Andrej Babiš zničí Sobotku a vše ovládne? Zde je analýza Erika Besta, která potěší Kalouska

17.12.2013 16:51

Politický analytik a novinář Erik Best v komentáři pro ParlamentníListy.cz vyjádřil přesvědčení, že i když Andrej Babiš neprosadí zásadní změny, které sliboval, voliče neztratí. Pořád prý bude nejsilnějším lákadlem pro voliče pravicových stran. Best se pozastavil také nad současným vystupováním Miroslava Kalouska a za jednu věc ho dokonce pochválil.

Andrej Babiš zničí Sobotku a vše ovládne? Zde je analýza Erika Besta, která potěší Kalouska
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Anketa

Pokud lidovci budou chtít víc křesel, než jim budou "socani" a babišovci ochotni dát,...

hlasovalo: 13557 lidí

Situaci, kdy by strany budoucí možné koalice při některých hlasováních obešly lidovce a nad konkrétními zákony spojily síly třeba s komunisty a Okamurovým Úsvitem, nechce Erik Best příliš komentovat. V dané situaci je možné skoro vše. „KDU-ČSL se vzepřela a pokud není schopná se domluvit ani na ministerských křeslech, nemá do toho ani vstupovat. Na podrobné komentáře si ještě počkejme,“ uvádí analytik.

Zatím jsme podle jeho slov svědky typického handrkování a nemá příliš význam rozebírat podrobnosti, protože vše může být jinak. „Myslím si, že se nakonec mezi sebou domluví, ale Babiš je nevysvětlitelný a nevíme, jak se k tomu nakonec postaví,“ zdráhá se bližších soudů Best.

Někteří pozorovatelé v souvislosti s úspěchem Andreje Babiše v předčasných volbách vyjádřili přesvědčení, že pokud by se konaly o zhruba dva týdny později, hnutí ANO by suverénně vyhrálo. Podle nejaktuálnějšího průzkumu má Babišovo hnutí volební preference 25,1 % a ČSSD pouze 19,8 %.

Babiš prý nové volby nechce, nic by nezískal

Objevily se proto spekulace, že by nová vláda mohla být nějaký čas po svém ustavení právě Andrejem Babišem shozena za účelem vypsání dalších předčasných voleb, kde by ANO mohlo získat ještě více. K takovému scénáři je ale novinář Best skeptický.

„Nevěřím, že bude chtít Babiš vyvolat předčasné volby, aby si vyměnil pozici s ČSSD a měl o pár poslanců víc než sociální demokracie. Co by z toho Babiš získal? Že by mohl být premiérem? To by mohl i teď, ale evidentně nechtěl. V dalších volbách pro něho nevidím žádnou výhodu,“ sděluje.

Bude čelit obrovskému tlaku, ale podporu lidí neztratí

Erik Best ani neočekává, že by preference hnutí ANO rostly ještě výrazněji směrem vzhůru. „Babiš je ten, kdo nejvíc křičí, že je nutné vylepšit stav ekonomiky, že se musí všude udělat audity a kvůli tomu na něho bude obrovský tlak, aby s tím něco dělal. Pokud toho nebude schopen, jeho preference možná nepoklesnou, ale určitě nevyskočí,“ nevěří americký novinář a analytik.

„Z tohoto hlediska bude Babiš pod ještě větším tlakem než Sobotka, jehož pozice bude hodně složitá, a nevěřím, že za šest měsíců nebo za rok na tom ANO bude o moc lépe než dnes,“ prognózuje pro ParlamentníListy.cz Best.

Prezident je k Babišovi vstřícnější

Jak je to se vztahem Andreje Babiše k prezidentu republiky? Poslední dobou byl Miloš Zeman vůči šéfovi hnutí ANO vstřícnější než v minulosti, když řekl, že ho ministrem financí jmenuje i tehdy, pokud začne sněmovna služební zákon projednávat i v lednu. Původně prezident Zeman mluvil o prosincové lhůtě. V případě schválení tzv. služebního zákona by totiž ministři nemuseli dokládat negativní lustrační osvědčení, které Babiš dostat nemůže.

„Podle mě Miloš Zeman teď potřebuje víc Andreje Babiše než Babiš Zemana. V tom jsem se ve své předpovědi před časem možná trošku zmýlil. Souhlasím s těmi, kteří říkají, že je otázkou, zda vůbec Babiš Zemana potřebuje. Z tohoto hlediska je pochopitelné, že prezident trošku couvá, protože poslední dobou ztrácel své spojence. A spojence bude potřebovat, jestli bude chtít mít na politické scéně vůbec nějakou relevanci,“ myslí si Erik Best.

Má sílu zastavit krádeže a plýtvání?

Andrej Babiš před volbami opakovaně a důrazně mluvil o tom, že není potřeba vůbec zvyšovat daně, že žádný deficit státního rozpočtu neexistuje, protože peníze jsou pouze rozkradené. A když se zastaví rozkrádání a plýtvání, peněz bude dost. Má ale sílu Babiš třeba jako šéf státní pokladny něco takového skutečně prosadit? Dokáže přetnout kořeny napojení nejrůznějších firem a lidí na stát?

„Nevím, zda na to bude dost silný, ale v každém případě bude kvůli tomu pod velkým tlakem. To, co chce dělat ČSSD, jde proti zájmům velkých podniků a jestli bude muset akceptovat třeba sektorovou daň či zvýšení korporátních daní, Babišova pozice tím v očích podnikatelů bude klesat. Kdyby se opravdu chtělo, určitě by mohl navýšit příjmy státního rozpočtu. Ale přání je jedna věc a dokázat to je něco jiného,“ komentuje analytik.

Pokud slibované drastické změny v systému Andrej Babiš prosadit nedokáže, podle Besta ale nejspíš o většinu voličů nepřijde. „Nemyslím si, že by mohl výrazně tratit. Bude to záležet na ODS a TOP 09. Schwarzenberg před příštími volbami už odejde, zda bude ODS silnější, je otázkou, na pravici bude mít proto ANO dobrou pozici. Pouze nevěřím, že by opačně mohl Babiš vyskočit třeba na třicet, třicet pět procent,“ je přesvědčen.

Kalousek jako vůdce opozice je jednička

Co Miroslav Kalousek sleduje stále silnějšími výpady právě na Andreje Babiše? Podle Erika Besta to zatím není úplně jasné, ale souhlasí s tvrzením, že Kalousek je výborný vůdce opozice. „To je součást jeho role. Kalousek je skoro jediný, kdo svoji opoziční roli pochopil. Postavil se do role vůdce opozice, přestože to zatím nikdo neřekl nahlas. ODS je na to příliš slabá, Okamura je jednou nohou v koalici a komunisté z tohoto hlediska skoro zmizeli. V tomhle je Kalousek jednička a myslím, že si tím na svoji stranu získá i ty lidi, kteří jím normálně opovrhují,“ chválí Kalouskovu strategii.

„Nevím, zda za těmi útoky je i něco dalšího, co zatím nevidíme. To se ale snad ukáže. Evidentně je mezi Babišem a Kalouskem nějaká vzájemná animozita, ale mně se zdá, že je to až příliš vyjádřené na to, aby v tom byla pouze ta animozita. Co za tím je skutečně, nám nejspíš ukáže čas,“ uzavírá svůj komentář pro redakci ParlamentníchListů.cz novinář a analytik Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…