Drahoš by teď porazil Zemana ve druhém kole? Zdeněk Zbořil mluví o „propagandistickém prefabrikátu“. A varovná slova pronáší také po útocích na muslimy v Evropě

03.07.2017 7:50

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Doktor Zdeněk Zbořil hovoří o možnosti informačního a propagandistického prefabrikátu a začátku kampaně s názvem „jak odstřelit Zemana“. Zamýšlí se nejen nad průzkumy veřejného mínění, ale v dnešním rozjezdu na adresu současné hlavy státu také říká: „Někdy současný pan prezident mluví příliš mnoho.“ Komentuje také „Několik vět 2017“ a pokládá i tuto otázku: „Vojáci České republiky nás už ‚zavlekli‘ hájit svobodu a demokracii v Mali a v Afghánistánu, možná i v Iráku a v jiných zemích. Že by to odpovídalo ‚Masarykovým hodnotám‘?“ V souvislosti s útoky na muslimy pak varuje: „Bylo jen otázkou času, kdy takto začali reagovat psychicky labilní jednotlivci, a zřejmě ani není daleko doba, kdy lidový odpor bude mít organizovanější formu.“

Drahoš by teď porazil Zemana ve druhém kole? Zdeněk Zbořil mluví o „propagandistickém prefabrikátu“. A varovná slova pronáší také po útocích na muslimy v Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Je to první zpráva podobného druhu a ještě k tomu ze Seznamu.cz podle Medianu. To jsou podezřelé okolnosti a navíc jsou kladení otázek a komentář tak popletené, že jim jde jen s obtížemi porozumět,“ reaguje doktor Zdeněk Zbořil na průzkum veřejného mínění, podle kterého má bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš mezi ohlášenými prezidentskými kandidáty největší podporu. V případném druhém kole volby by Drahoš podle volebního modelu Medianu získal 53,5 procenta hlasů, prezident Miloš Zeman 46,5 procenta. Průzkum také ukázal, že roste skupina lidí, pro které je Zeman jako prezident nepřijatelný. Uvedl to ve svých zprávách Seznam. „Bereme-li to jako informační a propagandistický prefabrikát, a to téměř devět měsíců před prezidentskými volbami, pak je to jen začátek kampaně s pracovním názvem ‚jak odstřelit Zemana‘. Když jako protikandidát, mimo jiné, kandiduje i bývalý majitel sázkové kanceláře Fortuna, pak může mít současný prezident a budoucí kandidát na prezidenta obavy nejdříve tak za půl roku a těch zašmodrchaných typů a kurzů ještě budeme číst nepočítaně,“ dodal také pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

„Pan Drahoš je zatím jen podle jemu přátelsky nakloněných médií už ve druhém kole. Ještě se ale bude muset utkat asi s jedenácti kandidáty v kole prvním a uvidíme, jaké budou jeho šance někdy v říjnu 2017. Pokud bude chtít nerozdělovat dnes rozdělenou společnost, bude muset vykonat nadlidskou práci, a protože máme o jeho názorech na ‚prezidentské problémy‘ jen velmi mlhavou představu, nemůžeme ani odhadovat, co bude příští rok na jaře,“ komentuje dále Zbořil.

Už několikrát bylo ovšem řečeno, že Drahoš se může k vítězství i promlčet. Co tedy dělá prezident Miloš Zeman špatně? „Na jednoduchou otázku jednoduchá odpověď. Někdy současný pan prezident mluví příliš mnoho. Možná bychom mu mohli připomenout starořecké a starolatinské ‚kdybys byl mlčel, stal by ses filozofem‘,“ doporučil politolog.

Kuloáry Paměti národa mu volby nevyhrají

Akademik Jiří Drahoš na sebe upozornil i při setkání Kolegia Paměti národa v pražské Lucerně. Na otázku, zda by jmenoval vládu, která by deklarovala svoji podporu u KSČM, odpověděl jednoznačně: „Ne.“ Svůj názor k tomu vyslovil i právník Zdeněk Koudelka. „V případě jmenování vlády prezident rozhoduje a bez jeho jmenovacího dekretu se nikdo ministrem nestane. Zde má Drahoš pravdu, byť je otázka, jak dlouho by vedl spor s většinou Poslanecké sněmovny, která by jiné vládě odmítala dát důvěru,“ poznamenal. Bude tento názor znamenat ve finále pro Drahoše plus, nebo minus? „Zatím je to jen hra na rozhodnost a přihlašování se k domněle většinovému názoru. Možná až toho pan Drahoš řekne víc podobného, pochopí, že se může stát snadným terčem pro své soupeře, protože jak víme, protikomunistická rétorika se už dlouho nenosí. A kuloáry Paměti národa mu volby asi také nevyhrají,“ říká Zbořil.

Více právníka zaujal na zmiňované akci jiný výrok kandidáta na prezidenta Drahoše, a to když sdělil, že by nevyhlásil referendum o vystoupení z Evropské unie. „Kandidát na prezidenta, který jím ještě není, již oznamuje, jak bude ústavu ignorovat,“ uvedl Koudelka. „Trochu mi to připadá jako odvádění pozornosti. O vystoupení z EU dnes mluví mnozí, ale po volbách se určitě jejich názory, až na výjimky, změní ve prospěch EU. Nemluvě o předpokládaných ‚velkých stranách‘, takže řeči o nevypsání referenda jsou mlácením prázdné slámy. Slova pana dr. Koudelky pak budou jistě používána všemi Drahošovými konkurenty, možná asi jen v nějaké atraktivnější úpravě,“ komentuje politolog.

Profesor Jiří Drahoš s politikou zkušenost nemá, otázka je, zda může tohle znamenat i případnou menší odolnost vůči manipulaci zkušenějších hráčů. „Jeho ‚nezkušenost s politikou‘ jistým hendikepem je, ale ne zrovna ve volbách. Spíše by mu to mohlo vadit až po nich, protože pokusy politických stran měnit ústavu v neprospěch hlavy státu jako součásti moci výkonné a ku prospěchu stranického premiéra se neustále opakují a budou u nás zřejmě ‚věčně zelené‘,“ uvedl Zbořil.

Slovenský novinář Andrej Matišák uveřejnil na sociální síti Twitter komentář politologa Seana Hanleyho působícího na University College v Londýně. Vědec si v něm klade otázku, zda Češi skutečně hledají pro nadcházející volbu hlavy státu klon slovenského prezidenta Andreje Kisky. Podle Seana Hanleyho to může být profesor Jiří Drahoš, jenže to stále může být i někdo jiný. V tuto chvíli se sice zdá, že proti sobě ve druhém kole stanou Zeman a Drahoš, jenže druhý jmenovaný muž zatím nijak razantně nevystupuje, takže může skončit jako Jan Fischer, jenž byl dlouho považován za favorita první prezidentské volby v roce 2013, jenže nakonec pohořel. Ve prospěch Miloše Zemana mluví prý také fakt, že si teď poměrně rozumí s pravděpodobným vítězem podzimních parlamentních voleb Andrejem Babišem. Celá řada voličů navíc slyší na Zemanovy populistické názory na EU či na uprchlickou krizi.

„Názory pana Seana Hanleyho jsou jako z románu U nás v Kocourkově: ‚Já neříkám tak ani tak, ale na moje slova dojde!‘. Ani University College nemusí být zárukou bystrého úsudku a věšteckých schopností. Navíc se mi zdá, že jeho informace mají velké zpoždění a jsou z druhé, možná až z třetí ruky,“ uvedl Zbořil.

Kdo nás kam zavlekl? A že by to odpovídalo Masarykovým hodnotám?

Anketa

Podporujete Kocábovu petici Několik vět 2017?

2%
98%
hlasovalo: 22099 lidí

Prohlášení „Několik vět 2017“, které iniciovala platforma Spravedlnost a inovace (SPIN), podepsali například Jan Kalvoda, Michael Kocáb, Jan Ruml, Jiřina Šiklová či herec Jiří Mádl. Podle tohoto prohlášení jsou například zašlapávány hodnoty Masarykovy a Havlovy, prezident se stal mocenskou loutkou zájmů Moskvy a Pekingu a jsme strháváni do područí Východu, naše země je rozkrádána navzdory řečem o boji proti korupci… Autoři dále vyzývají k přijetí eura a tak dále… Do jaké míry mohou mít autoři pravdu? A nastal znovu čas na „několik vět“?

„‚Zdravé jádro skupiny signatářů‘ opakuje donekonečna stále stejné fráze o ‚zavlékání‘ na Východ. Hezky to zní z úst Jana Kalvody, obhájce zájmů Diag Human, u kterého nevím, kam nás zavléká a komu ta firma vlastně patří? Východu, nebo Západu? A kdo nás kam zavlekl, když dnes jako členská země EU sousedíme s Tureckem, Ukrajinou a Ruskou federací? Vojáci České republiky nás už ‚zavlekli‘ hájit svobodu a demokracii v Mali a v Afghánistánu, možná i v Iráku a v jiných zemích. Že by to odpovídalo ‚Masarykovým hodnotám‘? Snad to konvenuje trubačům ‚arabského jara‘, ale T.G.M. by se k nim asi nepřidal,“ zhodnotil politolog pro ParlamentníListy.cz .

A teď pár slov k výměně „hlávky zelí“. Nový volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek nechal vyměnit logo a růže se chopili grafici jinak, umístili ji do čtverce, teď jde podle Zaorálka o „obrněný transportér, který budou přes léto chystat v kůlně, aby v září prorazil“. Jak psaly novinky.cz., logo bylo u spolustraníků přijato, jen měli obavy, že řeči bude mít poslanec Jaroslav Foldyna, který chtěl prý červené. „Jako obrněný transportér ani z doby před listopadem, ani po listopadu mi to nové logo nepřipadá. Ale třeba jsem byl, na rozdíl od pana Zaorálka a jeho kolegů, vychováván v jiné estetické tradici a možná i v menší úctě ke geometrické abstrakci,“ reagoval Zbořil s tím, že to je možná důvod, proč nerozumí pro něj skryté symbolice. „Možná se bude líbit, ale ještě nevíme komu. S tou 140letou tradicí strany, o které mluví vedení ČSSD, to podle mne nic společného nemá. Ale snad by se pánové ve svých diskusích mohli věnovat něčemu užitečnějšímu, reklamní a propagační grafika jim volby nevyhraje, i kdyby je o tom přesvědčoval jakýkoli odněkud dovezený expert,“ dodává.

„Já mám osobní cíl, a to posílit sociální preference o 15 procent, a kdo mě zná, ví, že jsem buldok. Až to dokážu, tak se tady bude rozhodovat o tom, kdo vyhraje volby,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce Zaorálek. A tak se nabízí otázka, zda už se skutečně ČSSD dostala na dno a teď se může odrazit. „Přeformátovanému vedení ČSSD chybí k úspěchu ve volbách spousta věcí, ale jedné věci mají na rozdávání. Tou je sebevědomí,“ uvedl politolog. „Anebo se tak jenom tváří, podobně jako pan Gazdík, když vyhrožoval dvacetiprocentním potenciálem KDU-ČSL + STAN ve prospěch své a páně Bělobrádkově volební koalici. Myslím si, že budou-li v ČSSD v podobném sebeklamu pokračovat, mají dnes k pádu na dno ještě dost daleko,“ dodal.

Kdo chtěl v Evropě „válku civilizací a kultur“, může se radovat

Ze zahraničních událostí připomeňme útoky na muslimy v Británii a ve Francii. „Kdo chtěl v Evropě ‚válku civilizací a kultur‘, může se radovat. Bylo jen otázkou času, kdy se ukáže, že jakkoli velké investice do usmiřovacích neziskovek nejsou nic platné, navíc když některé z nich se dokonce chlubí, že se zabývají nekontrolovatelným importem přistěhovalců. Bylo jen otázkou času, kdy takto začali reagovat psychicky labilní jednotlivci, a zřejmě ani není daleko doba, kdy lidový odpor bude mít organizovanější formu,“ říká Zbořil.

A čeho bychom si měli v nadcházejících dnech všímat? „Na silnicích ČR republiky v posledních dvou týdnech existuje téměř válečný stav. Někdo tvrdí, že to způsobily mimořádně vysoké teploty, jiní odborníci říkají, že je to dlouhodobější trend způsobený poklesem úrovně dopravní inteligence a morálky. Ať už je tomu jakkoli, měli bychom se vykašlat na rozhádané politiky a gejzíry jedovaté žluči, které na sebe dští, protože, málo platné, i nás to může mentálně poškodit. Raději k rybníku, moři, do lesa a na hory než k televizi a k čtení recyklované tištěné nenávisti,“ uzavírá Zbořil dnešní Rozjezd.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…