Až se lidé vrátí domů z prázdnin, začne to. Ohrožení Fialy během předsednictví v EU. Expert tuší, co přijde

09.07.2022 19:30 | Rozhovor

„Až se lidé vrátí z prázdnin domů, začne stoupat frustrace z drahoty, humanitární krize, kmotrů i covidu. Fialově vládě tak během předsednictví hrozí demonstrace či stávky kvůli mzdám, drahým energiím nebo potravinám. Sociální dialog Strakovka odbývá, čímž si sama škodí,“ říká známý politolog a bývalý poradce předsedy vlády Lukáš Jelínek.

Až se lidé vrátí domů z prázdnin, začne to. Ohrožení Fialy během předsednictví v EU. Expert tuší, co přijde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lukáš Jelínek

Jak vy sám hodnotíte projev premiéra Fialy před Evropským parlamentem ve Štrasburku? Byl důstojným zahájením českého předsednictví v EU?

Šlo o standardní projev, který neurazí ani potěší. Petr Fiala se představil a ukázal, že rozumí Evropě i že se v ní domluví. A jako pan účetní vyjmenoval naše priority. Mne by víc potěšil inspirativní projev charismatického lídra, tím ale Fiala prostě není.

Odvede podle vás předsednictví Česka v EU současnou vládu ještě více od každodenních problémů běžných občanů? A mohou pak opravdu vzniknout sociální bouře včetně slibované generální stávky, jak hrozí někteří odborářští bossové? Nebo spíše naopak – Fialově vládě se díky předsednictví v EU podaří alespoň částečně vyřešit energetický problém, kdy Češi přestanou hradit téměř nejvyšší částky za energie a pohonné hmoty z celé Evropy (v poměru k průměrné mzdě), jako je tomu doposud? Téměř nikdo totiž nechápe, jak můžeme například platit za el. energie až trojnásobné ceny oproti našim zahraničním sousedům, když této energie vyrábíme dostatek, vyvážíme ji a pak ji z burzy nakupujeme neúměrně předraženou...

Až se lidé vrátí z prázdnin domů, začne stoupat frustrace. Z inflace, drahoty, humanitární krize, kmotrů, covidu… Společnost rozdělí i zářijové volby a prezidentská kampaň. Fialově vládě tak během předsednictví hrozí veřejné protesty, demonstrace či stávky kvůli platům a mzdám, drahým energiím nebo potravinám. Sociální dialog Strakovka odbývá, čímž si sama škodí. A pokud kabinet nepředstaví sociální a energetické balíčky, které lidé pochopí a které jim pomohou, může Fialova koalice trhat rekordy v nepopularitě. Evropské předsednictví ji nezachrání. Jednak se jím občané tolik zabývat nebudou a kromě toho ve schopnost konzervativního kabinetu řešit naše potíže v celoevropském rámci příliš nevěřím, zvlášť když například občanští demokraté se dlouhá léta ke společné energetické politice či sbližování sociálních systémů stavěli skepticky.

Někteří europoslanci, například Dita Charanzová (ANO), Mikuláš Peksa (Piráti) či Kateřina Konečná (KSČM) sice souhlasili s kladením premiérova důrazu na energetickou krizi a pomoci Ukrajině, nicméně mu vytýkají nulový sociální rozměr projevu. Tedy co konkrétního udělat pro občany EU, aby při všech těch krizích a vysoké inflaci tolik nestrádali. Dal byste jim za pravdu, anebo to jsou jen naprosto zbytečné výtky? 

Fiala by nemusel být ani konkrétní, stačil by silný apel na soudržnost Evropy a soudržnost Evropanů. Co potřebujeme na pozadí obnovy studené války víc než právě toto? Velmi mi chyběl apel na EU coby sociální projekt. Přitom pokud projekt integrace ztratí podporu voličů, můžeme se jít i s naším předsednictvím bodnout. Nestačí šermovat hodnotami a tradicemi, lidé pro sebe potřebují vidět v EU smysluplnou perspektivu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Štěpán

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…