Může jít o útok na premiéra. Odborník zhodnotil spor ministrů a přidal upozornění pro Babiše

07.11.2014 18:04

POLITOLOGOVÉ Může jít o útok na premiéra a spor o mobilizační volební tahák. Aktuální ostrý střet mezi vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) v pátek rozložil jednání Poslanecké sněmovny. Důvodem bylo to, že Němeček kritizoval Babišovy noviny a Babiš pak doporučil přes Twitter Němečkovi protialkoholní a psychiatrickou léčbu. „Existuje už jen otevřený střet. Pravdou je, že mezi členy vlády jsou takové slovní přestřelky a způsob jednání značně nestandardní,“ zhodnotil politolog Jan Kubáček pro ParlamentníListy.cz.

Může jít o útok na premiéra. Odborník zhodnotil spor ministrů a přidal upozornění pro Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Svatopluk Němeček a Andrej Babiš

Všechno začalo tím, že MF Dnes dopálila ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka uvedením informace o tom, že má v plánu nepovolenou léčbu diabetiků kmenovými buňkami platit z veřejného zdravotního pojištění. „V okamžiku, kdy noviny našeho koaličního partnera a server iDnes.cz otevřeně lžou a jako rukojmí si berou pacienty, tak jako ministr zdravotnictví a lékař už mlčet nemohu,“ řekl Němeček, který pokládal text za cílenou snahu o jeho diskreditaci. A reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Babiš na sociální síti Twitter doporučil Němečkovi, že „by měl ten Šnajdroid Němeček urychleně nastoupit na protialkoholní a psychiatrickou léčbu“.

Navíc přidal také informaci o údajném zpronevěření veřejných peněz. Řešení tohoto konfliktu se pak odpoledne dostalo také na jednání Poslanecké sněmovny. „Ukazuje se, že vztahy, které jsou mezi ministrem financí a ministrem zdravotnictví dlouhodobě rozbité, zůstávají nepokrytě konfliktní. Existuje už jen otevřený střet. Pravdou je, že mezi členy vlády jsou takové slovní přestřelky a způsob jednání značně nestandardní,“ zhodnotil spor politolog Jan Kubáček s tím, že to, že se tímto způsobem vrcholní politici dohadují, může mít vliv také na vyjednávání o rozpočtu a jejich legislativní činnost.

Politolog: Zdravotnictví je téma, které může rozdělit ANO a ČSSD

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí
Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který do sněmovny v pátek odpoledne se sdělením o novinkách na Babišově profilu Twitter přišel, vnímá situaci jako velmi vážnou: „Jde o totální rozklad vlády,“ řekl Kalousek. Politolog Kubáček nepředpokládá, že by se situace natolik vyhrotila, ve střetu vidí spíš snahu o ovládnutí tematiky zdravotnictví, protože je atraktivní pro voliče a má jednoznačný mobilizační efekt. „Do budoucna to bude jedno z témat, které bude rozdělovat ANO a ČSSD. Dá se očekávat, že situace ve zdravotnictví a otázka peněz, kterých je tam dlouhodobě málo, bude i tematikou mezivolební a může se přenést i do krajské politiky,“ zhodnotil Kubáček.

„Občas se objevuje teze, že ANO bude usilovat o privatizaci nemocnic, což by pro ČSSD byla silná karta, kterou by mohla otočit proti Andreji Babišovi. Naopak Andrej Babiš zase skrze ministra Němečka může držet kartu, že ČSSD plýtvání ve zdravotnictví nevadí,“ doplnil Kubáček s tím, že konflikt mezi oběma ministry je napjatý, dlouhodobý a že takový zůstane do doby, než jeden z ministrů zvítězí. „Ministr Němeček samozřejmě Babišovi nemůže odpustit to, co mu udělal těsně před komunálními volbami, kdy na něj zaútočil ve věci nákupu zdravotního zařízení a efektivity investic ve zdravotnictví,“ upozornil Kubáček.

Kubáček: Je to snaha útočit promyšleně, účelově na premiéra

Jenže kromě tahanic o možný volební tahák předvádí ale Babiš podle politologa vyšší hru. „Myslím si, že je to snaha útočit promyšleně, účelově na premiéra. Útočí skrze ministra zdravotnictví, uvědomuje si, že táhne za delší konec provazu už proto, že rozhoduje o penězích a že může značně zkomplikovat kariéru ministra Němečka, když mu nepřiklepne tolik peněz právě s odůvodněním, že se něco nekalého na Ministerstvu zdravotnictví děje,“ vysvětlil Kubáček.

„Andrej Babiš může vždycky upozornit, že přeci ministr Němeček je ten, kdo udělal řadu kontroverzních nákupů ještě v době, kdy byl v čele nemocnice,“ dodal. Politolog také naznačil, jak situace může pokračovat: „Premiér buď bude ministra Němečka bránit a tím v podstatě bude spojen s problémy, nebo ho nakonec bude nucen odvolat, ale pak bude muset přiznat vinu.“ Kubáček přidává i další zajímavý postřeh: „Útoky na ministra Němečka jsou vždy řešeny ve chvíli, kdy se začne řešit Ministerstvo dopravy a problémy ministra Prachaře. Andrej Babiš se v tu chvíli snaží vytvořit dalšího problematického ministra, aby to přinejmenším působilo tak, že nemají problémy jen ministři ANO, ale že těch problémů a méně úspěšných ministrů je víc.“

Politolog: Veřejnost je smutná, pasivní. Vulgarita je v české politice rozšířená

Volič v této chvíli může podle politologa upadat do stále větší pasivity. „Veřejnost je z toho smutná, dlouhodobě pasivní, vulgarita je v české politice přítomná a rozšířená. Pro českou veřejnost nedochází k žádnému rozkolu, protože už v minulosti zažila řadu ministrů, kteří byli prostořecí. V posledních dnech jen byla situace citlivější, protože takto nedávno promluvil prezident republiky,“ uvedl Kubáček.

Přidává i upozornění pro vicepremiéra: „Andrej Babiš musí vážit slova citlivě přímo s medicínskými vahami. Pokud bude mít slovník Miroslava Kalouska a dalších, tak ho to může oslabit, protože u nováčků je na to veřejnost alergická. Pokud se ukáže, že noví politici jsou stejní jako jejich předchůdci, očekávání pohasínají a pokles přízně je razantní. Dokud Andrej Babiš říkal, že jsou politici prohnilí, tak to veřejnosti nevadilo. Když se stal sám politikem, tak kudy chodí, jen nějak onálepkovává stávající politiky. Zanedlouho se to může obrátit proti němu, protože si mnozí řeknou: Čím jsi lepší? Vždyť mluvíš a chováš se jako oni.“

Kvůli znesvářeným ministrům se sejde koalice

TOP 09 chce svolat kvůli konfliktu ministrů mimořádnou schůzi. Předseda ODS Petr Fiala žádá, aby se Andrej Babiš ke svým obviněním, která zveřejnil na Twitteru, vyjádřil. Premiér Bohuslav Sobotka pro ČTK již řekl, že Babišova slova vypovídají o jejich autorovi. Sejde se prý kvůli nim koalice. „Osobní útoky nejsou namístě, ministři musí spolupracovat.“ řekl ČTK. Na otázku, zda jsou útoky Babišových médií cílené, odvětil, že na to je třeba se zeptat ministra financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…