Profesorka Dvořáková ke kampani: Ať si volič zváží, jestli z něj někdo bude dělat blbce

11.09.2013 12:40

V předvolební kampani by podle politoložky Vladimíry Dvořákové měla sama společnost dát politikům najevo, že nehodlá strpět neslušnou kampaň. Profesorka VŠE se neobává, že větší počet stran ve sněmovně nutně musí znamenat paralýzu dolní komory Parlamentu. Půjde hlavně o koaliční potenciál, který má nejslabší Okamurův Úsvit, coby populistická krajní pravice.

Profesorka Dvořáková ke kampani: Ať si volič zváží, jestli z něj někdo bude dělat blbce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

V posledních zveřejněných průzkumech posiluje ANO. Lídr Andrej Babiš o svém hnutí říká, že jde o pravý střed, ale podle jiných cílí na levicové voliče. Kam řadíte ANO vy?

Já bych umístění ANO do pravého středu docela i potvrdila z hlediska schopnosti oslovit určitý okruh voličů. A to zejména voliče, jako jsou drobní podnikatelé, živnostníci, kteří oceňují to, že ten člověk má za sebou nějakou ekonomickou aktivitu, dokázal něco vybudovat a pokud vystupuje, tak svým způsobem vystupuje s určitou zodpovědností za lidi, které zaměstnává, ale i za výsledky hospodaření. Takže problém se zařazením ANO na pravý střed bych neměla. Otázka je, jak dalece by byl pan Babiš schopen vytvořit koalici s tou či onou politickou stranou, to se před volbami těžko říká.

Považujete za pravděpodobné, že by v případě potřebných procent získaných ve volbách vytvořilo ANO jako pravý střed pravicovou koalici s ODS a TOP 09?

Problém koalice s TOP 09 a s ODS bych viděla v tom, že pan Babiš se hodně vyjadřoval protikorupčně. A nedokážu si představit, že by mohl vytvořit vládu s těmito lidmi, kteří jsou velmi silně vnímáni jako lidé spjatí s korupčním prostředím. Ale člověk by si měl umět představit všechno. Když si vzpomeneme na opoziční smlouvu, jíž předcházela velmi nenávistná kampaň od ODS i ČSSD, tak je možné všechno.

Podle čerstvého průzkumu pro Českou televizi by se do sněmovny dostalo osm stran. Podle některých komentářů by nastala paralýza sněmovny a posílila se role prezidenta Zemana. Co říkáte těmto úvahám?

A to podle zmíněného průzkumu zůstali těsně pod pěti procenty lidovci a bez šancí nejsou ani Piráti. Ale z hlediska paralýzy sněmovny nejde až tak o počet stran, které se do ní dostanou. Samozřejmě těch osm stran je hodně, ale není to nic, co by bylo velkou katastrofou. Z politologického hlediska je klíčové, jestli lze vytvořit jistou spolupráci na programové shodě. Z těch stran, které by se mohly do sněmovny dostat, by byl velmi silný koaliční problém s Okamurou, protože to je typická, populistická krajní pravice, tam by koaliční potenciál byl velmi malý.

Kromě Okamurova Úsvitu se o dalších aspirantech na vstup do sněmovny nemluví, že s jejich koaličním potenciálem nebudou problémy?

Tak třeba SPOZ je strana, která cílí na podobné voliče jako sociální demokracie, tak tam by teoreticky míra spolupráce těchto dvou stran byla obsahově možná. Ale naopak je tam riziko možných konfliktů mezi těmi stranami jako důsledek snah dostat sociální demokracii pod prezidentskou kontrolu. Je tedy otázkou, jak by spolupráce, která by programově byla možná, pak ve skutečnosti fungovala. Zelení jsou koaličním partnerem, který může být využit, tam by problém nebyl. Otázkou je začlenění komunistické strany do systému, což je otázka, která je nastolována hodně dlouho.

Jak na vás působí rozjezd volební kampaně a očekáváte od ní nějakou divočinu, ať už drsné slovní ataky, nebo to, co se dělo v minulosti při mítincích Paroubkovy ČSSD?

Záleží hodně na médiích, ale já doufám, že se to nezopakuje, protože jsme si tím uřízli ostudu i v zahraničí. Ne tím, že někdo hází někde vajíčka, to se při volebních kampaních stává i jinde, ale to, jak to bylo mediálně jednostranně podněcováno. Tenkrát to vyvolalo údiv, alespoň co jsem hovořila s různými diplomaty nebo zahraničními novináři. Teď doufám, že tohle nenastane, nebo to bude jen výjimečné, že nebude ve veřejném prostoru vytvářena psychóza tohoto typu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Také je důležité, jestli je společnost schopna reagovat na určité výstřelky. Chce to rozum voličů, aby ukázali, že se tomu dokáží postavit a ovlivnit tak, aby byla kampaň relativně slušná. Do značné míry záleží i na nás. Nestěžujme si jenom na politiky, ale sama společnost musí ukázat, že některé věci nechce a politici se podle toho budou muset chovat.

Proti čemu z počátku volební kampaně by se měla společnost ohradit?

Vezměte si billboardy SPOZ, na nichž je známka s prezidentem Zemanem. Poslouchala jsem besedu o tom, jestli se to dá ze strany prezidenta považovat za propagaci této strany. A tam někdo říkal, jaká je to skvělá česká vlastnost něco obejít. Mně přišlo šílené, že se tady vlastně říká lidem, že je pozitivní, když někdo prohlašuje, že něco nebude dělat, ale zaonačí to tak, že to vlastně dělá. Tak pokud to bude veřejnost vnímat jako pozitivní stránku a neřekne, že tohle se ve slušné společnosti nedělá-  angažovat se, když předtím řeknu, že se angažovat nebudu... Pokud to naopak společnost bude považovat za něco, co se povedlo, tak budeme volit politiky, kteří se budou tímto způsobem chovat.

Prezident Miloš Zeman vyjíždí na cesty do krajů, je za to kritizován, že dělá kampaň pro SPOZ, i když on to odmítá. Co o tom soudíte vy?

Samozřejmě, že to kampaň pro SPOZ je. Popravdě řečeno mně připadá zvláštní, aby prezident, když jezdí v předvolebním čase po celé zemi, tak aby říkal, že pro tu stranu, která má jeho jméno ve svém názvu, vlastně nic nedělá. To dělá z voličů úplné blbce. Řekl, že ji bude volit, ale říká, že ji svými cestami shodou okolností v době, kdy probíhá volební kampaň, nepropaguje. Mně nepřipadá nepřirozené, že prezident má blízko k jedné straně. Jsou prezidenti, kteří jsou spjati se stranami. Ať však řekne, že ji podporuje. Ale ostentativně vystupovat s tím, že jí žádnou kampaň nedělá, tím vlastně dostává do médií tu otázku, na kterou vám odpovídám, která dělá další propagaci té strany.

Je to podobné jako v posledních volbách do ruské Dumy, kdy prezident Putin také říkal, že je nestranický, ale stal se volebním lídrem jedné politické strany, jejímž nebyl členem. Samozřejmě všichni to vidí. Proto by mi připadalo lepší říct na rovinu: „Ano, já podporuji tuto stranu, využívám situace, chci, aby byla ve sněmovně." A ne se tvářit, že kampaň nedělám. Ať si to volič zváží, jestli z něj bude někdo dělat blbce, nebo nebude. Tím podle mě uráží voliče a ve svém důsledku to může mít opačný efekt. Pokud někdo interpretuje určité aktivity, že dělá něco, o čem tvrdí, že to nedělá, a je hrdý na to, jak se mu podařilo obejít to, co tvrdí, tak to si volič musí vyhodnotit sám.

Jsme na začátku kampaně, mohl už někdo u voličů bodovat a na co by si strany měly dát pozor?

Na to je ještě brzy, některé strany teprve v tomto týdnu spouštějí kampaň. Zemanovci měli billboardy připravené hodně brzy. Kampaň je třeba hodnotit v různých podobách, nakolik to má pozitivní dopad na občany. Máme tu aktivity na sociálních sítích, nová média se ale také nemusí úplně přeceňovat, protože přece jen je to jistý segment voličů, který je možné oslovit. Politické strany by měly mít na paměti, jaký okruh voličů mohou konkrétním problémem oslovit. Budu-li oslovovat s něčím většinou voliče důchodového věku, tak ne že by nebyli na sociálních sítích, ale přece jen budu hledat konzervativnější přístup, nežli se dělají právě na sociálních sítích.

Není to, jak se u nás často myslí, že uděláme nějakou superkampaň, budeme mít jedno heslo, dáme tam našeho pupíka, a tím je naše kampaň daná. Proto je důležité, aby se lidé zamysleli, koho volí, proč ho volí, co má ten člověk za sebou a nebrali pouze to reklamní pozlátko. To je jako, když si kupujeme podle obalu hovězí maso a pak se zjistí, že je tam koňské nebo dokonce vůbec žádné. Voliči by proto měli víc zkoumat obsah než tu formu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…