„Bakala začal kopat kolem sebe a obviňovat lidi, které nemá část národa ráda.“ Šéf vyšetřovací komise k OKD odhalil, kdo bude zřejmě ještě předvolán

01.09.2018 9:10

ROZHOVOR „Na předvolání Miloše Zemana a Václava Klause začala tlačit řada lidí poté, co vyšel na veřejnost dopis Zdeňka Bakaly, který poslal, aby odvrátil pozornost od toho, že nepřišel před vyšetřovací komisi. Začal kopat kolem sebe a obviňovat lidi, které nemá značná část národa ráda. Ale z pohledu vyšetřování jsou pro nás důležitější ministři, kteří měli mnohem větší množství informací,“ vysvětluje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda parlamentní vyšetřovací komise k OKD Lukáš Černohorský z Pirátské strany a prozrazuje, jak Bakalu ke komisi dostat. „Nemůže vstoupit na území České republiky. Pokud se to policie dozví, tak má povinnost ho zajistit a dopravit do Poslanecké sněmovny,“ říká bývalý předseda Pirátů.

„Bakala začal kopat kolem sebe a obviňovat lidi, které nemá část národa ráda.“ Šéf vyšetřovací komise k OKD odhalil, kdo bude zřejmě ještě předvolán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Jste předsedou parlamentní vyšetřovací komise k OKD. Hlavní aktér Zdeněk Bakala však odmítá před komisi předstoupit. Co s tím? Je ve Švýcarsku, asi ho k účasti donutit nemůžete. Nebo ano?

Jedinou pravomoc, kterou máme, je požádat o součinnost Policii České republiky. To je jediné, co je nám legislativně umožněno. Této možnosti vyšetřovací komise samozřejmě využila. Víc možností nemáme. Není z ničeho obviněn. Policie může – v případě, že něco spáchal – využít justiční součinnost, že je předveden ze zahraničí. Do toho nespadá vyšetřovací komise. Můžeme použít v tomto ohledu jenom tuto pravomoc – což jsme využili – a teď se uvidí, co dál.

Pro něj je problém tedy jenom to, že nemůže do České republiky, nemůže si zajet třeba na šumavskou Modravu, kde má dům?

Přesně tak. Nemůže vstoupit na území České republiky. Pokud se to policie dozví, tak má povinnost ho zajistit a dopravit do Poslanecké sněmovny. Kde se pak musí v rychlosti sejít vyšetřovací komise a provést výslech.

Parlamentní vyšetřovací komise nemůže suplovat policii a soudy. Co je tedy jejím cílem?

Vyšetřovací komise řeší i věci, které nejsou trestněprávního charakteru. Což se týká i té naší. Když se podíváte na třetí část – my se věnujeme i tomu, zda mohly některé úřady nějakým způsobem zabránit pádu společnosti OKD, případně zda neselhaly kontrolní či správní mechanismy na straně státu. Zdali vše kolem OKD probíhalo tak, jak mělo, z pohledu zákonů. Třeba v té první fázi – ztrátě majority – trestněprávní odpovědnost policie neshledala. Nemám ani informaci, že by to v minulosti prověřovala. Pro nás je důležité popsat, jak k tomu došlo. Případně, kdo je manažersky odpovědný za to, že došlo ke ztrátě majority, a poté následně proč nedošlo k znovunabytí nadpoloviční většiny, a co se s tou společností následně dělo.

V minulosti parlamentní vyšetřovací komise – aspoň se to tak zdálo – příliš reálné výsledky neměly...

Anketa

Je dle vás Zdeněk Bakala slušný člověk?

3%
97%
hlasovalo: 9415 lidí
Záleží, co berete za reálný výsledek, že musí automaticky vyšetřovací komise dojít k tomu, že je tam trestněprávní odpovědnost. Pokud ano, tak to samozřejmě neměly všechny. Ale například vyšetřovací komise pro reformu policie – to byla věc, která se v médiích hodně probírala, takže bylo ve veřejném zájmu opravdu projít a zrekonstruovat, jak se ta záležitost stala. Vyšetřovací komise jako celek došla k názoru, že doložené dokumenty i svědecké výpovědi mluví o tom, že se připravovala delší dobu a že tam žádná trestněprávní odpovědnost ani tlak politiků nebyly. Nebyl tam žádný oponentní názor, ani ze strany zástupce hnutí ANO. Takže tam žádné trestní oznámení nepadlo, ale vyšetřovací komise to prošla a zjistila, že tam není nic podezřelého, s čím by se mělo něco dál dělat.

Dobrala se vaše aktuální parlamentní vyšetřovací komise k OKD nějakých nových závažných zjištění? Přece jen, zkoumáte věci po poměrně dlouhé době, asi by bylo mnohem lepší, kdyby vznikla mnohem dříve...

To ano. Byly tu už v minulosti pokusy, jako Piráti jsme na ně navázali. Zkoušeli to v minulém volebním období, ale nenašli dostatek hlasů pro její vznik. Určitě by to bylo vhodnější, kdyby vznikla v dřívějších dobách, protože je třeba obtížné zajišťovat nějaké písemné důkazní materiály, protože některé věci prošly skartací, některé už nebyly dohledány. Takže je to někdy trochu obtížnější. Některé oblasti jsou ale překvapivě velmi dobře zdokumentovány, jinde však písemné materiály zcela chybějí.

Prý se chystáte předvolat další svědky, i z nejvyšších politických pater?

S tím už se začalo. Za privatizaci byli zodpovědní konkrétní ministři. To znamená Milan Urban s Bohuslavem Sobotkou – to bylo při prodeji minoritního podílu, v předchozím období to měl na starosti pan Grégr, přičemž pan Rusnok vypomáhal jako tehdejší ministr financí, a následně po panu Grégrovi to přebíral jako ministr průmyslu a obchodu. Ty konkrétní odpovědné osoby před vládou České republiky jsme už předvolávali. Tím, že proběhl výslech pro nějaké doplnění informací. Teď se samozřejmě kompletují vůči písemným dokumentům, které máme případně k dispozici.

Slyšel jsem spekulace, že by měli být předvoláni i Miloš Zeman a Václav Klaus...

Na předvolání Miloše Zemana a Václava Klause začala tlačit řada lidí poté, co vyšel na veřejnost dopis Zdeňka Bakaly, který poslal, aby odvrátil pozornost od toho, že nepřišel před vyšetřovací komisi. Začal kopat kolem sebe a obviňovat lidi, které nemá značná část národa ráda. Ale z pohledu vyšetřování jsou pro nás důležitější ministři, kteří měli mnohem větší množství informací a byli ti, kteří to předkládali vládě. Tudíž to měli mít nastudované a připravené. Nevylučuji, že budou Miloš Zeman a Václav Klaus předvoláni, ale myslím, že minimálně u Václava Klause vzhledem k tomu, kolik toho v té době zprivatizovali, si z OKD kromě mediálních věcí nebude asi moc pamatovat. Hlavně však tu ztrátu majoritního podílu neschvalovala vláda jako celek, ale pouze ekonomičtí ministři. 

Možná ještě důležitější než ti vrcholní politici budou v této věci politici z Ostravska?

Někteří ano, protože podle dobových vyjádření tam byl docela velký tlak z Moravskoslezského kraje na vládu, aby se to prodalo panu Otavovi a panu Koláčkovi. Dlouhodobě to byly osoby, které vyrostly personálně a pracovně v dolech, takže měly mít přehled. Předpokládalo se, že budou mít nějaký vztah k regionu a k firmě. Že ji nevezmou, nezlikvidují a nerozprodají. Což se ukázalo, že tento předpoklad byl špatný. Vzhledem k tomu, že to bylo následně přeprodáno Zdeňku Bakalovi, který s tou společností pokračoval jako klasický finanční investor. 

Jak hodně je toto téma ještě dnes na Ostravsku žhavé?

Záleží, jak v kterých oblastech. Třeba v Karviné je zajímá spíše to, zda budou mít mnozí z nich ještě práci. Spousta lidí z Karvinska pracuje v rámci OKD nebo u návazných podniků. Lidi z Beskyd zase zajímá, kdy stát zbourá důl Frenštát, potažmo OKD. Chtějí, aby to tam bylo zasypáno a zmizela jim stavební omezení, která tam mají. V tuto chvíli naprosto zbytečně, protože těžit se v dané oblasti určitě nebude. Na Ostravsku se zase zajímají o to, zda bude možné získat byty, nebo ne.

Na závěr trochu odlehčenější otázku. Vy máte neuvěřitelnou bilanci při hlasování ve Sněmovně, kdy jste téměř žádné nevynechal (snad jednou)...

Už se to změnilo. Musel jsem vynechat schůzi o důchodech, protože jsem byl v zahraničí. Takže mám celkem nějakých čtrnáct zmeškaných hlasování.

I tak. Je nějaký poslanec, který vám v tomto šlape na paty?

Myslím, že jsou tam takoví kolegové. Jde většinou o ty, kteří hlídají hlasování. Nejčastěji jsou to místopředsedové, tam určitě také najdete někoho, kdo má takové vysoké číslo.

Aha. Takže vy máte u Pirátů za úkol hlídat hlasování a upozorňovat na něj ostatní?

Hlídám hlasování a případně rozesílám doporučení. Jsem ten, u kterého se shromažďují všechna stanoviska jednotlivých gesčních poslanců a jsem zodpovědný za vyplňování tabulky. Kde si tyto informace shromažďujeme, aby si každý poslanec mohl potom udělat názor na ten zákon, ať ví, jak hlasovat.

Říkal jsem si, že snad nemůžete chodit ani na záchod?

Po určité době se naučíte, že když se konkrétní poslanec přihlásí, tak víte, že bude mluvit dlouho, protože už ho znáte. Tak máte šanci si odběhnout.

Tak vám přeji, ať má vaše komise úspěch, v což doufá jistě hodně lidí...

Tomu věřím. Ale hlavně je také spousta těch, co si přejí, aby se nám to spíš nepovedlo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…