Erik Best strhává oponu: Jak to mohlo být s cenzurou Zemana v ČT, co se stalo v USA Sobotkovi, o co jde Babišovi, o co jde Kellnerovi

02.12.2014 7:00 | Zprávy

Novinář a politický analytik Erik Best pro ParlamentníListy.cz komentuje nedávnou cestu premiéra do USA a říká, proč tolik mluvil o „havlovské politice“, a vyslovuje přesvědčení, že Andrej Babiš chce kandidovat na prezidenta. Best dále rozebírá i cenzuru prezidenta Zemana v ČT nebo zájmy nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, o kterém poslední dobou nebylo příliš slyšet.

Erik Best strhává oponu: Jak to mohlo být s cenzurou Zemana v ČT, co se stalo v USA Sobotkovi, o co jde Babišovi, o co jde Kellnerovi
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Erik Best se ještě vrací k nedávné cestě Bohuslava Sobotky do USA, kde z úst premiéra zaznělo přihlášení se k odkazu Václava Havla a zahraniční politice lidských práv. Sobotka rovněž kritizoval náměstka ministra zahraničí Petra Druláka, který před časem tzv. havlovskou politiku kritizoval. Podle Besta toto všechno český premiér řekl spíše proto, aby vyhověl Američanům a dostal příležitost se vyfotit s významnými lidmi.

„Byl ochoten pro to udělat cokoli. I proto napsal článek do Foreign Policy a těsně před odjezdem napsal další článek, ve kterém opravdu dodržoval linii, jakou si přála Amerika. Doposud je to jasné, otázka je, jak bude postupovat teď. Málokdo si totiž všímá toho prohlášení Sobotky v Parlamentu někde v červnu, že bychom neměli rozšiřovat NATO ani EU, pokud by to zvýšilo napětí s Ruskem. Něco takového je v rozporu s tím, co říká NATO, které nikomu žádné veto nedává. I když to bylo málo slyšet tady, jsem si jistý, že v USA ten výrok slyšeli, viděli a pochopili."

Kvůli tomu byl prý premiér pod tlakem, nejen kvůli náměstku Drulákovi, ale také kvůli vlastním výrokům. „Ty navíc nemůže vzít zpátky, protože je pronesl v Parlamentu. V Americe měl schůzku s viceprezidentem, který následně v krátkém prohlášení víceméně říká jen, co si přejí Spojené státy. Příliš nemluví o tom, co Sobotka říkal, o tom se můžeme jen dohadovat,“ zamýšlí se Best.

„Podle toho, co slyším z americké komunity, viceprezident na Sobotku dost tlačil, aby změnil postoj a byl víc prohavlovský. V tom kontextu být prohavlovský znamená být proamerický, protože havlovská politika je víceméně americká politika. Amerika chce vyvíjet nějaký tlak na Rusko a Havel se jim k tomu strašně hodí, protože ho mohou použít a říct, že Havel by chtěl tohle a tohle,“ pokračuje novinář a analytik.

Zhruba ve stejné době, krátce poté, co v Praze 17. listopadu proběhla několikatisícová demonstrace proti prezidentu Zemanovi, se objevil článek Institutu Rona Paula (Ron Paul je americký kongresman – pozn. red.). Autor článku varoval, že se americká vláda prostřednictvím tzv. Národní nadace pro demokracii může pokusit o změnu režimu v České republice, především pak odstavit prezidenta Miloše Zemana. Může na tom podle Besta něco být?

„Americká vláda funguje tak, že nekritizuje spojence, tak veřejně viceprezident Biden ani americký velvyslanec nekritizovali Sobotku, spíš o něm nemluvili. Mají jiné způsoby, jak dosáhnout toho samého, a to je ten Carl Gershman (šéf zmíněné americké nadace), který psal různé články a říkal, že Zeman je mluvčí Kremlu a že Češi odcházejí od havlovské politiky. Gershman českého prezidenta velmi ostře kritizoval a měl i dva rozhovory v českých médiích a říkal věci, které si americký velvyslanec nedovolí říct,“ uvádí Erik Best.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…