj pokyn napsat na papírek, zašpuntovat do láhve a poslat po Vltavě. Protože efekt je stejný. Šéf lesů měl prověřit v roce 2009 nakládání Lesů s volnými prostředky a měl povinnost výsledek projednat v dozorčí radě. Co se přihodilo? Nic. Generální ředitel hodil na ministra tak akorát bobek.

Ale dobrá, to je věc stará a dnes již nepodstatná – když kvůli nesplnění jasného zadání nebyl šéf Lesů odvolán nebo pohnán k odpovědnosti tehdy, nyní je to již jen ilustrace toho, jakou zpupnost si mohou šéfové Lesů dovolit vůči posledním dvěma vládám. Horší je, že veřejnost byla v minulosti poněkud obelhávána o hospodářských výsledcích firmy. Tak například zisk roku 2009 ve výši 582 milionů. To vypadá zajímavě. Až do chvíle, kdy zjistíme, že 615,5 milionu korun firma dostala za prodeje dlouhodobého majetku. Takže celý ten slavný zisk roku 2009 byl v podstatě nula. V roce následujícím se objem prodaného majetku ještě zvýšil. Za rok 2011 se podnik pochlubil mimořádným ziskem, který nikdy v minulosti neměl obdoby. Bude zajímavé zjistit, jakou fintu naleznou kontroloři NKÚ v těchto fascinujících datech, až se jejich kontrolní činnost dostane do období let 2011 a pozdějších.

Zpráva NKÚ není pěkné čtení. Tak třeba je tu generální ředitel, který je zároveň v představenstvu soukromé firmy s podobným předmětem podnikání, jaké má státní podnik. A nikomu to nevadí. Nákup luxusních vozů postupně tak, aby nebylo potřeba vypisovat výběrové řízení (pánové asi chtěli speciálně audiny a to od A8 až po 14), placení neskutečně předražených právníků, vydávání knih a DVD, které vyšlo v nákladech na neuvěřitelné sumy. Když neuvěřitelné, tak doslova – jeden výtisk knihy Zvěřinová kuchařka stál 4116 korun a jedno DVD s několika natočenými recepty 952 koruny. A tak dále.

Jistě – kontrola se zabývala hospodaření státního podniku Lesy České republiky v letech 2009 a 2010, takže současný ministr může celkem s klidem říkat, že on za nic nemůže. Ale to nic nemění na tom, že jednoho dne budou všichni viníci tohoto a podobných přesměrovávání státních peněz popohnáni k zodpovědnosti. Možná., že si nyní myslí, jak jim věci krásně prošly a projdou. Ale nikoliv.
Každá podobná záležitost se dříve nebo později provalí. Viníci budou nesporně odsouzeni. Fakt je, že jenom někteří půjdou do vězení. Ale morální rozsudek si vyslechnou všichni a jako vždy, když se ozve hlas lidu – za rámeček si to nikdo nedá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…