Vysloužil (VV): ČTÚ říká jasné NE novému operátorovi

13.03.2012 14:24

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) během tohoto týdne vyhlásí podmínky aukce volných kmitočtů.

Vysloužil (VV): ČTÚ říká jasné NE novému operátorovi
Foto: Archiv
Popisek: Poslanec Radim Vysloužil

Tato aukce je pro všechny uživatele mobilních služeb spásou, protože by mohla přinést konkurenční prostředí na mobilní trh. A ČTÚ má v rukou jedinečnou možnost jak tento trh začít regulovat a získat trumf nad současnými mobilními operátory.

Dosud totiž náš regulátor v důsledku minulých aukcí tahá za kratší konec provazu a na naše operátory nestačí. Příkladem může být to, že dnes nemůže ČTÚ vůbec přinutit současné operátory k tomu, aby pustili virtuálního operátora mezi sebe. Prostě žádný z našich operátorů nemá tuto povinnost.

Zarazilo mě, když se k připravované aukci vyjádřil předseda ČTÚ Dvořák v tiskové zprávě takto: „Mohu ujistit, že vytváříme rovné podmínky pro všechny účastníky aukce bez výjimky.“ Pokud ČTÚ neposkytne pozitivní diskriminaci pro nové investory při aukci kmitočtů, znamená to, že žádného nového operátora se nedočkáme. Protože případný nový operátor je v nevýhodě vůči stávajícím operátorům, kteří mají již připravenou infrastrukturu pro novou technologii. Rovné podmínky při aukci znamenají ve skutečnosti nerovné podmínky podnikání pro případné investory.

Vražednou kombinací a velkým odstrašujícím faktorem pro nové investory je také podmínka pro zajištění pokrytí území a obyvatel signálem. Ta je uvedena v základních principech, jež ČTÚ zveřejnil v prosinci minulého roku. Podle této podmínky bude operátor povinen zajistit služby v méně osídlených území a teprve potom dostane možnost poskytovat je také na lukrativních, více osídlených oblastech. Po celou dobu tak nebude moci kvalitně poskytovat své služby - nebo lépe řečeno nebude moci využít infrastruktury současných operátorů, a proto bude mít špatné pokrytí. Výhled tedy není pro případné investory vůbec zajímavý: Investice v řádu několika miliard korun, dlouhodobě bez příjmů z prodeje služeb a bez možnosti využití již existující infrastruktury. Výsledek? Čtvrtý operátor nemá na českém trhu šanci!

A přitom řešení je tak jednoduché. Prostřednictvím současné aukce by měl Český telekomunikační úřad přinutit současné operátory pustit alternativního operátora do jejich sítí. Stačí také jasně regulovat cenu velkoobchodních cen mezi jednotlivými operátory. Správně nastavená nadcházející telekomunikační aukce by mohla být významným přínosem pro státní rozpočet a navíc by zároveň přinesla lepší služby pro české občany. Uvidíme, jak se s tímto úkolem ČTÚ popere. Celou aukci budu podrobně kontrolovat a připomínkovat.

Radim Vysloužil, poslanec Parlamentu ČR za Věci veřejné

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…