Bojovníci NATO na Ukrajině. Göring. Krejčí a překážky míru

22.02.2023 11:21 | Rozhovor

ROK VÁLKY „Tragédie. To je první, co mne napadá. Umírají povětšině mladí lidé, kteří za nic nemohou. Chaos ve světě narůstá, zvyšuje se nepředvídatelnost.“ Politolog profesor Oskar Krejčí je naprosto zklamán vývojem ukrajinské války. „Vracíme se do poloviny padesátých let minulého století. S generací politiků, která nezažila velkou válku a většinou vůbec nechápe, o čem je řeč.“ Největší hrozbu světové bezpečnosti představují podle něj nekvalifikované politické elity, které odmítají přijmout zákonnost změn, jež probíhají. „Zdá se, že schůzky s Macronem nebyly zbytečné. Ze všech variant konce války na Ukrajině se jeví jako nejpravděpodobnější ta, která bude znamenat teritoriální ústupky Kyjeva.“

Bojovníci NATO na Ukrajině. Göring. Krejčí a překážky míru
Foto: Jiří Skupien
Popisek: Prof. PhDr. Oskar Krejčí, CSc

Uplynul rok od začátku rusko-ukrajinské války. Jak válka na Ukrajině proměnila Ukrajinu, Rusko, ale i celou Evropu, pane profesore?

Válka Ukrajinu ničí. Ať dopadne jakkoliv, Ukrajina ztratí statisíce lidských životů, ekonomické ztráty budou ve stovkách miliard dolarů, kulturní život bude rozvrácen. Na druhé straně Evropa prožívá opojení z jednoty Západu a vůbec netuší, kam směřuje.
Porovnejte si jednání Mnichovské bezpečnostní konference a včerejší projev Vladimira Putina. Je zřejmé, že jsou zde dva oddělené světy. Pokud jde o Ukrajinu, pro politiky na Západě začala válka loni v únoru, pro Rusko převratem v Kyjevě roku 2014. Ani jedna strana nedosáhla svých výchozích cílů. Ukrajina dále bojuje, Rusko se nezhroutilo. V projevu ruský prezident hovořil o poklesu hrubého domácího produktu o 2,1 procenta a o inflaci čtyř až pět procent. Více než polovina ruského zahraničního obchodu se uskutečňuje v národních měnách, tedy mimo dolar a euro. To není zhroucení.

Jak vše zpětně hodnotit globálně?

Válka na Ukrajině svět změnila. Ukazuje se, že boje v Evropě světový jih nebere tak vážně, jako například konflikt na Blízkém východě; jih se s konečnou platností odděluje od svých koloniálních metropolí, začíná problémy ve světě vnímat přes prizma vlastních zájmů. Válka snižuje specifickou váhu Západu, především Evropy, ve světě. Rusko se orientuje více na východ a jih, což se může stát pro budoucnost Evropské unie velkým problémem. Čína – jak je patrné i z „bílé knihy“ Globální bezpečnostní iniciativa, kterou dnes zveřejnili v Pekingu – vystupuje jako globální stabilizátor, uklidňující faktor. To ovšem některým válkychtivým politikům vadí. Podle dostupných informací by měl 24. února veřejně představit čínský plán ukončení války na Ukrajině prezident Si Ťin-pching – plán, o kterém byly už informovány Kyjev i Moskva.  

Ruská federace představuje podle českého Senátu nejvýznamnější hrozbu pro celosvětovou bezpečnost. Co o tom soudíte vy?

Největší hrozbu světové bezpečnosti představují nekvalifikované politické elity, které odmítají přijmout zákonnost změn, jež probíhají. Ve světě, v němž se ekonomicky probudily takové kolosy jako Čína a Indie, nemůže si Západ hrát na hospodáře, který všem diktuje pravidla.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Migrací do EU a Ruska a přechodem Donbasu a spol. do RF ztratila Ukrajina polovinu obyvatel, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVladimír Kozák , 22.02.2023 14:25:52
A zbytek nemůže odejít, jelikož je banderovci hlídají.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…