Velice smutná slova pro Bohuslava Sobotku. Jedná se o jeho vládu

26.10.2013 18:10

POLITOLOGOVÉ Za Pyrrhovo vítězství považují oslovení politologové prvenství ČSSD se ziskem dvacet a půl procenta. Politolog Josef Mlejnek však neočekává, že by se Bohuslav Sobotka zachoval jako jeho předchůdce a odstoupil. Podle Petra Sokola je největším vítězem hnutí ANO. Lukáš Jelínek zase poukazuje na to, že lidé raději volili zajíce v pytli než zavedené strany.

Velice smutná slova pro Bohuslava Sobotku. Jedná se o jeho vládu
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

Své prvenství z parlamentních voleb v roce 2010 obhájila sociální demokracie, ale i tentokrát jí počet hlasů radost zkalil. „Pro ČSSD je to Pyrrhovo vítězství. Vzhledem k těsnému vítězství jsou sociální demokraté znovu velmi smutným vítězem. Pro hnutí ANO je druhé místo a vítězství nad komunisty velmi zajímavé. ANO je největším vítězem voleb,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Petr Sokol k zisku ČSSD 20,5 procent hlasů.

Na druhém místě skončilo hnutí ANO s 18,7 procenta. „Nástup protestních stran a protestního hlasování byl jasný měsíc před volbami. Ale je vidět, že voliči moc neposlouchají politology, komentátory a analytiky, protože zisk, který má ANO ukazuje, že Andrej Babiš měl pravdu, když říkal, že kdyby se konaly volby v řádném termínu, takže s přehledem vyhraje,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Než volit etablované strany, raději koupit zajíce v pytli

„To je na jedné straně velký úspěch pana Babiše a jeho marketingové strategie, ale zároveň ukázka bezradnosti a nepoučitelnosti voličů, kteří jenom proto, aby nemuseli volit dosavadní etablované strany, tak raději kupují zajíce v pytli,“ podotýká Lukáš Jelínek k tomu, jak během několika měsíců či dokonce týdnů zaznamenalo hnutí ANO ohromný voličský vzestup.

Tentokrát budou asi spokojeny agentury, které těsně před volbami zveřejnily odhady volebních výsledků. „Potvrdily se průzkumy, které se objevily těsně před volbami, takže konečnými výsledky překvapen ani nejsem. Odpovídají obrazu podle posledních průzkumů. Potvrdil se tak nástup hnutí ANO, ale i oslabování ČSSD. Otázkou je, co z toho teď může vzejít za vládu,“ zamýšlí se pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Uvažovat o menšinové vládě ČSSD je absurdní

„Četl jsem výrok předsedy lidovců pana Bělobrádka, že by společně s hnutím ANO měli umožnit menšinovou vládu ČSSD. Podle mě menšinová vláda padá pod stůl, když se ČSSD dostala jen těsně přes 20 procent. O menšinové vládě by sociální demokraté mohli uvažovat, kdyby měli přes 30 nebo 35 procent, takhle to je absurdní,“ tvrdí Josef Mlejnek.

Třetí místo a zisk necelých 15 procent je možná méně, než doufala optimisticky naladěná KSČM. „Komunisté dostali to, co se čekalo, ale absence levicové většiny pro ně bude problémem. Pro TOP 09 je to také zklamání, je to pro ně pokles o pět procent proti minulým volbám. Vůbec pro pravici je to výrazný propad, když dostala celkem jen pětinu hlasů. Úsvit patří k pozitivním překvapením, zastoupení ve sněmovně je pro něj úspěch. Lidovcům svědčila nižší volební účast, než byla při posledních volbách,“ hodnotí Petr Sokol zisky stran od třetího do sedmého místa.

Sobotka se chlapsky jako Paroubek zřejmě nezachová

Na jeden paradox u vítěze voleb upozorňuje Josef Mlejnek. „Je to nejhorší výsledek ČSSD od nástupu Miloše Zemana. Ale přesto si myslím, že se Bohuslav Sobotka bude funkce držet a neočekávám, že se zachová jako jeho předchůdce Jiří Paroubek a odstoupí. To myslím, že ne. Bude se určitě hájit tím, že jsou jedinou klasickou stranou, která dosáhla takového výsledku. Nejspíš se bude snažit udržet, seč to půjde, a neodstoupí,“ dodává pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…