Zdeněk Zbořil ,,poctil" Junckera přirovnáním, které budí hrůzu. A našel věc z minulosti Schwarzenberga

12.06.2017 6:47

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Výlety Andreje Babiše? „Mohou mu přinést popularitu, o které se jeho politickým soupeřům může jen zdát,“ říká doktor Zdeněk Zbořil, a pokud na bývalého vicepremiéra konkurenti nevytáhnou „zase nějaký skoro hrdelní zločin“, stane se nejen mučedníkem. V dnešním Rozjezdu se Zbořil věnuje také návštěvě Jeana-Clauda Junckera, upozorňuje na „téměř chruščovovsko-brežněvovské objetí“ a k plánům společně plánované obrany Evropy poznamenává: „To je ale prozření, které by mohla diskutujícím závidět snad i kněžna Libuše!“ Jen abychom se shodli na tom, kdo je náš společný nepřítel. Politolog se také ptá: Bude se rozvíjet zbrojní průmysl členských zemí, u nás tak úspěšně likvidovaný během devadesátých let 20. století?

Zdeněk Zbořil ,,poctil" Junckera přirovnáním, které budí hrůzu. A našel věc z minulosti Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Fotka s hezkými blondýnami s popiskem „Slavnosti moře na Kraví hoře“, následuje „A ještě Kunštát, je to tu fantastické“ a foto smějící se dámy středního věku, kterou drží za ramena Andrej Babiš, přitom v druhé ruce nese králíčka. Pak foto z Bučovic anebo z Litoměřic s popisem „Hasičské slavnosti v Litoměřicích podporuju už téměř 20 let. Všichni hasiči si zaslouží naši úctu. A jejich umění s vodou je úžasné.“ Na facebooku Andreje Babiše každou chvíli přibývají fota z nejrůznějších akcí, na kterých Andrej Babiš září mezi svými fanoušky.

„V Čechách odedávna jsme čas do času projevovali ohleduplnost k chudým, ale přece jen jsme chtěli bývat alespoň nablízku těm bohatším. Ať již to byla vlastenecká nebo cizácká šlechta, nebo úspěšní podnikatelé a dokonce i rychlozbohatlíci doby nedávné,“ reaguje politolog Zdeněk Zbořil na čilou kontaktní kampaň bývalého vicepremiéra a dodává: „Citový úspěch ODS v devadesátých letech je toho krásným příkladem. Viktorem Koženým jsme sice veřejně pohrdali, ale potají mu mnozí záviděli. Lidový humor pana prezidenta může být čas od času zábavný, ale mnozí by raději mluvili s Babišem a chtěli by se od něho dozvědět, jak se to dělá, aby byli alespoň trochu bohatí jako on. V tom jim neporadí ani bývalý prezident Akademie věd ČR, ani nepomohou triky pana Horáčka, které koneckonců také nejsou nic nového.“

Anketa

Je dobře, že platí zákaz kouření tak, jak byl schválen?

hlasovalo: 6292 lidí

Cestování se Babišovi podle Zbořila vyplatí. „Andrej Babiš má tu výhodu, že ví, kam jezdit na návštěvy, a pokud to nebude trvat dlouho, může mu to přinést popularitu, o které se jeho politickým soupeřům může jen zdát. Času bude mít po vyhnání z Ministerstva financí dost a ještě bude moci vyprávět ‚veselé historky‘ z minulých zasedání vlády,“ říká politolog, který by za jeho výlety nehledal rafinovanou strategii. „Jeho chování je v tomto ohledu natolik spontánní, že by mu ho nemohli poradit ani rádci Hillary Clinton, kdyby je Bohuslav Sobotka poslal na čas k vodě. Nebude potřebovat ani bohaprázdná hesla jako ČSSD nebo ODS, ale bude mu stačit, když lidem poví, jak to třeba v Poslanecké sněmovně nebo ve vládě chodí,“ komentuje Zbořil.

„Takže pokud na něho jeho konkurenti nevytáhnou zase nějaký skoro hrdelní zločin, bude nejen mučedníkem, ale může s ním být docela legrace. Připomeňme si také, že má sportovního a horolezeckého ducha, má rád svou rodinu a jsou mu protivné od poslaneckých lavic prošoupané kalhoty. Koneckonců také může ukázat, že ‚postavil víc než psí boudu‘, na kterou se jeho kritici většinou nezmohli,“ zhodnotil.

Sobotka nebo Fiala na transportéru? Hrůzná představa

Jenže Babišovy výlety už má v hledáčku Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Patří do nákladů na kampaň například i jeho foto z hokejbalu nebo z výletu do Vlčnova či video, když se projížděl na obojživelném transportéru PTS-10? Prý ano. Nebo asi ano? Babiš říká „ne“ a rozčiluje se. Už se kvůli tomu pohádal i s redaktorkou Českého rozhlasu. Nejde jen o jeho fota nebo videa, ale také například o billboardy na kampaň Vize 2035. A jak vnímá tuto debatu Zdeněk Zbořil? Má si Babiš raději počítat svá fota s králíčky?

„Babišovi kritici to s hledáním způsobů jak ho hanobit, pomluvit a obvinit ze všeho možného mají těžké. Čím víc tak činí, tím je pro lidi zajímavější. Rozhodně zajímavější než ploché prázdné tváře předsedů některých politických stran. Představa, že se lidé budou shánět po tom, co dělají pan Sobotka nebo Fiala ve volném čase, se mi zdá tak absurdní, že bychom takovému ‚usilování‘ (muslimové tomu říkají ‚džihád‘) nemuseli věnovat pozornost. Nejen tito dva pánové, ale i mnozí jejich kolegové na transportéru PTS-10, to je hrůzná představa,“ reagoval Zbořil. „Ale už jsme zažili Stanislava Grosse v maskáčích a v helikoptéře při povodních, Vlastu Parkanovou zadrženou v Turkestánu v polovojenském mundúru nebo prozpěvující s Janem Vyčítalem... Kdy si tedy Andrej Babiš může vzít jednořadové nebo dvouřadové sako a kdo mu dovolí v něm korzovat? Redaktoři Českého rozhlasu? Nebo úřad kontrolující hospodaření politických stran? Anebo rovnou Poslanecká sněmovna PČR? Tam mají zkoumání soukromých věcí Andreje Babiše skoro na denním programu,“ dodal.

Chruščovovsko-brežněvovské objetí s Jeanem-Claudem Junckerem

Politické strany mezitím pokračují v kritice šéfa hnutí ANO. Například podle Karla Schwarzenberga prý dobře zvládá politický marketing, ale to ještě neznamená, že je dobrým demokratickým politikem. „Ten člověk tak bezostyšně využívá stát ve vlastní prospěch, že to pro mě není přijatelné. Já jsem dělal zemědělství 35 let, tak tomu trošku rozumím a dobře vím, že je to odvětví od první světové války závislé na státu a dotacích. Když ty dotace rozděluje největší zemědělec této země, tak tu něco nehraje. Také nemám rád strany vůdcovského typu. Já jsem je zažil v dětství a to mi stačilo,“ poznamenává Schwarzenberg na adresu Babiše například v rozhovoru pro Právo.

„Rozhovor a Karlem Schwarzenbergem v sobotním Právu jsem četl. Kromě povinného politicko-stranického optimismu a pomlouvání Andreje Babiše nemluví o tom, jak on sám zasahoval z pozice kancléře  do tzv. restitucí v různých dobách různými režimy konfiskovaného majetku, ani zda mu jeho postavení kancléře a ministra zahraničních věcí nepomohlo urychlit kompenzace za půdu dávno utopenou ve vodách Orlické přehrady, ani o tom, jak spravoval majetek rodiny na území různých evropských států. Ani o tom, zda platí daně a čerpá nebo nečerpá dotace z evropských fondů. Co prožíval v dětství ve vztahu k ‚vůdcovskému typu státu‘ sice nevím, ale jeden jeho blízký příbuzný psával do prvorepublikového časopisu Vlajka články plné porozumění pro Benita Mussoliniho,“ uvedl Zbořil a dále popsal: „Kromě ‚tvrdé kritiky Andreje Babiše‘ se pan Schwazenberg ještě připomenul minulý týden téměř chruščovovsko-brežněvovským objetím s Jeanem-Claudem Junckerem a také až dojemným pospáváním za předsednickým stolem Žofínského bezpečnostního fóra. Publikovat tuto fotografii neodolala nejrůznější média, jako by chtěla potvrdit jeho dávná slova, že když se říkají blbosti, může klidně spát,“ dodal.

Pomůže straně TOP 09 ale skutečně rétorika namířená proti Andreji Babišovi k vyššímu zisku hlasů ve volbách? Zbořil má s odkazem na už zmiňovaný rozhovor s Karlem Schwarzenbergem tento předpoklad: „Protože si v tomto rozhovoru také stěžuje na svůj zdravotní stav, bude zřejmě na veřejnosti před volbami vystupovat jen výjimečně a rázná slova bude pronášet jen předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. A ten snad už ke svému antibabišovskému pokřikování nemá co přidat. Ale protože Kalouskova a Bakalova média, i když jsou třeba veřejnoprávní, se zajímají jen o současné parlamentní strany, bude předvolební masáž voličů asi opět monotónní a díky tomu by se TOP 09 mohla přes uzavírací pětiprocentní klauzuli dostat. Zejména pokud potenciální voliči zapomenou, jakému zákulisí se svoje hlasy chystají dát.“

Úspěch ve volbách si Mach „zavinil“ kritikou EU

Na besedě v Novém Boru oznámil europoslanec Petr Mach, že už nestojí o prebendy z Bruselu a že pozici europoslance pustí. Raději se zaměří na českou politiku. A pronesl i tato slova: „Jsem rád, že Andrej Babiš je skeptický k zavedení eura u nás. Je ale závislý na evropských dotacích. Je to velká část tržeb jeho firmy. On je příliš spjatý s Evropskou unií a nedovolí si tolik rebelovat. Každopádně ale s potěšením sleduji, že zástupci celé řady stran to, o čem Svobodní mluví od začátku, také začínají říkat. Jsme sice ostražití, nevěříme jim to zcela, ale aspoň že tak.“

A do jaké míry může skutečně spojení s Evropskou unií Babiše v rozhodování ovlivňovat? „Pan poslanec Petr Mach, který si svůj úspěch ve volbách do Evropského parlamentu ‚zavinil‘ svou kritikou EU, jistě pochopil, že EU je dost komplikovaná politická a ekonomická entita. Člen, navíc ministr financí, ‚proevropské vlády‘ nemůže dělat nezávislou politiku jako třeba pan Mach. I když Andrej Babiš podniká převážně v ČR, jeho zahraniční aktivity mají svoje meze a je jimi právě existence byrokratických struktur EU. Proto musí být také trochu realista a nekritizovat EU tónem Mariny Le Pen nebo ještě nezávislejšího Petra Robejška,“ uvedl Zbořil. „Kritika migrační a přistěhovalecké politiky EU je samozřejmě také jen částí agendy EU a ačkoli se o ní mluví a píše velmi odvážně a dramaticky, Andrej Babiš i Petr Mach dobře znají  možnosti své politické a pragmatické politiky,“ dodal.

Nechme toto téma mimo zájem všech škodolibých

Andrej Babiš se bude v létě ženit, naopak premiér Bohuslav Sobotka má vážné problémy nejen s ČSSD, ale i se stávající manželkou. Bohužel jejich manželství se rozpadlo. „Asi má, doufejme, pan Babiš větší smysl pro rodinu, než pánové Sobotka, Špidla, Paroubek, Nečas, Topolánek a mnozí další. Koneckonců i ‚vysoká morální autorita‘, za kterou byl a je považován Václav Havel, nebyla v tomto ohledu bez poskvrny. V zemi, kde existuje vysoká míra promiskuity u všech věkových skupin a kde se skoro každé druhé manželství po nějaké době rozpadá, bychom mohli nechat toto téma  mimo zájem všech možných škodolibých. Přejme proto panu Babišovi všechno dobré a rodině Sobotkových schopnost překonat jejich rozvodového trápení na úrovni odpovídající jejich postavení,“ uvedl Zbořil.

K ohlášené odluce ve vztahu premiéra Bohuslava Sobotky s manželkou Olgou se ve svém komentáři pro server Reflex.cz vyjádřil Viliam Buchert. „Politici tvrdí, že základem státu je rodinná politika a ... Pak se rozvedou,“ konstatoval a připomenul další aféry minulých premiérů. „Jsou profese – herci a umělci všeobecně, ale i ředitelé a jejich sekretářky – které tomuto strádání jsou vystaveny častěji než lidé žijící na horských samotách. Ačkoli možná, že si to dovoluji říct jen proto, že v zapadlé vísce na Šumavě nežiju. Důvody toho jsou mnohé, ale zejména poslední evropské válečné století významně poškodilo instituci rodiny, jak o tom mluví i významné církevní autority. Přesto ale i osoby církevní káží vodu a pijí víno. Pan Buchert má pravdu, když říká, že by politici neměli lhát, ale přesvědčovat občany svým osobním příkladem, jenže asi se toho ani já, ani pan Buchert nedožijeme. A to přesto, že nenabádáme k žití ve lži a nenávisti,“ říká Zbořil.

Zbořil: „Dovolil bych si dát hlas kardinálu Dukovi…“

Prezident Miloš Zeman v uplynulých dnech opět část veřejnosti rozladil, když uvedl, že neuvažuje o vyznamenání kardinála Vlka při příležitosti státního svátku 28. října. Vlk podle prezidenta udělal všechno pro to, aby spory mezi církví a státem byly co největší. „Je to lež pronesená člověkem, který se nestydí vyznamenávat bývalé komunisty, udavače Státní bezpečnosti, někdejší komunistické ministry, vydírá ministra kultury ohledně vyznamenání jeho strýce, někdejšího vězně koncentračních táborů Jiřího Bradyho,“ komentovalo to kolegium Paměti národa. Státní vyznamenání nesmí sloužit k vyřizování osobních účtů, uvedlo také kolegium v reakci na Zemanovo oznámení. Zeman měl Vlka veřejně dehonestovat účelovou lží už dřív, když tvrdil, že kardinál porušil údajný slib někdejšího kardinála Františka Tomáška, že katolická církev nebude požadovat navrácení majetku. Tento výrok pak za lež veřejně označilo Arcibiskupství pražské.

„Zřejmě se jedná o dobře známou vždy rozladěnou část veřejnosti. Někdo ji říká ‚signatáři‘, někdo si myslí, že jsou to lidé, jejichž životním krédem je nenávidět. Já bych si dovolil dát hlas v této věci kardinálu Dukovi a jeho úsilí o zachování míru mezi církví a státem, i když vím, že je to v Evropě problém více než tisíciletý. Přinejmenším od doby Jindřicha IV. a jeho cesty do Canossy,“ uvedl Zbořil. „Nešťastné hlasování o tzv. církevních restitucích v Parlamentu ČR se může dnes zdát tečkou za touto vleklou historií a jejími peripetiemi, ale možná si to mnozí nemyslí a ví Bůh, kdy se to může stát novým problémem. A dokonce ani Paměť národa nemusí být autoritou nejvyšší a konečnou,“ dodal.

Bude se rozvíjet úspěšně likvidovaný zbrojní průmysl?

Špičky bruselské administrativy i zemí EU se sešly v Praze na konferenci DESCOP. Mezi nimi i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Cílem setkání byla diskuse nad budoucími variantami společné obrany Evropské unie. „Měkká síla sama o sobě není dost účinná ve světě, který je stále více militarizovaný. Potřebujeme důvěryhodnou obrannou politiku EU,“ řekl v zahajovacím projevu bezpečnostního fóra, kterého se účastnili také zástupci NATO a členských států EU.

„To je ale prozření, které by mohla diskutujícím závidět snad i kněžna Libuše! Celá EU o tom mluví od okamžiku, kdy první migranti ilegálně přicházeli do EU a kdy pan generální tajemník NATO Jens Stoltenberg tvrdil, že tady evropské armády jsou kvůli něčemu jinému. Pak se objevila Trumpova mantra o 2% příspěvku každé země do rozpočtu NATO, ale dodnes nevíme, na co budou použity. Zda na nákupy v USA nebo v SRN a jiných zemích  vyráběných zbraní distribuovaných prostřednictvím nějakého tajného centra second handu, nebo zda se bude rozvíjet zbrojní průmysl členských zemí u nás tak úspěšně likvidovaný během devadesátých let 20. století?“ ptá se Zbořil.

A zároveň doplňuje: „O společné bezpečnosti Evropy se mluví snad už od Vídeňského kongresu (1815) a možná, že sešlí pánové ani nevědí, že proti ‚nebezpečí z Východu‘ a k obraně před islámem volal k odpovědnosti už Jiří z Poděbrad v polovině 15. století. Už tehdy se to mnohým ‚Evropanům‘ nelíbilo, ale snad to teď dopadne lépe. Hlavně abychom se také dokázali shodnout, kdo je ten společný nepřítel. Když čteme a posloucháme různé vzácné autority evropské bezpečnostní politiky, zdá se, že už to dokonce ani není Vladimír Putin, ale někteří jsou přesvědčení, že jej nahradil Donald Trump,“ dodal Zbořil.

V rozhovoru pro Blesk.cz také Juncker zmínil: Česká republika by z Evropské unie měla obdržet do roku 2020 590 miliard korun. „Pro chudé Čechy pošleme miliardy,“ uvedl. Zároveň také popsal, že bohatí obyvatelé západních států Evropské unie si nedokážou představit, jak žijí ti chudší, například lidé ze severu Moravy. Juncker však nehodlá být jen hodným, ve hře jsou také sankce za to, že Česko nechce přijímat migranty v rámci unijního přerozdělování. „Za německé okupace zbytku Československa se podobnému vládnutí říkalo politika cukru a biče. Také tehdy se mluvilo o ‚liberálním ekonomickém prostoru‘, o společné budoucnosti Evropy a myslela se tím ‚řízená osídlovací politika‘ různých částí Evropy. Věřím, že pan předseda Evropské komise si neumí představit, jak žijí ‚chudí na severní Moravě‘, ale o tom by se měl bavit se svými komisaři. My to víme, a také dobře víme, proč tyto části rozděleného Československa zchudly,“ reagoval Zbořil.  

Když se vrátíme k už zmiňované konferenci, při příjezdu čekala u policejních zátarasů před pražským palácem Žofín dvě protestní shromáždění. První zaměřené proti směrnici EU ohledně regulace zbraní a druhé složené z euroskeptických příznivců poslance Tomia Okamury. Nešlo o nijak masové akce, přesto, o čem to svědčí? „Podobné demonstrace, a početnější, probíhají při různých příležitostech, když si lidé myslí, že je možné dát najevo nesouhlasné kritické názory na různé instituce EU, a že to k něčemu povede. Nejvyšší komisař a jeho komisaři si toho už dávno umějí nevšímat, a tak snad bude mít snažení páně Okamurovo alespoň význam v uvědomování si občanů ČR kde žijí a kdo se o jejich problémy zajímá. Zatím to stále ještě nejsou nejvyšší dobře honorované autority EU, ale třeba na ně také jednou dojde,“ říká Zbořil. 

Zbořil o „chemickém rozpuštění“ ČSSD

Evropská unie musí být schopná zajišťovat bezpečnost na evropském kontinentu. I to sdělil na zmiňované konferenci premiér Bohuslav Sobotka. Zdůraznil, že cílem evropské obranné spolupráce není nahradit Severoatlantickou alianci. Podle něj naopak může z posílení evropských obranných kapacit těžit. Tímto postupem, vystupováním vedle předsedy Evropské komise, podporou společné obrany Evropy i prosazováním eura, přiláká voliče zpět k ČSSD, nebo naopak?

„Bohužel, pana Sobotku nezachrání, i kdyby se podbízel celé EU elitě a třeba i prezidentům Trumpovi a Putinovi. Jeho neúspěchem je ztráta důvěry doma a jeho až mimořádná schopnost rozložit či ‚chemicky rozpustit‘ ČSSD. Jeho slovní ekvilibristika byla nudná a dovolil bych si ji nazvat jako ‚řeč psanou adresátem‘. Řekl skoro všechno, co ‚Velkoevropané‘ chtěli slyšet, ale co doma nikoho, kromě několika tisícovek členů NGO, nezajímá,“ popsal Zbořil.

A na závěr, sociální sítě jsou zaplaveny fotografiemi prázdných hospod, protože se v nich přestalo kouřit. „Jsem v tomto ohledu předsudečný. Ačkoliv jsem byl silný kuřák, už více než třicet let nekouřím. Moje zkušenost mi říká, že nekouřit je snadné po prvním prasklém žaludečním vředu, ale někoho ani onkologický nález nepřesvědčí, že by mohl přestat s kouřením a nechodit do zakouřených lokálů. Nevím jenom, zda brutální zákaz kouření v hospodách (myslím v pivnicích) české pivaře vyléčí, zvláště když máme jistou prezidentskou tradici: Gottwald, Zápotocký, Havel, Zeman. Skutečně ale zajímavé bude, jak to česká společnost zvládne. Zvyk je železná košile, ale třeba dojde i na středoškoláky a středoškolačky, kteří své kouření považují za druh pubertálního vzdoru. A zajímalo by mne, který‚populista‘ přijde s volebním heslem ve prospěch kuřáků a  jejich rakoviny,“ uzavírá pondělní Rozjezd Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…