Zaorálek: Klausův ekonomický liberalismus je naprosto neživotným konceptem

13.09.2012 21:15

ČSSD pro prohloubení hospodářské integrace i sociální soudržnosti EU

Zaorálek: Klausův ekonomický liberalismus je naprosto neživotným konceptem
Foto: ČSSD
Popisek: Stínový ministr zahraničních věc za ČSSD Lubomír Zaorálek

S mimořádnou pozorností jsme vyslechli vystoupení předsedy Evropské komise José Barrosa, ve kterém ohlásil záměr komise předložit komplexní návrh prohloubené Hospodářské a měnové unie. Souhlasíme s výrokem, že podobné prohloubení integrace je podmínkou pro vytváření udržitelného růstu, zaměstnanosti a konkurenceschopnosti EU. Hlásíme se k prohlášení, že má-li být hospodářská politika úspěšná, musí být založena na zásadách spravedlnosti a rovnosti. Je nutné zvýšit úsilí při potírání daňových podvodů a daňových úniků. Je nutné dobudovat regulační rámec pro finanční služby. Je nutné dopracovat návrhy týkající se daňových rájů a agresivního daňového plánování společnosti. Velmi blízká je nám teze zajištění sociální soudržnosti investicemi do lidí. Podporujeme balíček sociálních investic, usnadnění volného pohybu, zlepšení přístupu na trh práce pro zranitelné skupiny, iniciativy pro vyšší zaměstnanost mládeže.

ČSSD pokládá za velmi důležité prohlášení předsedy Barrosa, že je nutné posílit sociální kohezi. Právě toto je význačný a rozlišující rys evropské společnosti. Evropský sociální model rozhodně není mrtev. Podporujeme deklaraci, že je nutné reformovat naše ekonomiky a modernizovat sociální ochranný systém. Efektivní systém sociální ochrany pro ty, co jsou v nouzi, není překážkou prosperity. Je naopak její nenahraditelnou součástí. Ukazuje se, že právě ty evropské země, které mají nejefektivnější systém sociální ochrany a nejrozvinutější systém sociálního partnerství, patří mezi nejúspěšnější a nejkonkurenceschopnější ekonomiky světa.

Je zřejmé, že podobný návrh se nemůže líbit českému prezidentovi Václavu Klausovi. Je neštěstí, že Česká republika si ústy prezidenta pospíšila s odmítnutím Barrosova návrhu. Ve skutečnosti je ale ekonomický liberalismus a adorování toliko volného trhu, jak předvádí Václav Klaus, naprosto neživotným konceptem. Jeho představa ekonomiky je dnes symbolizována privatizací veřejných služeb do rukou oligopolů parazitujících na státu.

Projekt Evropské unie, tak jak ho vytyčil předseda Barroso, je něčím, co nás jako Českou republiku musí zajímat, co je pro nás mimořádně významné a na čem bychom se měli snažit maximálně podílet.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…