Vondra: Deklarace nezávislosti inspirovala ty, kteří v Evropě bojovali za demokracii

06.07.2012 16:10

„Dnešní setkání v sobě spojuje mnoho důležitých věcí,“ řekl ministr obrany Alexandr Vondra ve středu 4. července 2012 americkým Sokolům v Praze pod sochou prezidenta Woodrow Wilsona.

Vondra: Deklarace nezávislosti inspirovala ty, kteří v Evropě bojovali za demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

„Dnes se slaví den americké nezávislosti, která byla inspirací pro všechny, kdo před dvěma sty lety v Evropě usilovali o svobodu a nezávislost národa na bázi demokratických principů. To je první zajímavý moment,“ vysvětlil ministr Vondra a pokračoval: „Druhým momentem je pohled na roli Woodrow Wilsona, který naslouchal Masarykovi, Štefánkovi a dalším. Ta byla nezastupitelná a výjimečná. Bez toho by Československo v roce 1918 třeba vůbec nemohlo vzniknout.“

A pak ještě spojení těchto dvou fenoménů se Sokoly. To je podle něj zvláštní kapitolou v dějinách, které je potřeba si povšimnout, protože právě oni byli těmi, kdo dal základ legiím. „A bez legií by v osmnáctém roce Československo možná taky nevzniklo,“ dodal. Zdůraznil, že role Sokolů při vytváření československé státnosti byla jedinečná a neopakovatelná. "To oni dali první vojáky tehdy nově vzniklé československé armádě."

Do Prahy v těchto dnech přijelo na dvě stě padesát amerických hostů, aby si tam, kde hnutí na základě ideálů Miroslava Tyrše a Josefa Fügnera vzniklo, připomněli 150, výročí založení Sokola. Zhruba stejné množství se jich setkalo ve Vrchlického sadech u sochy prezidenta Wilsona, aby si, jak uvedl prezident amerického Sokola Tom Pajer „na místě, které milují, s těmí, které milují, připomněli zemi i organizaci, kterou milují“.

Tom Pajer také připomněl úlohu sestry Marie Provazníkové, která byla vedoucí československého olympijského týmu a náčelnici českého Sokola, V roce 1948 musela opustit svoji vlast a usídlila se v Americe, kde po čtyři roky byla prezidentkou Sokola v New Yorku. „V USA rozvíjela základní sokolské principy, jakými jsou závazek a angažovanost. A právě tyto principy tvoří ze Sokola tak úžasné hnutí a z našeho národa, tak úžasný národ,“ prohlásil Pajer. Připomněl také slova samotného Wilsona, který jednou řekl: „Neexistuje větší náboženství než služba lidem. A práce na společném dobru je tím největším vyznáním.“

Velvyslanec Spojených států v České republice Norman Eisen hovořil o Češích, kteří v několika vlnách přicházeli a usídlovali se v Americe: „Už v roce 1865, tedy tři roky po založení Sokola v českých zemích, byl v St. Louis založený Sokol. V roce 1879 zorganizovali sokolové první celoamerické sportovní soutěže a v roce 1893 se poprvé na americké půdě konal sokolský slet.“  Zmínil, že Češi tvořili například v Chicagu velmi početnou skupinu. Ve dvacátých letech minulého století bylo Chicago dokonce městem, kde bydlela, po Praze a Vídni, třetí nejpočetnější skupina Čechů.

Americký Sokol ve 35 jednotách sdružuje přes 4200 členů. Přispívá k uchování českého dědictví v USA - spravuje česká muzea, knihovny či archivy a nabízí kurzy českého jazyka, historie a umění. Několik desítek členů zacvičí také na sletových vystoupeních. V těchto dnech navštívili rodná místa prvního československého prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka, malíře Alfonse Muchy či obrozeneckého filologa Josefa Jungmanna. Věrni sokolským ideálům položili květiny na hrobech zakladatelů Sokola Miroslava Tyrše a Josefa Fügnera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…