I kdyby Babiš někoho zapíchl, fanoušci mu to prominou, říká Laudát z TOPky

24.03.2016 15:03

ROZHOVOR „Je to úpadek politické kultury, Babiš by měl odstoupit,“ říká v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz František Laudát, předseda pražské topky a šéf poslaneckého klubu TOP 09-Starostové. „Pokud bude společností akceptována manipulace takovéhoto kalibru, může to způsobit rozklad morálky a důvěry v politiku. Andrej Babiš má ale elektorát některých fanatických obdivovatelů, a kdyby někoho zapíchl, tak mu to asi prominou. Pokud řekne, že to páchá ve jménu dobra,“ konstatoval.

 I kdyby Babiš někoho zapíchl, fanoušci mu to prominou, říká Laudát z TOPky
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Vysvětlil ve včerejším plamenném projevu ve Sněmovně Andrej Babiš dostatečně manévry s dotacemi v kauze Čapí hnízdo? Jste s jeho vysvětlením spokojen?

Nevysvětlil vůbec nic. Zejména v té první části, podstatně delší, než se vůbec dostal k Čapímu hnízdu, to byl Červený hrádek II. Na jeho vysvětleních mě zaskočila jedna věc. Očekával jsem, že řekne, že to vlastnili jeho právníci, což údajně někteří podnikatelé při podobných transakcích dělají. Že se schovají za právní kancelář. Trochu mě překvapilo, že do toho zatáhl vlastní děti. V krizové komunikaci je použití svých nejbližších takový poslední zoufalý pokus. Já bych to nedělal. Zatížit své děti a nejbližší třistamilionovým úvěrem. Prý jim chtěl pomoci, tak to teda nevím. Budou muset teď zřejmě chodit dávat podání na policii, může se stát, že někdo dohledá, že při těch převodech měli zaplatit nějaké daně a plnit nějaká hlášení. Otázka zněla, na koho hodí, že držel anonymní akcie. Je těžko prokazatelné, kdo je ve skutečnosti měl.

Bylo to dokonalé usvědčení z přímé lži, jak tvrdí Miroslav Kalousek? Když Andrej Babiš před měsícem říkal, že neví kdo je investor a teď prozradil, že jsou to jeho nejbližší...

Je to tak. Podívejte na jeho mediální vystupování. Kdy jsou jeho věty zachyceny přímo na kameře. Je jasné, že lže. Nebo lhal. Možná, že teď ve Sněmovně nelhal, to už je tvrzení proti tvrzení. Rozhodně co řekl ve středu, je v přímém rozporu s tím, co říkal v předchozích týdnech.

K Čapímu hnízdu se Andrej Babiš dostal až ke konci svého dlouhého monologu. Před tím jmenoval řadu jiných kauz. Podařilo se mu touto taktikou překrýt tu aktuální?

Nevím, jestli si tímhle pomohl. U přemýšlivých lidí si uškodil. Tuto taktiku jsme předpokládali od okamžiku kdy místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík, který měl jako předsedající řídit tuto mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, přišel s tím, že byl vyškrtnut a nahrazen paní Jermanovou. Byl jsem manažerem této mimořádné schůze, dával jsem dohromady podpisy těch tří stran (TOP 09, ODS a Úsvit, pozn. autora) a podání, takže jsem začal přemýšlet co mají za lubem. V pondělí odpoledne 21. března v 16 hodin poslal Andrej Babiš dopis, na základě toho přihlášku, která přeskočila veškerou diskusi. Což je účelová manipulace s jednacím řádem. Tímto způsobem, aby byli s úvodním slovem odstaveni svolavatelé té schůze, což jsou předsedové těch tří stran... Jenom to ukazuje, jaké je morální ukotvení hnutí ANO.

Jak se k tomu podle vás postaví veřejnost?

Co se týče vlivu na veřejnost, někomu je odpouštěno všechno, jiný je peskován za podstatně menší věci. Pokud bude společností akceptována manipulace takovéhoto kalibru, může to způsobit rozklad morálky a důvěry v politiku. Když se Andrej Babiš  oháněl v kampaních, že on je jiný – tak on skutečně je jiný, protože i za Nečasovy vlády, kdy to nebyla žádná sláva, se odstupovalo i za podezření.

Pochopil jsem to tak, že se Andrej Babiš snaží přesvědčit veřejnost o tom, že tady jde spíše o to vyšachovat ho z politiky, protože jeho strana vede předvolební preference, a proto se proti němu ostatní spojili... A jak vyplývá z některých diskusí, někteří lidé to i takto chápou. Co byste řekl na tyto argumenty?

Samozřejmě, že budou lidé kteří řeknou – no on je jiný. Část lidí na tohle naskočí. Protože Andrej Babiš má elektorát některých fanatických obdivovatelů, a kdyby někoho zapíchl, tak mu to asi prominou. Pokud řekne, že to páchá ve jménu dobra. Chtěl bych ale vidět obličeje podnikatelů, kteří podepsali výzvu na jeho podporu před volbami 2013. Jsou to lidé, kteří něco dokázali. Splést se může každý, a oni žijí v jiném světě. Ale od žádného z nich jsem neslyšel slůvko promiňte směrem k voličům.

Zaznamenal jsem však, že se od Babiše odklonili podnikatelé Jančura a Bernard...

Četl jsem v Hospodářkách článek, že podnikatelé začínají být rozpačití. Bylo jich tam deset vyjmenovaných. Ze své praxe znám i některé další. Zaplaťpánbůh, že prozřeli. Nicméně na nějakou část společnosti tohle mlžení a odvádění pozornosti jinam zabere.

Měl by podle vás ministr financí odstoupit? Či by ho měl premiér odvolat?

Je to věc premiéra. My si myslíme, že člověk v takovéto kauze by měl rezignovat. Nicméně jsme nabídli aspoň to, aby nedošlo ke stavu, že Evropská unie začne váhat s přidělováním dotací. Zahlédl jsem rozhovor s evropskou komisařkou, která to má na starosti. Říkala, že zřejmě budou muset změnit pravidla na základě toho co se děje v České republice na financích. Evropská unie je i na formální střety zájmů velmi obezřetná a háklivá. Muže to mít i velmi nepříjemné případné vyústění. Proto jsme navrhovali usnesení, aby se ten odbor auditu převedl pod jiného ministra. Chtěli jsme alespoň toto minimum, aby byl odstraněn tento fatální střet zájmů. Protože tento odbor má ve své náplni práce komunikaci s bruselskými institucemi, včetně OLAFu. Což je to poměrně nekompromisní vyšetřovačka, jak jsem slyšel.

Vyšetřování však bude nějakou dobu trvat...

Tipuji tak rok. Ze strany pana Sobotky i Babiše je to účelová hra. A ještě sociální demokrat načte přerušení schůze v tomto formátu. To mě docela mrzelo.

Není ale ČSSD a premiér Sobotka trošku zatlačen do kouta? Protože kdyby kvůli jeho razantním krokům vůči Andreji Babišovi padla vláda, premiérem by se mohl stát Andrej Babiš. Jak ostatně řekl v České televizi šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák: „Všichni si všímají určitého sblížení mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem. Mohlo by to dopadnout tak, že by byla vyslovena nedůvěra této vládě a Andrej Babiš by byl premiér.“  Pro premiéra Sobotku je to asi významný faktor při rozhodování?

Miloš Zeman hledá politického spojence v Poslanecké sněmovně. Prozemanovská frakce v sociální demokracii je teď tady docela slabá. Zeman hledá náhradní řešení. Pro budoucnost této země je to krajně nešťastné. Je to jeden z argumentů, za který se Sobotka schovává. Je otázka co by bylo horší zlo – razantní řešení, nebo rizika do budoucna? Co když OLAF šetření skončí dřív, Babiš nebo jeho příbuzní budou obviněni? Jaké bude potom řešení? Je to úpadek politické kultury. Babiš by měl odstoupit. Abych ale odpověděl přesně na otázku. Sobotka prostě drží tu svoji vládu. Je to asi lidsky pochopitelné. Ale je otázka, jestli ji nebude držet přes čáru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…