Babiš do vězení nepůjde. Zato Sobotka by se měl bát, ví Erik Best

15.08.2017 12:10

Babišova kauza je politicky motivovaná. ParlamentnímListům.cz to řekl politický analytik a letitý pozorovatel českého politického zákulisí Erik Best. Zdůraznil ovšem, že jde o politickou motivaci bez ohledu na to, zda Babiš dotační podvod spáchal, či nikoli. „Takových podvodů je hodně, kdyby Babiš nebyl v politice, nic by se nedělo,“ řekl Best.

Babiš do vězení nepůjde. Zato Sobotka by se měl bát, ví Erik Best
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Vedení Poslanecké sněmovny minulý týden obdrželo žádost policie o vydání poslanců ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Celá věc se má týkat údajného dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. Šéf hnutí ANO veškerá obvinění odmítá s tím, že jde o politické zadání ho zlikvidovat a dostat z politiky. Předseda poslanců ANO Faltýnek k tomu ještě za sebe dodává, že v té době neměl s Čapím hnízdem vůbec nic společného, a postupu policie tedy nerozumí.

„Neočekával jsem, že to přijde právě teď,“ komentuje politický analytik žádost policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. „Jestli si pamatujete, poradce premiéra Oto Novotný v červnu prohlásil, že by ani obvinění nepomohlo a Babiš by volby stejně vyhrál. To jsem považoval skoro jako přiznání stavu, že se to takhle bude vyvíjet. Pan Novotný samozřejmě není ten, kdo ovlivnil policii, ale v rámci ČSSD jsem to považoval za situaci, že přijali skutečnost, že Babiš prostě vyhraje,“ popisuje své dojmy z průběhu kauzy Erik Best.

„Pokud akceptujeme, že je v tom vůbec nějaká politická souvislost vzhledem k tomu, kolik takových podvodných dotací asi bude, otázka je, kde tu politickou vazbu máme přestat vidět. Většina analytiků, novinářů a politiků, kteří nejsou na straně Babiše, tvrdí, že tam žádná politická souvislost není a přišlo to v návaznosti na probíhající vyšetřování. Tento vývoj se dal očekávat, ale ne takto před volbami,“ míní.

Anketa

Měl by Miloš Zeman udělit prezidentskou milost Andreji Babišovi, jak tento záměr naznačuje právník Tomáš Němeček?

75%
25%
hlasovalo: 6405 lidí

Podle Besta jde bez ohledu na vinu či nevinu Andreje Babiše v jeho kauze o politický motiv. „Jedna věc je, zda je či není nějak politicky ovlivněné načasování. Další věcí je, zda celá kauza je politicky motivovaná, a to si myslím, že jednoznačně je. Takových případů podvodů s dotacemi je určitě mnoho, ale na Babiše se zaměřili, protože je v politice. Kdyby byl jen podnikatel mimo politiku, k takovému vývoji by nedošlo. Neznamená to, že neexistuje problém, to nechci tvrdit, ale Babiš není jediný, kdo něco takového mohl udělat. Jestli politika stála na začátku, můžeme se ptát, nakolik je průběh celého procesu ovlivněn včetně toho, proč se to děje dva měsíce před volbami. Nicméně celá kauza už byla v běhu, takže někdy to přijít muselo. Ať už před volbami, nebo po nich,“ sděluje politický analytik.

Jak bude kauza pokračovat? Všechno podle Erika Besta záleží na tom, jestli Babiš vyhraje volby. „Pokud vyhraje volby a stane se premiérem, nemusí ho poslanci znovu vydat k trestnímu stíhání. Kdyby měl většinovou vládu, pravděpodobnost vydání je menší,“ myslí si.

V případě, že by po volbách Andrej Babiš kvůli výsledkům nebyl schopen sestavit vládu, do vězení by podle Besta stejně nešel. „Nejspíš by vznikla politická dohoda, že by z politiky zmizel, a pak by se celý případ dlouho protahoval, aby na to všichni zapomněli; a nic by z toho možná nebylo. Přestože jde o propagandu pana Babiše, má pravdu v tom, že cílem celého případu je dostat ho z politiky. Pokud odejde na základě dohody nebude důvod ho dále stíhat. V minulosti bychom určitě našli podobné případy,“ nastiňuje možný vývoj kauzy.

Několik komentátorů vidí jako možný scénář i variantu, že by prezident republiky na základě své pravomoci zastavil Babišovo trestní stíhání. „Tohle je možná varianta. Prezident Zeman k tomu svým způsobem nakročil, když tvrdil, že by jmenoval vítěze voleb, a pokud to bude Babiš, dostane mandát premiéra. Vazba tam je, a hlavně se podívejme, jak to Hrad komentoval. Myslím, že zaznělo něco ve smyslu, že stíhání je účelové. Pokud situaci takto prezident vysvětluje, je otázka zastavení trestního stíhání namístě,“ konstatuje analytik Best.

Dále poukazuje na to, že představitelé ČSSD kauzu Babišova stíhání příliš nekomentují. Má to prý zřejmý důvod. „Sice k tomu nemám moc konkrétních podkladů, ale důvodem mlčení ČSSD může být fakt, že za dva týdny bude na řadě právě sociální demokracie, protože Sobotka jde k soudu kvůli OKD. V souvislosti s tím uslyšímě některé stejné argumenty, třeba co se týče načasování a práce policie atd. Kdyby teď sociální demokraté nahlas mluvili o Babišově kauze, bylo by těžší se bránit za dva týdny, až půjde o Sobotku a jeho problém,“ upozorňuje.

Premiér Bohuslav Sobotka jde kvůli podezřením v případu prodeje OKD vypovídat k soudu 1. září. „Určitě to bude mít další vývoj. Vzpomeňte si, jak o kauze asi před třemi lety psala MF Dnes. Čtyři dny za sebou všechno podrobně rozebírali. Bude to těsně před volbami, očekávám, že hlavně Mladá fronta to bude rozebírat ze všech stran a budou probírat všechny možnosti. Otázkou pouze zůstává, jak o tom budou informovat média, která Babišovi nepatří,“ uzavírá Erik Best.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…