Votava (ČSSD): Rušením pracovišť FÚ přiblížíme státní správu občanům?

25.05.2013 7:27

Novelou zákona o Finanční správě dochází ke změně struktury finanční správy.

Votava (ČSSD): Rušením pracovišť FÚ přiblížíme státní správu občanům?
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

 

Osm finančních ředitelství a 199 finančních úřadů se přeměnilo na 14 finančních úřadů se sídlem v krajských městech a 199 jejich územních pracovišť. Pro firmy s obratem nad dvě miliardy také novela počítala se zřízením specializovaného finančního úřadu. Tato změna se odůvodňovala nižšími náklady na její provoz, ušetřit by se mělo podle ministerstva financí zhruba 150 milionů korun. 
 
Již před schválením této změny však panovaly obavy o rušení některých finančních úřadů, především v menších městech. Tuto obavu vyjadřoval například i Svaz měst a obcí ČR. Bohužel obavy nyní dostávají reálnou podobu. Ministr Kalousek přiznal ve Sněmovně před poslanci, že je rozhodnut zrušit (zatím)  30 územních pracovišť finančních úřadů. Dokonce si posteskl, že jich nebude  zrušeno více, třeba dvojnásobek. Bohužel, k zrušení pracovišť finančních úřadů již nepotřebuje souhlas Sněmovny, vyjádřený změnou zákona.   
 
Děje se tak přes vládní proklamace, jak se úřady budou přibližovat občanům.  Pod hlavičkou reorganizace a optimalizace dochází k „plíživé“ a zcela nekoordinované centralizaci státní správy.  Nečasova vláda tak pokračuje v trendu, kterou zahájila nesmyslnou centralizací úřadů práce. Je to  další krok ke zhoršování podmínek pro život a podnikání, především ve venkovských oblastech ČR. V odpovědi na moji interpelaci premiér Nečas řekl, cituji: „účelem je zvýšení uživatelského komfortu fyzických a právnických osob“. Nevím, jak to,  že budete muset na úřad cestovat dál, zvýší váš komfort a dostupnost úřadu. Podobné záměry jsou zarážející už z toho důvodu, že od roku 2014 mají být právě na pracovištích finančních úřadů vytvořena tzv.  jednotná inkasní místa, tedy přiznávání a placení daně, ale i sociálního a zdravotního pojištění na jednom místě.
 
Tím však  „ přibližování “ výkonu státní správy občanům v pojetí této vlády zjevně nekončí. A tak se zřejmě dočkáme ještě rušení stavebních a živnostenských úřadů.  Bohužel, podobně jako státní správa se dnes chovají i velké firmy poskytující nezbytné  služby. Koncentrují své pobočky do velkých či krajských měst a vyřídit si u nich něco osobně znamená jet desítky kilometrů  a nebo viset dlouhé minuty i hodiny na zákaznické lince. Jenže tyto firmy si neplatíme ze svých daní. Státní správu ano. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Votava - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii