Robejšek aktuálně: Trump se pojistil. Obyčejní lidé vyhrají

04.11.2020 11:05

Spojené státy stojí před tím, zda zvítězí elity nebo obyčejní lidé. Tak situaci v USA během sčítání volebních výsledků prezidentských voleb pro ParlamentníListy.cz hodnotí expert na mezinárodní otázky a politolog Petr Robejšek, který spíše očekává vítězství úřadujícího prezidenta. Joe Biden, který již mluvil o výhře, podle něho před televizními kamerami mohl být nadopován „podpůrnými prostředky“. Vyhraje-li skutečně Trump, čekají dle docenta Robejška některé americké státy nepokoje.

Robejšek aktuálně: Trump se pojistil. Obyčejní lidé vyhrají
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Sčítání hlasů v amerických prezidentských volbách se protahuje. Po uzavření volebních místností se celý proces rozjel, jednotlivé státy se začaly zabarvovat buď do modré (Biden, demokratická barva), nebo červené (Trump, republikánská barva). V určitý moment se ovšem nabíhání dalších výsledků prakticky zastavilo a posun se očekává až odpoledne evropského času.

VÝSLEDKY PODROBNĚ SLEDUJEME ZDE

Je na celém procesu něco netypického? Na čem bude další posun a finální výsledek nyní záviset? A hrozí podvody při sčítání hlasů v některých státech, jako například v dosud nerozhodnuté Pensylvánii? Zeptali jsme se experta a politologa, docenta Petra Robejška.

Anketa

Kdo nakonec urve vítězství v amerických prezidentských volbách?

13%
hlasovalo: 4499 lidí

Celou situaci a americké vysílání podle svých slov sleduje od páté hodiny ranní středoevropského času. „Podle mého názoru se odehrává to, co se dalo očekávat. A sice referendum o volbě prezidenta mezi elitou a obyčejnými lidmi. Nechci nic zakřiknout, ale zatím to vypadá tak, že obyčejní lidé se prosadí,“ naráží Petr Robejšek na spíše očekávané vítězství stávajícího prezidenta Donalda J. Trumpa.

 

„Zajímavá je vysoká volební účast, zajímavý je i vysoký podíl voličů, kteří volili písemně. A vůbec nejzajímavější je, že se Joe Biden prohlásil za vítěze voleb,“ pokračuje v komentáři k poslednímu vývoji ve Spojených státech.

O vítězství na tiskové konferenci mluvil též prezident Donald Trump. „Patří to k politickému byznysu. Jde o takové hlomození, rachtání a upozorňování na sebe. U Trumpa je to známé. Biden to používá také, ale v jeho případě to působilo hodně křečovitě, jak jsem viděl přímý přenos. Abych nepoužil nevhodná slova, ale mám dojem, že byl pod vlivem nějakých posilujících prostředků. Ti, kteří tomu nevěří, se mohou podívat na záznam. Podle mého názoru to na něm bylo dost vidět,“ uvedl Robejšek.

„Jsou tři klíčové státy, Pensylvánie, Wisconsin a Michigan, které fakticky rozhodují. Zatím nejsou spočítané, ale co jsem viděl, jsou tendence ve prospěch Donalda Trumpa. Podobně i Severní Karolína a Georgia. Všechno to jsou ale tendence a věci se mohou vyvinout jinak, ale zatím si myslím, že referendum mezi elitou a obyčejnými lidmi směřuje k vítězství obyčejných lidí,“ předpokládá Trumpovo vítězství.

Petr Robejšek. Foto: Hans Štembera

Donald Trump na noční tiskové konferenci (amerického východního času, pozn. red.) mluvil o možných podvodech, hlasování po oficiálním skončení voleb a možnosti, že se obrátí na soud. Podle docenta Robejška se tímto prohlášením chtěl spíše pojistit. 

„Podvody patří k politice na všech stranách, nemusíme si nic namlouvat. Každý zkouší, co může. Někdy to vyjde na povrch, jindy to na povrch nevyjde. V případě Trumpovy tiskové konference je to jeho typické chování, ale určitě i pojistka pro případ, že výsledek bude velmi těsný nebo doopravdy sporný. Prostě takový zaseknutý cepín ve skále pro případ, že by bylo potřeba a bude moci sdělit: Říkal jsem to už během volební noci, že vidím nějaké nesrovnalosti. Patří to k taktickému vybavení pro každé politické situace. Jde o něco, co bereme na vědomí a snažíme se to nějak interpretovat. Nepřekvapuje mě to, patří to k byznysu, který oba kandidáti dělají,“ míní politolog a expert na mezinárodní otázky.

Dosavadní průběh událostí ho nepřekvapil. „Očekával jsem to i s tím, že vždycky se stane něco nestandardního. V některých státech soudy rozhodly, že se mohou písemné hlasy odevzdávat i po uzavření volebních místností. Je to trošku podivné, ale výsledek to myslím nezmění. Jestli to či ono vyjde najevo, bude to z části pravdivé a z části vykonstruované, podle toho, kdo vyhraje a prohraje,“ pokračuje docent Robejšek.

„Nezažíváme nic velmi zvláštního. V případě, že vyhraje Donald Trump, hrozí, že v některých státech USA mohou být rozpoutány násilné nepokoje. Podle mého se to bude týkat Washingtonu, kde už teď je policie velice silně přítomná na ulicích, snaží se odstrašit, aby něco takového vůbec vzniklo a připravuje se na to, jak s tím zacházet. To jsou nemilé věci, které nás pravděpodobně čekají,“ uzavírá zhodnocení posledního dění expert na mezinárodní otázky Petr Robejšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…